Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Τροπολογία – καταιγίδα: Πλήθος αλλαγών στο ασφαλιστικό και σε θέματα του ΕΦΚΑ

          Τεκτονικές αλλαγές καθώς και μικρότερες παρεμβάσεις εισάγει η τροπολογία Χατζηδάκη που κατατέθηκε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων».   
        Με την τροπολογία καταργούνται οι εξαιρέσεις για την απονομή προσωρινής σύνταξης και επισπεύδεται η έκδοση σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση, μια διαδικασία που αποτελεί ακόμη και σήμερα πραγματική οδύσσεια για έναν στους δύο Έλληνες.    
      Ανάμεσα στις σημαντικότερες ρυθμίσεις που περιλαμβάνει είναι η διάταξη για τη συμμετοχή πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στην απονομή των συντάξεων, υποβοήθηση την οποία ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης χαρακτηρίζει τομή, παρά τις ενστάσεις που εγείρονται από πολλές πλευρές. Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες δικηγόροι και λογιστές, που θα αξιοποιηθούν από τον e-ΕΦΚΑ για να επιταχύνουν τη διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικών παροχών, θα πληρώνονται και από τους ασφαλισμένους.
        Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο e-ΕΦΚΑ θα καταβάλλει κατ’ αποκοπή αποζημιώσεις στους πιστοποιημένους επαγγελματίες για κάθε επιμέρους πράξη, ενώ με σχετική ΚΥΑ θα καθορίζεται το κατ’ αποκοπή ποσόν της αποζημίωσης που καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ για κάθε μία από τις εργασίες, οι προϋποθέσεις και ο τρόπος καταβολής της αποζημίωσης αυτής και ο τρόπος αποτύπωσής της στα βιβλία του πιστοποιημένου επαγγελματία.
      Οι δικηγόροι (μέλη των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με τριετή δικηγορία) και μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου, λογιστές – φοροτεχνικοί Α’ τάξης, αφού παρακολουθήσουν σεμινάριο επιμόρφωσης και πιστοποιηθούν από τους οικείους επαγγελματικούς συλλόγους τους, θα μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορα στάδια της διαδικασίας απονομής σύνταξης.
    Με την τροπολογία απλοποιούνται οι διατάξεις περί διακανονισμού οφειλών. Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, η σύνταξη καταβάλλεται εφόσον το συνολικά οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.
      Επιπλέον, με προτεινόμενη ρύθμιση, χορηγείται υποχρεωτικά η προσωρινή σύνταξη σε όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως αν έχει υποβληθεί αίτημα από τον ασφαλισμένο ή όχι.
Όλες οι προβλέψεις
Ειδικότερα η τροπολογία:
● Εξειδικεύει το πεδίο σύμπραξης του e-ΕΦΚΑ με πιστοποιημένους επαγγελματίες (δικηγόρους και λογιστές) για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων.
● Προβλέπει την ενοποίηση του ορίου οφειλών εντός του οποίου είναι δυνατή η χορήγηση σύνταξης στα 20.000 ευρώ για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στα 6.000 ευρώ για τον τ. ΟΓΑ.
● Καθιστά υποχρεωτική την προσωρινή σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ.
● Καθιστά υποχρεωτική την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση του άρθρου 47 του ν. 2676/1999 για τους ασφαλισμένους στην περίπτωση που έχουν διαδοχική ασφάλιση. Επίσης, την επεκτείνει και στον τ. ΟΓΑ.
● Προβλέπει ότι τα Δελτία Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ) για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που έχουν εκδοθεί και έγχαρτα αποτελούν τεκμήριο για τον χρόνο ασφάλισης που προκύπτει από αυτά.
● Επιλύει τις διενέξεις μεταξύ ΟΑΕΕ και ΟΓΑ για χρόνο ασφάλισης στον ΟΓΑ που αμφισβητείτο.
Κατάργηση εξαιρέσεων
      Αναλυτικά, σύμφωνα με την τροπολογία: Χορηγείται υποχρεωτικά η προσωρινή σύνταξη σε όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως του αν έχει υποβληθεί αίτημα από τον ασφαλισμένο ή όχι, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή έξοδος από την εργασία και το εισόδημά τους ως συνταξιούχων. Είναι μια πρόσθετη εξασφάλιση το ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει μια βασική καταβολή προς τους ίδιους από τον e-ΕΦΚΑ.
      Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται οι εξαιρέσεις στη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης. Σήμερα προσωρινή σύνταξη λαμβάνουν περίπου 40.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι, δηλαδή μόνο το 20% αυτών που περιμένουν στην ουρά. Οι περισσότεροι δικαιούχοι προσωρινών συντάξεων είναι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ από τον ιδιωτικό τομέα μόνο ένας στους τρεις λαμβάνει προσωρινή.
      Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν μπορούν να λάβουν προσωρινή σύνταξη όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, όσοι έχουν οφειλές, οι αγρότες του ΟΓΑ, όσοι λαμβάνουν κομμάτι τις σύνταξης από άλλα κράτη (Γερμανία, ΗΠΑ, Αυστραλία) και όσοι χρειάζεται να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια ασφάλισης, με αποτέλεσμα να μένει εκτός της απονομής ένας στους δύο ασφαλισμένους.
       Με τη νέα διάταξη καταργούνται τα «εμπόδια» για τους εν αναμονή συνταξιούχους που εντάσσονται στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης, βρίσκονται σε εκκρεμότητα για την αναγνώριση πλασματικών ετών ή είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, οι οποίοι στο εξής θα λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Ωστόσο θα συνεχίσουν να μην δικαιούνται την παροχή όσοι οφείλουν εισφορές στον ΕΦΚΑ, αλλά οι τροποποιήσεις που προωθούνται και σ’ αυτόν τον τομέα θα δώσουν σε περισσότερους το δικαίωμα να λάβουν προσωρινή σύνταξη.
...........................................................................................................................................
.........................Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό άρθρο στόν σύνδεσμο που ακολουθεί:  https://www.topontiki.gr/2021/04/24/tropologia-kategida-plithos-allagon-sto-asfalistiko-ke-se-themata-tou-efka/.

Δεν υπάρχουν σχόλια: