Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εργασίας στον ΕΦΚΑ ......

     Τον ΕΦΚΑ επισκέφθηκε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και στη συνέχεια ανάρτησε φωτογραφία, όπου-πέρα από τον ίδιο- φαίνονται οι δεκάδες χιλιάδες φάκελοι συνταξιούχων που αναμένουν τη σύνταξή τους μέχρι και 5 χρόνια. Ένας ακόμη αρμόδιος υπουργός προστίθεται στη λίστα των "έκπληκτων" προηγούμενων υπουργών, σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην απονομή των συντάξεων.

      Επισκέπτονται τον ΕΦΚΑ, αυτόν τον υδροκέφαλο οργανισμό ως "περιπατητές" κι ως αναρμόδιοι να λύσουν το πρόβλημα. Ο προκάτοχος του κ.Χατζηδάκη, που θα έβγαζε ηλεκτρονικά τις συντάξεις, ο κ.Βρούτσης προσέθεσε περίπου 60.000 συντάξεις στο στοκ των ήδη εκκρεμούντων. Ο δε, κ.Κατρούγκαλος που δημιούργησε τον ΕΦΚΑ και μείωσε τις κύριες συντάξεις κατά 40% δήλωνε παντού ότι έκανε τεράστια μεταρρύθμιση. Μάλιστα ψευδόταν καθημερινά λέγοντας ότι δεν μειώνει, αλλά αυξάνει τις συντάξεις.
    Οι εκπαιδευτικοί κι οι δημόσιοι υπάλληλοι, γενικότερα, περιμένουν από τον Οκτώβρη του 2018 (2.5 χρόνια) να πάρουν τη σύνταξή τους. Υπάρχουν βέβαια και πολύ χειρότερα. Στον ιδιωτικό τομέα περιμένουν μέχρι και 5 χρόνια.
     Όλη αυτή η καθυστέρηση οφείλεται στις πολιτικές που ασκούνται διαχρονικά στο ασφαλιστικό. Στην τεράστια έλλειψη προσωπικού και μέσων. Ο ΕΦΚΑ δεν έχει καθόλου υπολογιστές νέας γενιάς. Το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 30% τα τελευταία χρόνια. Στο Γενικό Λογιστήριο 12 υπάλληλοι ασχολούνται με την έκδοση 23.000 συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων.
       Η απόφαση του υπουργού εργασίας να στραφεί σε συνταξιούχους και σε ιδιώτες για να λύσει το πρόβλημα, πενιχρά αποτελέσματα θα έχει τη στιγμή που υπάρχουν 350.000 εκκρεμείς συντάξεις και πάνω από 1.000.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές πράξεις .
Η εκκαθάριση των συντάξεων για να γίνει χρειάζεται προσλήψεις προσωπικού και μέσα. Αλλιώς κι ο επόμενος, μετά τον κ. Χατζηδάκη, υπουργός Εργασίας θα φωτογραφίζεται "έκπληκτος" στον ΕΦΚΑ δίπλα στον τεράστιο όγκο των φακέλων των συνταξιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: