Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Η Απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ στη Συνεδρίαση της 18ης-3-2016.

        Η ΠΟΕΔΗΝ συμμετείχε ενεργά στον ξεσηκωμό (τηρουμένων των αναλογιών της εποχής) για την απόσυρση του ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ της κυβέρνησης, κατ’ εφαρμογή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3, το οποίο διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση και μετατρέπει τις συντάξεις σε Προνοιακά Επιδόματα.
       Συζητήσαμε σε μαζική διαδικασία με τα συνδικαλιστικά στελέχη των Πρωτοβάθμιων Σωματείων στην Πανελλαδική Σύσκεψη των μελών Διοικητικών Συμβουλίων (17/2/2016), την πορεία του Υγειονομικού Κινήματος, στην οποία επιβεβαιώθηκε η στήριξη στις πρωτοβουλίες της ΠΟΕΔΗΝ.
       Αναλαμβάνουμε κάθε πρωτοβουλία, προκειμένου να ανατρέψουμε την εικονική πραγματικότητα που μεταφέρουν οι Υπουργοί της κυβέρνησης, για την κατάσταση που περιήλθαν οι Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας από τις ασκούμενες Μνημονιακές πολιτικές.
      Ο Πρωθυπουργός δηλώνει κατ’ επανάληψη ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει την υπογραφή της κάτω από το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 (Ν. 4336/2015).
      Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μείνει τίποτα όρθιο από τα εναπομείναντα εισοδήματα, Δημόσια Κοινωνικά Αγαθά και Δικαιώματα.
       Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την Κοινωνική και Προσφυγική κρίση προκειμένου να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών των πολιτών. Επιδιώκει να πάψουμε να αγωνιζόμαστε για την ανάκτηση των απωλειών και να είμαστε ικανοποιημένοι κάποια στιγμή στο μέλλον να σταματήσει ο κατήφορος. Δεν θα της περάσει!!!
      Η χώρα μας από πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους Πρόσφυγες – Μετανάστες, οι οποίοι έχουν δικαίωμα σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνθήκες να αιτηθούν άσυλο ή να μεταβούν σε Χώρα που επιλέγουν, μετετράπη σε χώρα Συγκέντρωσης, υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με απών το κράτος.
       Τις προσφυγικές ροές τις δημιουργούν χώρες που υποτίθεται αγωνίζονται για την επίλυση του μείζονος αυτού ζητήματος, με τον πόλεμο που αποφάσισαν και διεξάγουν στοχεύοντας στον γεωπολιτικό έλεγχο των περιοχών, προκειμένου να εκμεταλλεύονται τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους.
       Η ανθρωπιστική κρίση, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων, η Ειδομένη, τα εθνικά θέματα που τίθονται στο τραπέζι (Νατοϊκές περιπολίες στο Αιγαίο, συνδιαχείριση των προσφύγων με Τούρκους εντός των εθνικών Συνόρων, άνοιγμα κεφαλαίων ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., αναγνώριση ονόματος των Σκοπίων, αλλαγή των συνόρων της Ε.Ε. κ.α.) δεν δείχνουν να ενοχλούν ιδιαίτερα την κυβέρνηση.
Αντιθέτως τα ανατροφοδοτεί (δηλώσεις Υπουργού για πόλεμο με Τουρκία) προκειμένου αφενός να στρέφει την προσοχή μας σε συμμετοχή στα κινήματα αλληλεγγύης που είναι αυτονόητη και αποδεδειγμένη, (η ΠΟΕΔΗΝ ενισχύει, στηρίζει τη συμμετοχή των εργαζομένων) και αφετέρου να φτιάξει κλίμα εθνικής κρίσης επιτυγχάνοντας συσπείρωση των πολιτών γύρω από την κυβέρνηση. Παράλληλα επιδιώκει να φτιάξει άλλοθι στους Βουλευτές για θετική ψήφο στη Βουλή στη συζήτηση των νέων δυσμενών μέτρων που θα προέλθουν με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση πέρυσι τέτοιον καιρό έσκιζε τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ με ένα άρθρο σε ένα Νόμο και έδιωχνε κλοτσηδόν την ΤΡΟΪΚΑ. Τελικά κατέληξε στην υπογραφή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3.
Αρχή Φθινοπώρου καταργούσε το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 με το παράλληλο πρόγραμμα ισοδύναμων μέτρων.
Κατέληξε να αδειάσει τις τσέπες των πολιτών και έριξε λευκή πετσέτα στους επιχειρηματικούς και χρηματοοικονομικούς ομίλους. Τις λίστες φοροδιαφυγής τις θυμάται μόνο όταν είναι «στριμωγμένη πολιτικά». Ξεπουλάει τη Δημόσια περιουσία, εκπλειστηριάζει περιουσιακά στοιχεία μεταξύ αυτών και την πρώτη κατοικία. Εξαργυρώνει γραμμάτια για την πολιτική επιρροή που απέκτησε.
Κουβέντα για την διαγραφή μεγάλου μέρους ή όλου του χρέους. Η κυβέρνηση προπαγανδίζει την επιμήκυνσή του και την εξυπηρέτηση μέσω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, με τη συνέχιση των σκληρών Νεοφιλελεύθερων πολιτών.
Τώρα εκλιπαρεί το ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ να κλείσει την αξιολόγηση άρον άρον παραχωρώντας γη και ύδωρ.
        Διεκδικούμε κατάργηση των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, την ανάκτηση των απωλειών, την κατάργηση των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλουν τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δίκαιη κατανομή του πλούτου, προώθηση της κοινωνικής συνοχής (μετρήσιμοι δείκτες), διαγραφή μεγάλου μέρους ή όλου του χρέους.
       Αναδείξαμε τη «σικέ» διαπραγμάτευση της κυβέρνησης της οποίας το αποτέλεσμα είναι προσημειωμένο στο Ν. 4336/2015 (ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3).
        Με τις κινητοποιήσεις – καταλήψεις, τις συναντήσεις με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Υγείας θέσαμε τα ζητήματα των γκρίζων ζωνών του μισθολογίου (στη δομή και τα επιδόματα – παροχές), οι οποίες αφήνουν ανοικτά ζητήματα για νέες μισθολογικές περικοπές, την απόσυρση του Αντιασφαλιστικού Νομοσχεδίου, την ένταξη μας στα ΒΑΕ, την ιδιωτικοποίηση, συρρίκνωση, απαξίωση του ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ και άλλα κλαδικά ζητήματα.
      Με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού που εκτελείται αναδείξαμε την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του ΕΣΥ.
       Αμφισβητήθηκαν από τον Αν. Υπουργό Οικονομικών ο οποίος θα απαντούσε με Υπόμνημα την Τρίτη μετά τη συνάντηση(Παρασκευή 4 Μάρτη). Πέρασαν τρεις Τρίτες και ακόμα περιμένουμε το Υπόμνημα.
       Στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΔΗΝ υπάρχουν αναλυτικά τα Υπομνήματα προς τον Αν. Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Υγείας, στα οποία περιγράφουμε την κατάσταση, το Δελτίο Τύπου για ανακύκλωση του υφιστάμενου προσωπικού και το Διεκδικητικό μας Πλαίσιο.
       Θέσαμε επιτακτικά την άμεση ενίσχυση των Υγειονομικών Μονάδων που καθημερινά αυξάνεται η ζήτηση για υπηρεσίες από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Τίποτα. Καμία δέσμευση. Παρέπεμψε στο μέλλον.
       Η κυβέρνηση προχωράει την αναδιοργάνωση του Υγειονομικού Χάρτη με καταργήσεις συγχωνεύσεις διασυνδεόμενων Νοσοκομείων και Πρωτοβάθμιων Μονάδων, καθώς επίσης την έκδοση νέων Οργανισμών στα Νοσοκομεία με νέες καταργήσεις – συγχωνεύσεις κλινικών και κλινών.
Στη διαβούλευση βρίσκεται Σχέδιο Νόμου για την Ψυχική Υγεία.
        Οι τομείς Ψυχικής Υγείας αποκτούν Διοικητική Δομή (Περιφερειακά Τομειακά Συμβούλια), με αρμοδιότητα τις εισηγήσεις ή αποφάσεις καταργήσεων, συγχωνεύσεων, μεταφοράς Τμημάτων, δραστηριοτήτων Μονάδων Ψυχικής Υγείας και προσωπικού.
Με το Σχέδιο Νόμου ξαναμφισβητείται η λειτουργία των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
Οι ιδιωτικές Μονάδες εντάσσονται στο σύστημα αφού συμμετέχουν στους τομείς Ψυχικής Υγείας. Δεν προβλέπεται χρηματοδότηση σύστασης και λειτουργίας των απαραίτητων Μονάδων, για την σύσταση ολοκληρωμένου δικτύου Δημοσίων Υπηρεσιών που να καλύπτει τις ανάγκες ανά πληθυσμό αναφοράς, δωρεάν με εύκολη πρόσβαση.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.
                                 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
          Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων να προγραμματίσουν Γενικές Συνελεύσεις, προετοιμάζοντας την 48ΩΡΗ ή 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ που οργανώνεται, ενάντια στο ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. Ενημέρωση της ΠΟΕΔΗΝ για τον προγραμματισμό προκειμένου να παρευρεθούν μέλη της Διοίκησης.
        Επίσης τα Διοικητά Συμβούλια των Σωματείων να προγραμματίσουν περιοδείες στους χώρους δουλειάς με την παρουσία μελών της Διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ:
• Τοπικές μορφές δράσης
• Εάν έως 22/4/2016 δεν πραγματοποιηθεί η Απεργιακή Κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ την εβδομάδα μεταξύ 17 – 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΥΓΙΕΙΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ και Πανελλαδική Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας.
Σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής θα προσδιορισθεί η ακριβής ημερομηνία.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
 Απόσυρση του ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
 Ένταξη στα ΒΑΕ
 Επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση του Συστήματος
 Διασφάλιση της λειτουργίας όλων των Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας
 Καμία κατάργηση – Συγχώνευση Πρωτοβάθμιας Μονάδας ή Νοσοκομείου
 Διασφάλιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ
 Λειτουργία του Νοσοκομείου Θηρών ως ΝΠΔΔ
 Δωρεάν περίθαλψη με καθολική πρόσβαση στο Σύστημα
 Περιφεριοποίηση του ΕΚΑΒ με προσλήψεις Πληρωμάτων Ασθενοφόρων και την προμήθεια νέων Ασθενοφόρων
 Ανάκτηση των απωλειών

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
 
Από την  Ε.Ε. της  ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: