Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Έτοιμο το μεγάλο ψαλίδι στα νοσοκομεία! Οι συγχωνεύσεις και οι μετακινήσεις

        Στο συρτάρι του υπουργείου Υγείας βρίσκεται ήδη το σχέδιο που περιλαμβάνει αλλαγές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και όλα τα κριτήρια.
       Σύμπτυξη κλινικών, μεταφορά εργαζομένων ακόμη και από μία πόλη σε άλλη αλλά και συγχωνεύσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την εξοικονόμηση πόρων στο ΕΣΥ που προωθείται άμεσα εξαιτίας της δαμόκλειου σπάθη των δανειστών, λένε πληροφορίες του HealthReport.gr.
Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις των τροϊκανών να μειωθούν περαιτέρω τα έξοδα στον τομέα της Υγείας, όπως άλλωστε και στον ΕΟΠΥΥ, σειρά έχουν τώρα τα νοσοκομεία.
Έτσι οι προγραμματισμοί του υπουργείου Υγείας για το επόμενο διάστημα αλλάζουν άρδην. Άλλωστε όπως φαίνεται οι όποιες προσλήψεις έχουν προαναγγελθεί δεν μπορούν να προωθηθούν άμεσα, ενώ με επικουρικούς γιατρούς, με γιατρούς με μπλοκάκι στα νοσοκομεία και με …προσωρινό προσωπικό το πρόβλημα δε λύνεται.
Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ για τις προσλήψεις γιατρών με μπλοκάκι στα νοσοκομεία που προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας.
Στόχος είναι με κάθε θυσία να μειωθούν οι δαπάνες στο ΕΣΥ χωρίς όμως να χρειαστεί να …θυσιαστούν περιοχές, δεδομένων των αντιδράσεων που θα υπάρξουν. Άλλωστε στο ίδιο μήκος κύματος, αυτό των συγχωνεύσεων κινείται και το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ένα σχέδιο που αποκάλυψε το HealthReport.gr και αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά από την Πάτρα, σχέδιο που θα είναι κορμός για ολόκληρη τη χώρα. «Δείτε ΕΔΩ όλο το σχέδιο των αλλαγών σε Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ που ξεκινά στην Αχαΐα! Τι αλλάζει»
«Μελετώνται όλες οι κατανομές τόσο σε επίπεδο κλινών όσο και σε επίπεδο προσωπικού» έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος στο HealthReport.gr.
Εξάλλου όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες η «τρόικα» εδώ και καιρό έχει ζητήσει να γίνουν με διαδικασίες εξπρές περαιτέρω συγχωνεύσεις ειδικά κλινικών αλλά και μεταφορές προσωπικού ώστε να μπορούν να καλυφθούν τα κενά χωρίς να χρειάζονται προσλήψεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι σχετικές ρυθμίσεις προβλέπονται και στον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε με το παράλληλο πρόγραμμα. Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες ΕΔΩ: «Τι αλλάζει για γιατρούς- νοσοκομεία με το «παράλληλο πρόγραμμα»! Όλες οι ρυθμίσεις»
Στο στόχαστρο για άλλη μια φορά μπαίνουν:
-οι κλινικές με περιορισμένη πληρότητα οι οποίες θα συγχωνευθούν με άλλες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης κρεβατιών.
-Για την ανακατανομή των εργαζομένων θα ληφθεί υπ’ όψιν η αντιστοιχία που υπάρχει ανά νοσηλευόμενο καθώς με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο υπουργείο Υγείας, υπάρχουν νοσοκομεία που ενώ έχουν περιορισμένη πληρότητα διαθέτουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Σε τέτοιες περιπτώσεις γιατροί ή νοσηλευτές είναι πιθανό να κληθούν να υπηρετήσουν σε άλλα νοσοκομεία που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες.
-Σύμπτυξη θα υπάρξει σε αυτή τη φάση και σε κτιριακό επίπεδο. Ήδη καταγράφονται τα διάφορα κτίρια που διαθέτουν πολλά νοσοκομεία της χώρας και είτε είναι άδεια είτε δεν είναι καν σε …γνώση των αρμοδίων ότι υπάρχουν.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι πρόσφατα ξενοικιάστηκαν και κτίρια του ΠΕΔΥ που ήταν αναξιοποίητα. Πατήστε ΚΛΙΚ εδώ: «Τέλος τα νοικιασμένα κτίρια για το ΠΕΔΥ! Πόσα χρήματα εξοικονομήθηκαν»
-Βέβαια παραμένει ενεργός πάντα και ο σχεδιασμός για συγχωνεύσεις ολόκληρων νοσοκομείων (ή αλλαγή χρήσης) σε διάφορες περιοχές. Σχέδιο το οποίο όμως δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμο καθότι αντίστοιχες προσπάθειες έχουν γίνει και από προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς στο τέλος να υλοποιηθεί κάτι.
Και αυτό επειδή σε πολλά σημεία της χώρας οι υγειονομικοί σχηματισμοί διαδραματίζουν έναν κοινωνικό ρόλο, όπως παροχή ασφάλειας στους πολίτες, γεγονός που θα προκαλέσει έντονες αψιμαχίες μεταξύ κυβέρνησης και τοπικών κοινωνιών.
Στην περίπτωση αυτή πάντως βασικά κριτήρια είναι η πληρότητα που παρουσιάζουν, η απόσταση σε σχέση με άλλο νοσοκομείο αλλά και ο ρόλος που διαδραματίζουν.
Όμως ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρξουν σοβαρές δυσκολίες αν επιχειρηθεί μία συγχώνευση, καθότι εκτός των άλλων υπάρχουν νομικά ζητήματα αφού μεταξύ άλλων ορισμένα κτίρια αποτελούν κληροδοτήματα και δεν μπορεί να αλλάξει η χρήση τους.
HealthReport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: