Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

      Συνταγματικές και νόμιμες έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις περικοπές του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν πως οι περικοπές εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον  και εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα που στόχο έχει τόσο την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας όσο και την μεταρρύθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.
      Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αρίθμ. 734/2016, κατά πλειοψηφία, απέρριψε προσφυγή που κατέθεσε  συνταξιούχος εκπαιδευτικός το 2013 καθώς είχε λάβει με καθυστέρηση δυο ετών και «κουτσουρεμένο» το εφάπαξ του, λόγω μνημονίου.
         Οι δικαστές αναφέρουν στην απόφαση τους πως οι επίμαχες περικοπές των κυρίων και επικουρικών συντάξεων «σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα αφ΄ενός για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας και αφ΄  ετέρου για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, χάριν της βιωσιμότητας του». Παράλληλα υπογραμμίζουν πως η  θέσπιση των περικοπών αυτών,  «εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος  και όχι απλώς το ταμειακό συμφέρον του δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».
        Επιπλέον στην απόφαση της  Ολομέλειας τονίζεται   ότι οι περικοπές του εφάπαξ   δεν είναι αντίθετες   στο άρθρο 22 του Συντάγματος (μέριμνα του κράτους για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων),  ούτε παραβιάζουν την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας,  «δεομένου μάλιστα ότι η μείωση (δεύτερη) του εφάπαξ βοηθήματος έγινε σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και απέβλεπε στην εξομάλυνση της αναλογίας εισφορών και εφάπαξ παροχών». Ακόμη αναφέρεται  ότι δεν  παραβιάζουν το άρθρο 4 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, καθώς το   Ταμείο  Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων «αντιμετώπιζε άμεσα και πιεστικά οικονομικά προβλήματα, συνεπεία των οποίων αδυνατούσε να ανταποκριθεί επικαίρως στις υποχρεώσεις του».
          Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση εκδικάστηκε ως πιλοτική-πρότυπη δίκη με διαδικασίες εξπρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: