Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

«Ψαλίδι» σε… δόσεις στις επικουρικές συντάξεις

       Μειώσεις διαρκείας στις συντάξεις, όχι μόνο στις επικουρικές αλλά και στις κύριες, κρύβουν τα μέτρα που σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση με τα νέο ασφαλιστικό, για να γεφυρώσει μια απόσταση 15,7 δισ. ευρώ ανάμεσα στις εισφορές που εισπράττουν τα ταμεία καις τις συντάξεις που καταβάλλουν.
      Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, αυτό αποκαλύπτεται από τον επίσημο πίνακα που δημοσιοποιεί η εφημερίδα και δείχνει ποια είναι σήμερα η πραγματική ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών στην κύρια και την επικουρική ασφάλιση.
     Από τα στοιχεία αυτά, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, προκύπτει ότι οι εισφορές που μπαίνουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης υπολείπονται (για το 2015) των καταβαλλόμενων συντάξεων κατά 15,7 δισ. ευρώ.
     Αυτό είναι και το πραγματικό έλλειμμα στην ανταποδοτικότητα εισφορών και παροχών, που έρχεται όμως να καλυφθεί από το κράτος.
       Για το λόγο αυτό, η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις εκτινάχθηκε στο 16,7% του ΑΕΠ το 2015, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι κοντά στο 12%. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι ο πραγματικός λογαριασμός των μέτρων στο ασφαλιστικό θα φτάσει κοντά στα 6,8 δισ. ευρώ προκειμένου οι δαπάνες συντάξεων  – με λιγότερο κρατική χρηματοδότηση – να προσεγγίσουν το μέσο όρο της Ευρώπης στα επόμενα χρόνια.
     Η πρώτη δόση έρχεται τώρα με το νέο ασφαλιστικό αλλά είναι βέβαιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι ο λογαριασμός δεν κλείνει και θα χρειαστούν νέες περικοπές, ίσως μικρότερης έκτασης, για το 2017 και το 2018, ενδεχομένως και για τα επόμενα χρόνια.
     Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις αποκαλύπτεται από τον πίνακα του υπουργείου Εργασίας ότι το πραγματικό έλλειμμα είναι της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ καθώς οι εισφορές που εισπράττονται ανέρχονται (στοιχεία 2015) στα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ οι συντάξεις που καταβάλλονται κοστίζουν 3,6 δισ. ευρώ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: