Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με τη λειτουργία του Νοσοκομείου Θηρών ως Ανώνυμη Εταιρεία

      Η κυβέρνηση ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου αλλοίωσης του Δημόσιου και Κοινωνικού Χαρακτήρα της Υγείας (ιδιωτικοποίηση του συστήματος) εντάσσοντας με προγραμματική σύμβαση στο ΕΣΥ, το Νοσοκομείο Θηρών που θα λειτουργεί με καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.)
       Όπως ορίζει ο Ν.4368/2016 από τη θέση σε ισχύ του παρόντος Νόμου, χωρίς να είναι γνωστό πότε άρχεται η θέση σε ισχύ, τίθεται δίμηνη προθεσμία για τους εργαζομένους του Κ.Υ. Θηρών το οποίο καταργείται, να δηλώσουν εάν επιθυμούν να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Θηρών Α.Ε.
         Καταργείται Δημόσια Πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας για να λειτουργήσει Νοσοκομείο Α.Ε. κάνοντας την αρχή ιδιωτικοποίησης του συστήματος. Πως γίνεται Δημόσια Πρωτοβάθμια Μονάδα να κλείνει και κατά τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας να αντικαθίσταται από Νοσοκομείο Α.Ε. που προσφέρει Δευτεροβάθμια Περίθαλψη;
        Παρότι η προθεσμία μπορεί ήδη να τρέχει, δεν εκδόθηκε σχετική Υπουργική Απόφαση που ορίζει ο Νόμος, ούτε διευκρινιστική εγκύκλιος που να ξεκαθαρίζει τις συνθήκες εργασίας, την υπηρεσιακή, μισθολογική ένταξη και εξέλιξη, καθώς επίσης τα εργασιακά δικαιώματα των υπό μεταφορά υπαλλήλων.
        Επίσης δεν προκύπτει εάν σε περίπτωση μη αποδοχής των υπαλλήλων οικειοθελούς μεταφοράς τους στο Νοσοκομείο Θηρών Α.Ε., έχουν το δικαίωμα επιλογής της άλλης θέσης εργασίας που θα τοποθετηθούν.
       Ποια θα είναι η τύχη των Αγροτικών Ιατρών οι οποίοι προσφέρουν πρωτοβάθμια περίθαλψη; Θα μεταφερθούν στα Περιφερειακά Ιατρεία του νησιού, που οι ίδιοι επιθυμούν; Ποια η τύχη του Επικουρικού Προσωπικού;
       Η στελέχωση θα γίνεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης εκτός ΑΣΕΠ; Ποιες θα είναι οι αμοιβές, του νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού; Ποιο το τιμολόγιο της ΑΕΜΥ ΑΕ στα νυκτερινά, τις αργίες και τις υπερωρίες του προσωπικού;
      Οι χρήστες των υπηρεσιών θα έχουν δωρεάν περίθαλψη ή η πρόσβαση θα είναι μόνο για όσους βάζουν το χέρι στη τσέπη (άμεσα – έμμεσα) καθότι ο Νόμος προβλέπει την τιμολόγηση των Υπηρεσιών και την σύναψη συμβάσεων με ασφαλιστικές εταιρείες. Εξάλλου με δήλωση του Υπουργού Υγείας ένα μέρος των λειτουργικών εξόδων του Νοσοκομείου Θηρών ΑΕ θα το καλύπτει η Δημοτική Αρχή από δημοτικά τέλη (ως παράδειγμα ο Υπουργός έφερε το δημοτικό τέλος στο τελεφερίκ)
       Η κωλυσιεργία του Υπουργείου Υγείας να αποσαφηνίσει την κατάσταση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα στους εργαζόμενους και τους φορείς του Νησιού.
        Διεκδικούμε τη λειτουργία του Νοσοκομείου ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Εξάλλου κατασκευάστηκε με χρήματα του Ελληνικού Λαού.
Αναμένουμε με αγωνιστική εγρήγορση.
       Καλούμε την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση να παρέμβει προκειμένου το Νοσοκομείο να λειτουργήσει ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ) και να συνεχίσει να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Θηρών.
        Εξάλλου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργούν πολλά Νοσοκομεία – Κληροδοτήματα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Από την  Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: