Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Αντιδράσεις Ιατρικών Συλλόγων στο σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Υγεία

      Την αγανάκτησή τους για το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκφράζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ζητώντας την απόσυρσή του.«Πρόκειται για ένα πρόχειρο και επικίνδυνο νομοθέτημα που επιχειρεί να απαξιώσει το ιατρικό σώμα και κυρίως υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και εκθέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς» αναφέρει ο ΙΣΑ.
      Προσθέτει ότι «σύμφωνα με όσα προβλέπει η υγεία του Έλληνα ασθενή παραδίδεται σε μη γιατρούς, ενώ αποκλείεται από το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας, που στελεχώνει τα συστήματα υγείας των υπολοίπων χωρών».
«Είναι προφανές», προσθέτει ο ΙΣΑ «ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεχρεώνει γραμμάτια του κόμματος, παραδίδοντας την υγεία του ελληνικού λαού».
        Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, η μεταρρύθμιση στον υγειονομικό τομέα θα έπρεπε να αποσκοπεί στη διασφάλιση της ποιότητας, στη βελτίωση της ιατρικής αποτελεσματικότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας. «Εν προκειμένω όμως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με το συγκεκριμένο νομοθέτημα επιδιώκει αποκλειστικά τη δημιουργία ενός συγκεντρωτικού και κρατικοδίαιτου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που αποκλείει το αξιόμαχο ιατρικό δυναμικό της χώρας. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο θα παρέχει χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες, σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνες για τον ασθενή. Καθώς μάλιστα δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του όταν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια θα καταρρεύσει».
 Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
      «Αναχρονιστικό», «ιδεοληπτικό» και «ανεπαρκές» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
       Σε ανακοίνωση του ΙΣΘ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το σχέδιο για την ΠΦΥ με την ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας, θα ήταν «καλύτερα να παρέμενε στα συρτάρια του υπουργείου».
«Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για δύο χρόνια μόνο, αναξιοπρεπείς μισθούς και υπό κομματική καθοδήγηση, το καινούργιο σύστημα αποσκοπεί να αποτρέπει την πρόσβαση των πολιτών στα νοσοκομεία. Με αναγκαστικές ρυθμίσεις, περιορισμούς και χωρίς επιλογή, προωθεί την προλεταριοποίηση των ιατρών, την κομματικοποίηση του συστήματος και την μείωση των παροχών προς τους ασθενείς.
       Αντιγράφοντας ένα ανεπίκαιρο πλέον μοντέλο, που εφαρμόστηκε μετά τον Β' ΠΠ σε χώρες με τελείως διαφορετική κουλτούρα, δυνατότητες και ανάγκες, εκπληρώνει απλώς τα νεανικά κομμουνιστικά οράματα του διδύμου της ηγεσίας του ΥΥΚΑ. Είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας που λαμβάνουν οι πολίτες της χώρας» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΘ.
       Παράλληλα, απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την προτρέπει να βρει τη λύση στα προβλήματα του χώρου της υγείας, «στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και θεραπευτηρίου για τους πολίτες, σε σύγχρονες σχέσεις εργασίας για τους ιατρούς, με λιγότερο κράτος και λιγότερο κόμμα στο σύστημα, για περισσότερη υγεία στους ασθενείς».
AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: