Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Ποιες συντάξεις κουρεύονται και ποιες θα γλιτώσουν

       Στο κούρεμα των κύριων συντάξεων κι όχι των επικουρικών προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας ώστε να βγει ο λογαριασμός του 1,8 δισ. ευρώ.
       Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στις μειώσεις «δεν θα εμπλακούν οι επικουρικές συντάξεις» και το 1% του  ΑΕΠ περικοπές θα προκύψεις από τις κύριες και συγκεκριμένα από τη μείωση ή και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε 900 χιλ συνταξιούχους. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει προτείνει στους θεσμούς να υπάρξει ένα "ταβάνι προστασίας" από τις περικοπές αυτές σε εκείνους που θα τις υποστούν.
       Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, το πρώτο κύμα επαναϋπολογισμού (40% των συντάξεων) δείχνει ότι δεν υπάρχει προσωπική διαφορά στις μεσαίες συντάξεις του ΙΚΑ που ορίζονται σήμερα στα 720 ευρώ. Προς το παρόν, στο κάδρο των περικοπών δεν μπαίνουν οι επικουρικές καθώς σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου, «βγαίνει ο λογαριασμός» από την περικοπή των προσωπικών διαφορών στις κύριες συντάξεις.
         Στο μέτωπο των εργασιακών, καταργείται το υπουργικό βέτο έγκρισης των ομαδικών απολύσεων και περνάει στην δικαιοδοσία του ανωτάτου συμβουλίου εργασίας.
      Τα όρια των απολύσεων δεν αλλάζουν και παραμένουν στο 5% μηνιαίως. Τον Σεπτέμβριο του 2018 με νόμο αίρεται η αναστολή της αρχής επεκτασιμότητας (οι συμβάσεις εφαρμόζονται στους εργαζόμενους όλου του κλάδου) και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης (υπερισχύει η καλύτερη σύμβαση, πχ η κλαδική). Επίσης, περιορίζονται οι άδειες των συνδικαλιστών, ενώ στους λόγους απόλυσής τους προστίθενται ποινικά αδικήματα όπως είναι η κλοπή, υπεξαίρεση κλπ.
        Το 2019 θα εφαρμοστούν και τα θετικά αντίμετρα, τα οποία είναι μηδενική συμμετοχή στην φαρμακευτική περίθαλψη για συνταξιούχους με εισόδημα 700 ευρώ (κύρια και επικουρική), μείωση της συμμετοχής στο ήμισυ (μείον 50%) για συνταξιούχους με εισόδημα 700-1.200 ευρώ, μείωση της συμμετοχής κατά 25% για συντάξεις 1.200 ευρώ και πάνω, δημιουργία 30.00 θέσεων εργασίας (12μηνη απασχόληση στις δομές του δημοσίου, πχ νοσοκομεία) και προσλήψεις νέων υψηλών προσόντων στον ιδιωτικό τομέα (κόστος 300 εκατ. ευρώ).
        Το πακέτο των θετικών μέτρων περιλαμβάνει επίσης επιδότηση ενοικίου, βοήθημα για βρεφονηπιακούς σταθμούς και αύξηση οικογενειακών επιδομάτων, για παράδειγμα το επίδομα πρώτου παιδιού, από 40 ευρώ αυξάνεται στα 60.
Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: