Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Συντάξεις: Το σχέδιο για τις επώδυνες περικοπές - Ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό

      Πολύ σκληρός θα είναι ο συμβιβασμός με τους δανειστές για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι περικοπές θα είναι δυσβάσταχτες και θα μπορούν να φτάσουν έως και το 30%.
      Το θέμα των περικοπών στις συντάξεις και του χρόνου που θα γίνουν αυτές εμποδίζει και την τελική συμφωνία και την επιστροφή των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έχει πέσει η μείωση των συντάξεων κατά 1% σε δύο δόσεις. Η πρώτη, ίση με 0,7% του ΑΕΠ ή περίπου 1,3 δις ευρώ να ξεκινήσει από το 2019 και το υπόλοιπο 0,3% ή 500 εκατ. το 2020. Αν δηλαδή η προσωπική διαφορά είναι 100 ευρώ, τα 70 θα κοπούν τον πρώτο χρόνο και τα υπόλοιπα 30 ευρώ το 2020.
       Προσπάθεια γίνεται από την κυβέρνηση ώστε οι μειώσεις να ισχύσουν από το 2020, αλλά ειδικά το ΔΝΤ αντιδρά και τονίζει ότι πάγια θέση του ήταν να ισχύσουν ένα χρόνο νωρίτερα.
Η συμφωνία προβλέπει την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις 900.000 συνταξιούχων (σε σύνολο 2,2 εκ. καταβαλλόμενων συντάξεων) που εισπράττουν άνω των 600-700 το μήνα.
      Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι η μέση σύνταξη αυτού του επιπέδου θα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 10% ενώ η περικοπή θα αγγίξει το 30% στις συντάξεις άνω των 1000-1200 ευρώ.
      Οι μεγαλύτερες «προσωπικές διαφορές» εντοπίζονται στους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ (περίπου 30%) και του Δημοσίου (15%-20%), ενώ στο ΙΚΑ είναι πιο μικρές (4%-5%).
Στο στόχαστρο για πιθανές περικοπές μπαίνουν :
-οι συνταξιούχοι που παρά τις 12 μειώσεις που έχουν υποστεί εξακολουθούν να λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1000 ευρώ. Πρόκειται για συνταξιούχους του δημοσίου κυρίως ενστόλους , γιατρούς του ΕΣΥ και Πανεπιστημιακούς.
- οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία με υψηλούς μισθούς και-οι συνταξιούχοι από το πρώην ΤΕΒΕ με περισσότερα από 35 χρόνια ασφάλισης.
      Ωστόσο προσωπικές διαφορές εμφανίζουν και οι χαμηλές συντάξεις (το 44,8% των συνταξιούχων που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από τα 665 ευρώ) τις οποίες θέλει πάση θυσία να προστατέψει η κυβέρνηση.
       Ειδικότερα προσωπικές διαφορές εμφανίζουν οι μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτήθηκαν με μειωμένη σύνταξη, οι οποίες λαμβάνουν τα κατώτατα όρια με τη λεγόμενη προσαύξηση κατωτάτων ορίων και η σύνταξή τους είναι αρκετά μεγαλύτερη από εκείνη που δικαιούντο, με βάση τις εισφορές και τις αποδοχές τους, συνταξιούχοι του ΙΚΑ με 15ετία, αλλά και πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες του ΤΕΒΕ.
Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: