Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Τιμωρούν όσους δούλεψαν!

Χάνουν όλοι τελικά… Όσοι πλήρωσαν, όσοι δούλεψαν τιμωρούνται!
       Ο διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ –του Ταμείου που χορηγεί το εφάπαξ– Θανάσης Καποτάς ήταν σαφής και αποκαλυπτικός: «Την τελευταία τριετία, τα εφάπαξ δεν καταβάλλονταν στους δικαιούχους λόγω έλλειψης χρημάτων!».
      Ταλαιπωρία για χιλιάδες ενδιαφερομένους. Μείωση και μάλιστα σημαντική, έως 22%, έρχεται στο εφάπαξ. Στο μεταξύ, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται για την καταβολή του τηλεφωνικά. Οι πληρωμές του εφάπαξ θα καθυστερήσουν, αφού θα ολοκληρωθούν τον προσεχή Οκτώβριο.
      Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, «όσοι έχουν υποβάλει αίτηση θα περιμένουν έως και τρία χρόνια για την πληρωμή, ενώ όσοι περίμεναν τρία χρόνια έως τώρα θα πληρωθούν τον Οκτώβριο!».
       Η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου, στην οποία απευθυνθήκαμε, τονίζει ότι «όλοι όσοι εξέλθουν για σύνταξη θα έχουν μείωση, η οποία θα συνεχιστεί έως το 2020! Οι απώλειες θα είναι μεγάλες…».
      Οι πληρωμές θα καθυστερήσουν, ενώ, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, «αν και στα κρατικά ταμεία έχουν μπει 584 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή των εφάπαξ εκταμιεύτηκαν μόλις 70 εκατομμύρια…».
 Μεγάλο το πρόβλημα
         Ωστόσο, ο κ. Καποτάς παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα παραμένει μεγάλο, αφού, όπως είπε, «σε αναμονή για εφάπαξ είναι 23.500 δικαιούχοι. 16.500 εφάπαξ θα πληρωθούν έως τον Σεπτέμβριο, έχει μεγάλο δρόμο η ιστορία και μεγάλη ταλαιπωρία. Πρέπει να δουλέψουμε».
      Ο κ. Καποτάς σημειώνει ότι «έως τις 10 Απριλίου θα πληρωθούν κι άλλα εφάπαξ. Έχουμε αυτήν τη στιγμή στα χέρια μας 70 εκατ. ευρώ, θα πληρωθούν μέχρι τις 10 Απρίλη…». Ο διοικητής προχώρησε ακόμη πιο κάτω: «Τα τελευταία χρόνια δεν έβγαινε το εφάπαξ, γιατί είχε ταμειακά προβλήματα το Ταμείο. Είναι κοινό μυστικό, το ξέρει ο καθένας. Από το ΕΤΕΑΕΠ μέσα σε δύο ημέρες πληρώθηκαν 650 εφάπαξ, ύψους 15 εκατ. ευρώ. Έχω δυόμισι μήνες στα χέρια μου το Ταμείο, το εφάπαξ θα πληρωθεί, είτε μας αρέσει είτε όχι».
      Πώς, όμως, θα ειδοποιούνται οι ενδιαφερόμενοι; Ο κ. Καποτάς τονίζει ότι «πλέον, τηλεφωνικά θα ειδοποιούνται οι συνταξιούχοι που περιμένουν να πάρουν το εφάπαξ από το 2014 και μετά. Η κλήση θα χρεώνεται στο ενιαίο ταμείο για τις επικουρικές και τα εφάπαξ και το μόνο που έχουν να κάνουν οι δικαιούχοι είναι να περιμένουν να χτυπήσει το κινητό τους για να πληροφορηθούν το καλό νέο από το… call center του Ταμείου».
Μόνο τρεις υπάλληλοι
      Τα προβλήματα, όμως, είναι τεράστια… Μόνο τρεις υπάλληλοι έχουν επιφορτιστεί με το έργο αυτό και θα πρέπει σε πρώτη φάση να κάνουν 1.000 τηλεφωνήματα σε ισάριθμους δικαιούχους που θα πάρουν την πρώτη δόση των νέων πληρωμών έως τα μέσα Απριλίου. Τα ποσό που θα δοθεί είναι 70 εκατ. ευρώ. Όμως πρέπει να γίνουν άλλα 23.000 τηλεφωνήματα σε ισάριθμους δικαιούχους που είναι στη λίστα των εφάπαξ, τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν ως τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο από ένα κονδύλι ύψους 584 εκατ. ευρώ που προορίζεται για αυτόν τον σκοπό από το δάνειο του μνημονίου.
      Τι μέλλει γενέσθαι, όμως; Αν η κυβέρνηση βρεθεί σε δυσκολία, τονίζουν οι ειδικοί, «μπορεί να μην πληρώσει τα 584 εκατ. ευρώ, επικαλούμενη χρονοτριβή επειδή δεν βρίσκει τους συνταξιούχους στο τηλέφωνο, και να τα διαθέσει για τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο…».
      Να δούμε όμως τη διαδικασία καταβολής του εφάπαξ, όπως την εξηγεί ο γενικός διευθυντής του Ταμείου κ. Καλάκος: «Οι δικαιούχοι, αφού ειδοποιηθούν, πρέπει να στείλουν οι ίδιοι, με φαξ ή μέσω e-mail στο Ταμείο, αντίγραφο φορολογικής ενημερότητας, ώστε να συμψηφιστούν με το εφάπαξ τυχόν ποσά που οφείλουν στο Δημόσιο ή και σε Ταμεία. Ακόμη και όσοι είναι σε ρύθμιση θα έχουν συμψηφισμό του 50% της ρυθμισμένης οφειλής τους, δηλαδή η μισή οφειλή τους θα παρακρατηθεί από το δικαιούμενο εφάπαξ».
      Παλαιότερα ίσχυε η εξής διαδικασία: «Τα εντάλματα πληρωμής πήγαιναν στην τράπεζα, ενώ οι ασφαλισμένοι γνώριζαν εξαρχής το χρονοδιάγραμμα πληρωμής, με επίσημες ανακοινώσεις, και πληρώνονταν αφού προσκόμιζαν τη φορολογική ενημερότητα στην τράπεζα».
      Γιατί όμως γίνεται αυτό; «Με το νέο σύστημα, οι ασφαλισμένοι δεν θα χρεώνονται με έξοδα τραπεζικών εργασιών, που έφταναν ως 20 ευρώ και με τα οποία επιβαρύνονταν για να πάρουν το εφάπαξ, προσκομίζοντας ενημερότητα στο γκισέ της τράπεζας».
      Από εδώ και εμπρός, κατά τους ειδικούς, «πρέπει να φέρουν την ενημερότητα στο γκισέ του ταμείου και είναι βέβαιο ότι για να σιγουρέψουν τα χρήματά τους, αντί με φαξ ή με e-mail, πολλοί θα προτιμήσουν να την προσκομίσουν οι ίδιοι».
       Αυτό σημαίνει όμως νέα ταλαιπωρία για τους συνταξιούχους του Δημοσίου σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά στην Περιφέρεια. Όλοι αυτοί πρέπει να έρθουν στην Αθήνα για να προσκομίσουν αυτοπροσώπως τη φορολογική τους ενημερότητα.
Βέβαια, όλοι αναμένουν το μήνυμα στο κινητό τους…
Τι λέει το Ταμείο
       Μετά τη λήψη της πρώτης δόσης των 70 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, το ΕΤΕΑΕΠ, θα προβεί στη διεκπεραίωση και στην πληρωμή 3.080 αιτήσεων απονομής εφάπαξ βοηθημάτων (για το τέως Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων – ΤΠΔΥ) κατά τον μήνα Μάρτιο 2017.
       Οι πληρωμές αφορούν Πράξεις Συνταξιοδότησης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) με ημερομηνία παραλαβής από 20/01/2015 έως 20/03/2015 και αποχώρησης από την Υπηρεσία κατά το χρονικό διάστημα από 01/09/2013 και εφεξής.
       Προς τον σκοπό αυτόν, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Ταμείου προβαίνουν σε τηλεφωνική ειδοποίηση των δικαιούχων, προκειμένου να αποστείλουν μόνο φορολογική ενημερότητα για είσπραξη του εφάπαξ βοηθήματος που δικαιούνται.
Η αποστολή της φορολογικής ενημερότητας γίνεται μέσω:
1. Fax: (210 3275051 και 210 3275093).
2. Ε-mail (for@eteaep.gov.gr).
3. Με φυσική παρουσία των ασφαλισμένων, εφόσον το επιθυμούν.
       Κατά το Ταμείο, «επί της ανωτέρω διαδικασίας, η ανταπόκριση των ασφαλισμένων είναι άμεση και καθολική.
Σκοπός του ανωτέρω τρόπου πληρωμής είναι:
       Η καλύτερη εξυπηρέτηση των ήδη ταλαιπωρημένων ασφαλισμένων από προηγούμενες διαδικασίες.
       Η απαλλαγή τους από προμήθειες Τραπεζών, δεδομένου ότι η κατάθεση των ποσών γίνεται πλέον αυτόματα στον τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους, τις πέντε επόμενες εργάσιμες ημέρες από την παραλαβή της φορολογικής τους ενημερότητας.
      Η συνολική επιχορήγηση που έχει προγραμματισθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2017 αναφορικά με το τ. ΤΠΔΥ ανέρχεται σε 396 εκατ. ευρώ, με τα οποία αναμένεται να πληρωθούν 16.500 εφάπαξ, από τα 22.700 που βρίσκονται σε αναμονή .
       Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζουμε ότι ουδεμία διαδικασία πληρωμής καθυστέρησε εξαιτίας της ένταξης του τ. ΤΠΔΥ στο ΕΤΕΑΕΠ, αντιθέτως, εγκαίρως δόθηκαν οδηγίες για τη λειτουργία του νέου Φορέα (υπ’ αρ. 195694/30-12-2016 εγκύκλιος ) και έγινε άμεση στελέχωση των νέων οργανικών μονάδων.
        Τέλος, επισημαίνουμε ότι η αρμοδιότητα της ενημέρωσης, σχετικά με τη λειτουργία του Ταμείου, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στη διοίκησή του».

Του Γιώργου Αυτιά
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 1/4

Δεν υπάρχουν σχόλια: