Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

ΠΟΕΔΗΝ:Εγκλήματα της διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ

      Άλλο ένα τραγικό περιστατικό επιβεβαιώνει την τραγική κατάσταση του ΕΚΑΒ.
Δυστυχώς συνεχίζουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές από την διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ που ημέρα με την ημέρα μεγαλώνει.
       Η ΠΟΕΔΗΝ 7/11/2016 κατέθεσε Μηνυτήρια Αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά τις Διοίκησης του ΕΚΑΒ με συγκεκριμένα περιστατικά που κινδύνεψαν ή έχασαν τη ζωή τους λόγω έλλειψης Ασθενοφόρων και μεγάλων καθυστερήσεων κατά την διακομιδή τους.
       Η Μηνυτήρια Αναφορά ανατέθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε Ανακριτή διατάσσοντας την έρευνα σοβαρών ποινικών αδικημάτων από τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ, όπως η έκθεση Ασθενών σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθηση και η παράβαση καθήκοντος.
       Στη Χαλκιδική υπάρχουν 6 τομείς του ΕΚΑΒ που εδρεύουν στα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο. Ο κάθε τομέας για να μπορεί να θέτει στην κίνηση ένα Ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση χρειάζεται στην δύναμή του τουλάχιστον 11 Διασώστες. Λόγω των μεγάλων αποστάσεων από το Νοσοκομείο και του δύσβατου οδικού δικτύου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες κάποιοι Τομείς χρειάζονται να έχουν δύο Ασθενοφόρο ανά βάρδια.
Κατάσταση σήμερα του ΕΚΑΒ Χαλκιδικής.
• Σταθμός ΕΚΑΒ Νοσοκομείου Πολυγύρου: 4 Διασώστες. Καλύπτονται μόνο 10 ημέρες το μήνα.
• Σταθμός ΕΚΑΒ Κ.Υ. Ν.Μουδανιών: 12 Διασώστες. Η κάλυψη είναι επαρκής. Ένα Ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.
• Σταθμός ΕΚΑΒ Κ.Υ. Κασσάνδρειας: 8 Διασώστες. Κάλυψη με Ασθενοφόρο 20 ημέρες το μήνα.
• Σταθμός ΕΚΑΒ Αγ.Νικολάου: 2 Διασώστες!!! Κάλυψη με Ασθενοφόρο 5 ημέρες το μήνα!!!
• Σταθμός ΕΚΑΒ Κ.Υ. Παλαιοχωρίου: 6 Διασώστες. Κάλυψη με Ασθενοφόρο 12 ημέρες το μήνα.
• Σταθμός ΕΚΑΒ Ν.Καλλικράτειας. Κανένας Διασώστης!!! Ο Σταθμός του ΕΚΑΒ υπάρχει μόνο στα χαρτιά!!!
      Συνολικά οι Σταθμοί ΕΚΑΒ της Χαλκιδικής διαθέτουν 32 Διασώστες. Η δύναμη των Διασωστών που επιχειρούν είναι κάτω του ορίου Ασφαλείας. Απαιτείται η κάλυψη των Σταθμών τουλάχιστον με άλλους τόσους!!!
      Δύο είναι τα Ασθενοφόρα που επιχειρούν την νύκτα σε όλη την Χαλκιδική. Δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε διακομιδές. Κινδυνεύουν κατ’ εξακολούθηση σοβαρά έκτακτα περιστατικά.     
Οι διακομιδές γίνονται με ιδιωτικά μέσα.
       Την Παρασκευή 7/4/2017 προς Σάββατο 8/4/2017 νύκτα έφυγε Ασθενοφόρο από το Κ.Υ. Κασσανδρείας για να παραλάβει Ασθενή στην Ουρανούπολη την άλλη άκρη της Χαλκιδικής σχεδόν δύο ώρες απόσταση. Ο Ασθενής αντιμετώπιζε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα.
Γιατί όμως αναγκάστηκε να φύγει Ασθενοφόρο από την άλλη άκρη της Χαλκιδικής (Κ.Υ. Κασσάνδρειας) για να παραλάβει τον Ασθενή στην Ουρανούπολη;
Γιατί την συγκεκριμένη νύκτα οι τέσσερις ενδιάμεσοι Σταθμοί του ΕΚΑΒ δεν είχαν Ασθενοφόρο στην κίνηση:
• Σταθμός ΕΚΑΒ Κ.Υ. Παλαιοχωρίου. Χωρίς Ασθενοφόρο. 20 λεπτά από το περιστατικό.
• Σταθμός ΕΚΑΒ Κ.Υ. Αγ.Νικολάου. Χωρίς Ασθενοφόρο. 25 λεπτά από το περιστατικό.
• Σταθμός ΕΚΑΒ Νοσοκομείου Πολυγύρου. Χωρίς Ασθενοφόρο. 40 λεπτά από το περιστατικό.
• Σταθμός ΕΚΑΒ Ν.Μουδανιά. Διέθετε Ασθενοφόρο αλλά ήταν απασχολημένο με άλλο σοβαρό καρδιολογικό περιστατικό.
      Τα σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά που αντιμετωπίζονται μετά από δύο ώρες ο κίνδυνος για τη ζωή τους είναι άμεσος. Εάν υπήρχε Ασθενοφόρο στους ενδιάμεσους Σταθμούς με εξειδικευμένους Διασώστες ο Ασθενής θα είχε σωθεί.
      Άλλο ένα έγκλημα από την διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ. Ταυτόχρονα μεγάλος κίνδυνος για την υγεία των εκτάκτων περιστατικών εκτός της διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ είναι η τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας εξαιτίας της έλλειψης Ιατρών, Νοσηλευτών, Εργαστηρίων και υλικών. Επίσης έχουμε αναδείξει κατ’ επανάληψη την κατάρρευση των Περιφερειακών Δημόσιων Νοσοκομείων. Έκτακτα περιστατικά ταλαιπωρούνται σε τρία και τέσσερα Νοσοκομεία για να βρουν Ιατρό, Νοσηλευτικό Προσωπικό, Αξονικό Τομογράφο, εξειδικευμένο Εργαστήριο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υγείας τους.
Μόνο στα χαρτιά ο Σταθμός ΕΚΑΒ στον Τύρναβο
      Άμεσο κίνδυνο για τη ζωή της αντιμετώπισε μαθήτρια της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Αργυροπουλίου 4 Απριλίου 2017 το πρωί όταν ξαφνικά και για άγνωστους λόγους έχασε τις αισθήσεις της εμφανίζοντας συμπτώματα με σπασμούς αλλά και άπνοια.
Αμέσως κλήθηκε ο Σταθμός του ΕΚΑΒ Τυρνάβου το οποίος φιλοξενείται στον χώρο του Κέντρου Υγείας Τυρνάβου, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε προσωπικό να κινήσει το ένα από τα δύο ασθενοφόρα που σταθμεύουν εκεί!
       Τα λεπτά περνούσαν η κατάσταση του κοριτσιού επιδεινωνόταν. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιάννης Φράγκος ο οποίος είναι καθηγητής φυσικής αγωγής – γυμναστής, με την εμπειρία του προσπάθησε να δώσει τις πρώτες βοήθειες. Ταυτόχρονα, αφού ο Σταθμός του ΕΚΑΒ Τυρνάβου ουσιαστικά ήταν εκτός λειτουργίας κλήθηκε το ΕΚΑΒ Λάρισας, όπου το όχημα και το πλήρωμά του έφτασαν στο Αργυροπούλι πάρα πολύ γρήγορα, πήραν το παιδί από το σχολείο και το μετέφεραν ταχύτατα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας το οποίο εφημέρευε 4/4/2017.
       Μετά και το χθεσινό περιστατικό αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως ο Σταθμός ΕΚΑΒ Τυρνάβου υπολειτουργεί και δεν είναι σε θέση πρακτικά να διαθέτει προσωπικό όχι σε 24ωρη βάση όπως υπήρξε υπόσχεση στα εγκαίνια του Σταθμού αλλά ούτε καν σε καθημερινή πρωινή βάρδια, όπως 4/4/2017 το πρωί.
      Ίδια κατάσταση του ΕΚΑΒ στα Νησιά, την Δυτική Ελλάδα... σε όλη την χώρα. Μπροστά μας είναι οι εορτές του Πάσχα, η επισκεψιμότητα στην περιφέρεια είναι μεγάλη και οι εκδρομείς είναι υγειονομικά ανοχύρωτοι.
      Ποιος ευθύνεται για τα εγκλήματα της διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ; Ποιος ευθύνεται για την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας;
Από την  Ε.Ε. της  ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: