Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Αχτσιόγλου: Ποιες θα είναι οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο

Για τα κρίσιμα ζητήματα της «διαπραγμάτευσης» για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης μίλησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έχουμε μία συμφωνία στα βασικά και δυσκολότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης-τις μεταρρυθμίσεις εντός του προγράμματος και μετά το τέλος του προγράμματος».
Όσον αφορά στο συνδικαλιστικό νόμο, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα γίνουν κάποιες περιορισμένες αλλαγές που αφορούν στα λεγόμενα συνδικαλιστικά προνόμια, δηλαδή σε ζητήματα, κυρίως, των αδειών των συνδικαλιστικών μελών. «Αυτά τα ζητήματα θα λυθούν με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, αλλά, στην παρούσα φάση, δεν προβλέπεται κάποια αλλαγή στο νόμο για την απεργία».
Σε σχέση με τα εργασιακά, η είπε ότι αυτό που μπόρεσε να πετύχει η ελληνική πλευρά είναι να σταματήσει την περαιτέρω απορρύθμιση του θεσμικού πλαισίου, καθώς υπήρχαν πολύ έντονες απαιτήσεις, κυρίως, από το ΔΝΤ, για να γίνει αυτή η απορρύθμιση.
Μείωση συντάξεων
Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες μειώσεις στις συντάξεις, η υπουργός Εργασίας απάντησε ότι «αυτό που υπάρχει ως συμφωνημένο πλαίσιο και το οποίο γνωρίζαμε ήδη, από τις 20 Φεβρουαρίου, είναι ότι θα υπάρχουν θετικά και αρνητικά μέτρα. Τα αρνητικά μέτρα θα αφορούν τη συνταξιοδοτική δαπάνη, ύψους έως 1%, για το 2019 και το φορολογικό, ύψους 1%, έως το 2020 και αντίστοιχα θετικά μέτρα για τα δύο χρόνια. Η παρέμβαση στη συνταξιοδοτική δαπάνη θα συμβεί το 2019. Είναι γεγονός και είναι πράγματι αρνητικό ότι θα υπάρχει κάποια περικοπή, η οποία θα αφορά τις προσωπικές διαφορές».
Σύμφωνα με την Ε. Αχτσιόγλου, τα θετικά μέτρα θα υπάρξουν και θα νομοθετηθούν κι αυτά πακέτο μαζί με τα αρνητικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: