Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Συντάξεις: Ψαλίδι έως 35% στις αναπηρικές συντάξεις.

     Δραματικές μειώσεις έως 35% στις νέες αναπηρικές συντάξεις, για την έκδοση των συνταξιοδοτικών αιτήσεων που κατατέθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγώντας σε τραγική απόγνωση τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), με επιστολή απόγνωσης προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζητούν την παρέμβασή του για να προστατευτούν από την κρίση.
      Η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης δεν «εξαίρεσε» και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ετσι ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει ότι για συντάξεις που θα κατατεθούν από τις 13/5/2016 και μετά, τα άτομα με αναπηρία θα παίρνουν:
  • Το 40% της εθνικής σύνταξης για ποσοστό αναπηρίας έως 49,99%.
  • Το 50% της εθνικής σύνταξης για όσους έχουν αναπηρία από 50% έως 66,69%.
  • Το 75% της εθνικής σύνταξης για όσους έχουν αναπηρία από 67% έως 79,99%.
  • Το 100% της εθνικής σύνταξης για τους βαριά ανάπηρους από 80% και άνω.
    Αλλαγές έρχονται και στις προϋποθέσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, καθώς η αναπηρική σύνταξη θα καταβάλλεται για όλους ανεξάρτητα από τον χρόνο ασφάλισης και το Ταμείο από το οποίο προέρχονταν πριν από τη δημιουργία του ΕΦΚΑ.
       Μπροστά στη διαπραγμάτευση των μέτρων και των αντιμέτρων, η ΕΣΑμεΑ απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θέτοντας υπόψη του το πλαίσιο των μέτρων προστασίας που πρέπει να ληφθούν άμεσα, έτσι ώστε να υπάρξει προστασία των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΣΑμεΑ εκφράζει τη μεγάλη αγωνία, αβεβαιότητα και ανασφάλεια που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία, χρόνια πάθηση και οι οικογένειές τους ενόψει της νέας συμφωνίας, με το επικείμενο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Η ΕΣΑμεΑ ζητεί από τον Πρωθυπουργό:
    «Προστασία των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης και των πάσης φύσεως επιδομάτων αναπηρίας (προνοιακά επιδόματα, εξωιδρυματικό επίδομα, επίδομα κίνησης, διατροφικό επίδομα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων συμπαγών οργάνων κ.λπ.) και να συνεχίσετε να προστατεύετε όλα τα ανωτέρω επιδόματα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την κάθε αναπηρία, όπως έχετε πράξει μέχρι σήμερα εσείς αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα τελευταία επτά χρόνια της κρίσης.
  1. Να μην υπάρξει επανυπολογισμός των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία και στη χειρότερη περίπτωση να μην υπάρξει περικοπή της προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μιλάμε για βαθύτερη φτωχοποίηση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα.
  2. Κατάργηση της άδικης διάταξης των άρθρων 7 και 27 του Ν. 4387/2016, η οποία αφορά την αναλογική μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης βάσει του ποσοστού αναπηρίας του δικαιούχου. Η σύνταξη δεν είναι επίδομα αναπηρίας για να δίνεται με βάση τη βαρύτητα αναπηρίας και για τον λόγο αυτόν ζητάμε την άμεση εφαρμογή της χορήγησης του 100% του ποσού που αντιστοιχεί στην εθνική σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία ανεξαρτήτως ποσοστού. Υπογραμμίζουμε δε ότι αν αυτό δεν λυθεί άμεσα από την κυβέρνησή σας, θα προσβάλουμε αυτή τη διάταξη στο Συμβούλιο Επικρατείας ως αντισυνταγματική που παραβιάζει τις αρχές της ίσης μεταχείρισης.
  3. Συνέχιση της καταβολής του ΕΚΑΣ σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και μετά το 2019 και επέκτασή του σε όλα τα άτομα με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, ανεξαρτήτως ηλικίας».
      Οπως επισημαίνεται στην ίδια επιστολή, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές, γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πει άνιση μεταχείριση, αποκλεισμός, φτώχεια και ζητούν το αυτονόητο: προστασία από την ελληνική πολιτεία μέσα στην κρίση.
        Τονίζεται, τέλος, ότι μεγάλη είναι η καθυστέρηση στην απονομή των αναπηρικών συντάξεων, που έχει παραταθεί προκειμένου ο δικαιούχος να εξεταστεί από την επιτροπή των ΚΕΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: