Κυριακή 23 Απριλίου 2017

3.000 προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Υγεία;;;

      Στην τελική ευθεία για την έκδοση της πρώτης μεγάλης προκήρυξης επιλογής μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Οι προσλήψεις θα γίνουν με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
      Το νομοσχέδιο, που δόθηκε για διαβούλευση από το αρμόδιο υπουργείο, προβλέπει τη σύσταση 60 νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σε 65 αστικά κέντρα με υψηλή ανεργία, χαμηλά εισοδήματα και υγειονομική ένδεια. Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2017 θα λειτουργήσουν 239 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα στελεχωθούν με 3.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 1.300 γιατροί διάφορων ειδικοτήτων και οι 1.700 νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Οι σχετικές προκηρύξεις θα εκδοθούν τον Μάιο.
      Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας θα χρηματοδοτηθούν για μία τετραετία από το ΕΣΠΑ και στη συνέχεια από εθνικούς πόρους. Οι γιατροί θα λάβουν μισθό Επιμελητή Α΄ του ΕΣΥ –1.500 ευρώ καθαρά– και μετά το τέλος της θητείας τους θα μπορούν να απορροφηθούν, με αυξημένη μοριοδότηση, από το ΕΣΥ. Το υπόλοιπο προσωπικό –νοσηλευτές, επισκέπτες Υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί, διοικητικοί– θα αμείβεται με τα προβλεπόμενα από το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.
      Σημειώστε ότι οι γιατροί που θα συμμετάσχουν στον νέο φορέα, έπειτα από αίτησή τους, θα μπορούν να συμμετάσχουν και στην τακτική λειτουργία του νοσοκομείου αναφοράς τους.
      Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το τακτικό ωράριο των Τοπικών Μονάδων Υγείας θα είναι επτάωρο, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται σε δύο βάρδιες. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο 24ωρης λειτουργίας τους στα μεγάλα αστικά κέντρα. Εκτιμάται πως με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει εξορθολογισμός της κίνησης στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 70% των συμβάντων δεν είναι επείγοντα.
      Ο τρίτος πυλώνας παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, οι οποίοι συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Η πρόβλεψη για το νέο σύστημα είναι ένας παθολόγος ή γενικός γιατρός να καλύπτει 2.000 έως 2.500 ενηλίκους, ένας παιδίατρος 1.000 έως 1.500 παιδιά και ένας μικροβιολόγος 25.000 έως 30.000 κατοίκους.
      Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Ευκαιρίες για Εργασία» της εφημερίδας Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 14/4

Δεν υπάρχουν σχόλια: