Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

«Ψαλίδι» στις κύριες συντάξεις για την εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ

      Σε περίπου 900.000 υπολογίζονται οι συνταξιούχοι που θα χάσουν μέρος της προσωπικής διαφοράς το 2019, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας. Ταυτόχρονα, το υπουργείο προχωρά σε δέσμη μέτρων, όπως τον μηδενισμό της φαρμακευτικής δαπάνης για τις συντάξεις έως και τα 700 ευρώ και τη μείωσή του κλιμακωτά κατά 50% από το ποσό αυτό και πάνω. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαφόν στις περικοπές των συντάξεων το 2019 δεν θα υπερβαίνει το 20-22%.
     Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, στις μειώσεις «δεν θα εμπλακούν οιεπικουρικές συντάξεις» και το 1% του  ΑΕΠ περικοπές (1,8 δισ. ευρώ) θα προκύψεις από τις κύριες και συγκεκριμένα από τη μείωση ή και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε 900.000 συνταξιούχους. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει προτείνει στους θεσμούς να υπάρξει ένα "ταβάνι προστασίας" από τις περικοπές αυτές σε εκείνους που θα τις υποστούν.
      Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, το πρώτο κύμα επαναϋπολογισμού (40% των συντάξεων) δείχνει ότι δεν υπάρχει προσωπική διαφορά στις μεσαίεςσυντάξεις του ΙΚΑ που ορίζονται σήμερα στα 720 ευρώ. Προς το παρόν, στο κάδρο των περικοπών δεν μπαίνουν οι επικουρικές καθώς σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου, «βγαίνει ο λογαριασμός» από την περικοπή των προσωπικών διαφορών στις κύριες συντάξεις.
      Στο σκέλος των εργασιακών, πηγές του υπουργείου διευκρινίζουν ότι θα νομοθετηθεί άμεσα η άρση της αναστολής της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας. Απαντώντας μάλιστα σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ που χαρακτήρισε «άνθρακες» τον θησαυρό στα εργασιακά, οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι ο νόμος του 2011 έθετε σε αναστολή τις δύο αυτές αρχές όσο διαρκούν τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Κατά συνέπεια θα παρέμεναν οι δύο αυτές αρχές παγωμένες ακόμα και μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου, αν δεν υπήρχε η νομοθετική παρέμβαση που σχεδιάζεται.
      Στο θέμα των επιτρεπόμενων απολύσεων, πληροφορίες από το υπουργείο αναφέρουν ότι τα όρια δεν αλλάζουν, ενώ στην περίπτωση των ομαδικών απολύσεων θα καταργηθεί το υπουργικό βέτο και η προέγκριση θα δοθεί ως αρμοδιότητα σε επιτροπή με ισομερή τριμερή εκπροσώπηση υπουργείου-εργοδοτών-εργαζομένων.
       Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο θα υπάρξουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις άδειες και στους λόγους απόλυσης, με προσθήκη ποινικών λόγων για τους οποίους θα προβλέπεται απόλυση συνδικαλιστή, ενώ δεν θα αλλάξει ο τρόπος λήψης αποφάσεων για απεργία.
       Όσον αφορά τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν πως δεν οφείλονταν στην κυβέρνηση, αλλά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή στις διαφορές μεταξύ των δανειστών, ενώ σημειώνουν πως στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου στις 20-21 Απριλίου θα ολοκληρωθεί το θέμα του χρέους.
      Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία θα επικυρωθεί στο επόμενο Eurogroup, στις 22 Μαΐου, ή και νωρίτερα σε έκτακτη συνεδρίαση, ενώ όπως επισημαίνουν η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος είναι απαραίτητη προϋποθέση, για να κλείσει η συμφωνία.
«Τα μέτρα για το χρέος και τα μέτρα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους», διαμηνύουν.
Τα «θετικά» μέτρα
       Οσον αφορά στα «θετικά» μέτρα που θα θεσμοθετηθούν παράλληλα με τα αρνητικά και θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι, ο σχεδιασμός (που και αυτός θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών) περιλαμβάνει:
* Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για συνταξιούχους με εισόδημα από συντάξειςέως 700 ευρώ και κλιμάκωση για τους υπόλοιπους ως εξής: από 700 ως 1.200 ευρώ εισόδημα από συντάξεις, μείωση συμμετοχής κατά 50% (σήμερα η συμμετοχή είναι 0, 10 και 25%, ανάλογα με τα φάρμακα και την ασθένεια). Από 1.200 ευρώ και πάνω, μείωση της συμμετοχής κατά 25%.
* Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων για πρώτο και δεύτερο παιδί: 60 ευρώ για το πρώτο και 90 ευρώ για το δεύτερο (σήμερα 40 ευρώ).
* Επιδότηση ενοικίου με έως 80 ευρώ, ανάλογα τα εισοδηματικά κριτήρια και την οικογενειακή κατάσταση, και στόχο να καλυφθεί το μισό του πληθυσμού που βρίσκεται σε ενοίκιο ή έχει δάνειο πρώτης κατοικίας.
* Χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών ώστε να καλυφθεί το 1/3 των βρεφών μεταξύ 0 και 4 ετών με 150 εκατομμύρια ευρώ για 1.800 νέες δομές και περισσότερους δικαιούχους.
* Δημιουργία περίπου 30.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με περίπου 300 εκατ. ευρώ επιπλέον χρήματα για νέα προγράμματα 12μηνης διάρκειας. Στον Δημόσιο Τομέα οι θέσεις θα αφορούν κυρίως στο κοινωνικό κράτος, ενώ στον ιδιωτικό θα αφορά κυρίως νέους υψηλών προσόντων με στόχο την ανάσχεση του brain drain.
* Επέκταση των σχολικών γευμάτων στον μισό παιδικό πληθυσμό δημοτικού - γυμνασίου. Ο στόχος περιλαμβάνει την παροχή σχολικών γευμάτων σε 300.000 παιδιά του δημοτικού και 150.000 παιδιά του γυμνασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: