Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Χωρίς ΜΕΘ κινδυνεύει να μείνει το Νοσοκομείο Πύργου - Τι καταγγέλλουν οι γιατροί

      Η απίστευτη ολιγωρία, που επέδειξε η Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, οδηγεί σήμερα τη ζωτικής σημασίας Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Πύργου σε «λουκέτο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ilialive.
      Με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο, η Διευθύντρια της ΜΕΘ Έφη Βρεττού, αιτήθηκε την προσωρινή αναστολή της Μονάδας από τη Μεγάλη Τετάρτη, κάτι για το οποίο υπήρξε και ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ν. Ηλείας που διαβιβάστηκε προς τελική έγκριση στο ΕΚΕΠΥ, τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ.
      Σαράντα πέντε περίπου μέρες, από τις αρχές Μαρτίου, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Πύργου με συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, έχει ενημερώσει για το πρόβλημα υποστελέχωσης της Μονάδας αναζητώντας λύση ώστε να μην οδηγηθεί η ΜΕΘ σε αναστολή της λειτουργίας της, καμία όμως ενέργεια δεν έγινε για την αποφυγή του «λουκέτου» παρά μόνο την περασμένη Παρασκευή όπου ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Νικολόπουλος, έδωσε εντολή -κατά δήλωσή του- σε δυο γιατρούς της ΜΕΘ Ζακύνθου που δεν λειτουργεί, να μετακινηθούν στη Ν.Μ. Πύργου.  Οι γιατροί ωστόσο, ενώ θα έπρεπε να εμφανιστούν στη ΜΕΘ Πύργου την Τρίτη 11 Απρίλη, δεν ήρθαν, ενώ ο ένας ήδη αιτήθηκε αναρρωτική άδεια έξι ημερών.
       Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, οι δυο εναπομείναντες Εντατικολόγοι της ΜΕΘ Πύργου αιτήθηκαν την αναστολή της λειτουργίας της.  Όπως εξηγεί, όμως, η Διευθύντρια της ΜΕΘ Πύργου κυρία Βρεττού, αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία στους συγγενείς των τεσσάρων βαριά ασθενών που νοσηλεύονται τους οποίους θα συνεχίσουν να καλύπτουν και να φροντίζουν έως ότου κενωθεί και η τελευταία κλίνη.
      «Δεν είναι η μοναδική φορά που συζητάμε το θέμα αλλά είναι η πιο σημαντική μέρα γιατί μετά από προσπάθειες σοβαρές όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση λύσης. Η διοίκηση του Νοσοκομείου είναι ενήμερη για το πρόβλημα υποστελέχωσης σε εξειδικευμένο προσωπικό από τα τέλη Φλεβάρη και έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανεύρεση εξειδικευμένων ιατρών από άλλα Νοσοκομεία, κατέστη όμως αδύνατο. Από εμάς, τους δυο εξειδικευμένους ιατρούς, δόθηκε όλο το χρονικό περιθώριο, καλύπτοντας όχι μόνο στη καθημερινή εργασία αλλά και εφημεριακά τη λειτουργία της Μονάδας. Όλα τα διαβήματα δεν καρποφόρησαν. Είχαμε μια γραπτή ενημέρωση προχθές το μεσημέρι για την απόσπαση δύο γιατρών από την Μονάδα του Νοσοκομείου Ζακύνθου που δεν λειτουργεί. Δεν εμφανίστηκαν οι γιατροί και ενόψει της εξάντλησης του εφημεριακού προγράμματος αδυνατούμε να λειτουργούμε κάτω από αυτές τις συνθήκες και αυτή την ένταση και αιτούμαστε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της ΜΕΘ. Είναι κάτι βεβαίως που το απευχόμαστε και δεν το θέλουμε. Θέλουμε να έρθει άμεσα γιατρός που να μπορεί να μας βοηθήσει!» δήλωσε η κυρία Βρεττού και επανέλαβε πως αν δεν έρθει η στήριξη που αναμένουν, η ΜΕΘ θα παραμείνει σε πλήρη λειτουργία από το προσωπικό της έως ότου κενωθεί και η τελευταία κλίνη. «Με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα και με μετακίνηση ασθενών σε όμορες μονάδες. Το σίγουρο όμως είναι πως δεν μπορούμε να δεχθούμε καινούργιους ασθενείς. Αυτό σημαίνει, ότι η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος (ανήκουμε στο ΕΚΑΒ Δυτ. Ελλάδας) χάνει πέντε πολύτιμα κρεβάτια ΜΕΘ!».
Πηγή: ilialive

Δεν υπάρχουν σχόλια: