Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Μέτρα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ – Μείωση συντάξεων από το 2019 – Μείωση αφορολόγητου από 2020

      «Έχουμε μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και χρονοδιάγραμμα για το ελληνικό πρόγραμμα. Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατόν» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στη Μάλτα. Όπως σημείωσε, στόχος είναι η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων το συντομότερο δυνατό, ενώ διευκρίνισε πως τα μέτρα, ύψους 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ), θα ληφθούν σπαστά, το 1% το 2019 και αφορά στις συντάξεις και το υπόλοιπο 1% το 2020 και αφορά το αφορολόγητο (μείωση και των δύο).
      Είπε, επίσης, ότι τα μεγάλα ζητήματα έχουν κλείσει, «απομένουν κάποιες λεπτομέρειες, γι αυτό και θα προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα από εδώ και πέρα». Ανακοίνωσε, δε, πως όταν επιτευχθεί το Staff Level Agreement τότε το Γιούρογκρουπ θα επιστρέψει για το ζήτημα του χρέους. Να σημειωθεί πως τα νέα επώδυνα μέτρα κατά των φορολογουμένων, των συνταξιούχων θα προνομοθετηθούν από τώρα.
Μοσκοβισί
       Ο επίτροπος οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. τόνισε πως η συμφωνία επί της αρχής ήρθε μετά από μήνες «δύσκολων διαπραγματεύσεων» και την εντατικοποιησή τους τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και ώρες. Χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή «ισορροπημένη» καθώς δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα «να λάβει ένα πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη», ήτοι μέτρα κυρίως ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.
Στη συμφωνία αναμένεται να υπάρχει και η ρήτρα στην οποία θα διασφαλίζεται η συνολική επιβολή των μέτρων το 2019 και όχι τμηματικά, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018.
Τσακαλώτος
       Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι «είχαμε μια συμφωνία για τους βασικούς πυλώνες, ενώ σημείωσε πως όπου υπάρχουν συμβιβασιμοί, υπάρχουν πραγματα που δεν θα μας ικανοποιούν». Πρόσθεσε δε, ότι είναι στη φύση κάθε συμφωνίας να έχει συμβιβασμούς και πράγματα που θα μας στεναχωρήσουν, όχι τόσο τη διαπραγματευτική ομάδα, όσο τον ελληνικό λαό. Ο ίδιος μάλιστα επιχείρησε να περιγράψει τα αντίμετρα που θα μπουν στη συμφωνία καθώς επίσης και τις αλλαγές στα εργασιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: