Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Αυτός είναι ο λογαριασμός με τα 3,6 δισ. ευρώ! (Αναλυτικοί Πίνακες)

        Το «κουβάρι» των εξελίξεων ξετυλίγεται. Η κυβέρνηση προχωράει, εξ όσων λέει, σε συμφωνία. Η κοινωνία, ωστόσο, ρωτάει: «Τι αλλάζει στη ζωή μου; Τι έρχεται στην καθημερινότητά μου;».
      Ελάτε να δούμε τα βασικά σημεία στα οποία η νέα, πιθανή συμφωνία με τους δανειστές θα μας αλλάξει τη ζωή:
1. Από το 2019, κυβέρνηση και δανειστές μάς πάνε για νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα. Τα μέτρα θα είναι μείωση του αφορολόγητου και περικοπή παλαιών συντάξεων, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, δηλαδή όσα έθετε το ΔΝΤ για να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων.
2. Δεν έχουν ρυθμιστεί το αίτημα για ρύθμιση του χρέους και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Άλλωστε ο Σόιμπλε ήταν σαφής: «Θα κοστίσει 120 δισ. ευρώ…». Οι δανειστές θέλουν να εξασφαλίσουν ότι τα μέτρα θα είναι επαρκή για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
3. Η Αθήνα θέλει αντισταθμιστικά οφέλη. Δηλαδή, μείωση ΕΝΦΙΑ, επιδόματα κ.λπ.
4. Οι δανειστές λένε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις θετικές, μόνον αν επιτευχθεί πλεόνασμα μεγαλύτερο από το 3,5% του ΑΕΠ. Τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, για να εφαρμοστούν το 2019.
5. Τα μέτρα θα φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ, ή 3,6 δισ. ευρώ. Θα καταμεριστούν κατά 0,75% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολόγητου, κατά 0,75% του ΑΕΠ από την περικοπή των συντάξεων και κατά 0,5% του ΑΕΠ από άλλα μέτρα.
6. Ένα δεύτερο σενάριο, πιο βαρύ, μιλάει για μοίρασμα μεταξύ αφορολόγητου και συντάξεων, με 1% του ΑΕΠ το καθένα. Το αφορολόγητο θα μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή στα 5.900-6.000 ευρώ, από 8.636 ευρώ σήμερα. Δηλαδή, κατά τον φοροτεχνικό Γιώργο Χριστόπουλο, όλοι οι φορολογούμενοι με εισόδημα πάνω από τα 8.636 ευρώ θα πληρώνουν περίπου 600 ευρώ παραπάνω φόρο. Αλλά και εισοδήματα από 5.900 ευρώ έως 8.636 θα πληρώσουν παραπάνω από 22 έως 600 ευρώ.
7. Αν πάμε σε εξοικονόμηση 0,75% του ΑΕΠ, θα έχουμε επιπλέον φόρους 1,35 δισ. ευρώ. Εδώ το αφορολόγητο, κατά τη δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου, θα μειωθεί σε 6.600 ευρώ με επιβάρυνση 450 ευρώ για εισοδήματα πάνω από 8.636 ευρώ. Για τα εισοδήματα από 6.600 ευρώ έως 8.636 ευρώ, η επιβάρυνση θα είναι από 22 ευρώ έως 450 ευρώ.
8. Στα φορολογικά, η κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα θα ζητήσει μείωση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ στην εστίαση και στην Ενέργεια, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών, ενώ το ΔΝΤ επιδιώκει μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα.
9. Στα συνταξιοδοτικά πάμε σε μειώσεις 0,75% του ΑΕΠ, δηλαδή μείωση συντάξεων 1,35 δισ. ευρώ. Ο επανυπολογισμός φέρνει εντός του 2019 μείωση συντάξεων από 10% έως 30%.
10. Στο θέμα των συντάξεων, η κυβέρνηση ζητάει να μην πειραχθούν συντάξεις κάτω των 660 ευρώ.
11. Δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το «πάγωμα» των συντάξεων πέραν του 2022.
12. Στις απολύσεις, η αύξηση του ορίου απολύσεων σε μεγάλες επιχειρήσεις, από 5% που ισχύει σήμερα, θα είναι 7% ή 8%, και με την Ευρώπη να έχει θεσμοθετήσει 10%, όλα είναι σε εξέλιξη.
13. Τελικά πάμε και σε πλεόνασμα 3,5% και σε μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου.
14. Το ΔΝΤ, κατά τη δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου, θέλει εθνική σύνταξη με 20 έτη στα 340 ευρώ, όσο το επίδομα ανεργίας, και με 15 έτη 241 ευρώ! Μείωση αφορολόγητου σημαίνει μέση σύνταξη 550 ευρώ και μεγαλύτερη στα 920 ευρώ. Η κατώτατη θα ξεκινάει με 15 έτη από τα 350 ευρώ!
Τι θα γίνει με τη ΔΕΗ
Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμη ανακοινώσεις για τη ΔΕΗ. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, η ΔΕΗ σε συνεργασία με την Κομισιόν θα επιλέξουν τις λιγνιτικές μονάδες –πλην υδροηλεκτρικών– που θα δοθούν προς πώληση. Τον Σεπτέμβριο θα γίνει το μάρκετ τεστ, το οποίο θα αποδείξει ποιοι ενδιαφέρονται για αγορά» Κύκλοι του υπουργείου λένε ότι η συμφωνία με τους δανειστές για την πώληση λιγνιτικών μονάδων έχει κλείσει, ενώ τηλεγράφημα του Reuters μιλάει για κλείσιμο συμφωνίας για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Από την Αθήνα η απάντηση ήταν «ουδέν σχόλιον».
        Τι θα γίνει όμως αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον; Να τονισθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν επενδύουν σε λιγνίτη… Πληροφορίες αναφέρουν ότι «αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον», κατά κυβερνητικό αξιωματούχο, «τότε θα μπουν σε πώληση και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ». Να τονιστεί ότι αρκετές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, πλην Φλώρινας, Αγίου Δημητρίου και μερικών άλλων, πάνε προς απόσυρση. Επομένως, πάμε για Σεπτέμβριο… με τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ να μπαίνουν στον «χορό». Πάντως ο δρόμος είναι μακρύς…




Του Γιώργου Αυτιά
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 1/4

Δεν υπάρχουν σχόλια: