Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Πρόωρη συνταξιοδότηση: Έτσι θα βγείτε νωρίτερα στη σύνταξη με πλασματικά έτη

           Πιο φθηνά θα είναι πλέον τα ένσημα που χρειάζεται να εξαγοράσει κανείς για να βγει στη σύνταξη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης. Ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή του Open TV ανέφερε αναλυτικά όλες τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους για κατοχύρωση πρόωρης σύνταξης.
     Σημειώνεται πως η εξαγορά των πλασματικών ετών είναι σε πολλές περιπτώσεις βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να κατοχυρώσει σύνταξη. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό διαβούλευση, τα ένσημα αυτά θα γίνουν πιο φτηνά για να βγει κάποιος γρηγορότερα στη σύνταξη.

      Μάλιστα, ο κ. Περπατάρης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εξετάζει τις παρακάτω αλλαγές:

  •    Τα πλασματικά έτη θα χρειάζονται για τον συνυπολογισμό και στην αύξηση της ανταποδοτικής και στη διαμόρφωση της Εθνικής σύνταξης.
  •    Η μεγάλη αλλαγή που θα είναι ότι πλέον η εξαγορά θα γίνεται με το κόστος, δηλαδή με την εισφορά σύμφωνα με το κλιμάκιο που θα έχει επιλέξει ο κάθε αυτοαπασχολούμενος, ο επαγγελματίας, ο αγρότης κοκ, με βάση την κλίμακα και όχι με ένα ποσό αναφοράς όπως γινόταν μέχρι τώρα, που ήταν πολύ πιο ακριβό. Δηλαδή, όπως σημείωσε, κάποιος μπορεί να κάνει μια στρατηγική, να είναι στο εισαγωγικό κλιμάκιο και να εξαγοράσει με τον χρόνο της εξαγοράς το ποσό.
  •   Αυτή η αίτηση εξαγοράς μπορεί να γίνει μέχρι και την ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Άρα ο κάθε ασφαλισμένος δεν θα πρέπει να βιαστεί, αλλά να κάνει ένα πλάνο, μια στρατηγική.
   Σημειώνεται πως για τον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει θεμελίωση και προσαύξηση σύνταξης, ενώ για το Δημόσιο θα υπάρξει προσαύξηση σύνταξης.
     Τονίζεται πως το ποσό εξαγοράς προβλέπεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο με βάση τις αποδοχές του ασφαλισμένου τον τελευταίο μήνα απασχόλησης. Σε αυτό σημείο υπάρχει αλλαγή στον νόμο Κατρούγκαλου.
                    Τέλος, η καταβολή του ποσού εξαγοράς μπορεί να γίνει:
·         Εφάπαξ με έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς ή
·        Σε μηνιαίες ισόποσες δόσεις. Όσο θα είναι το διάστημα εξαγορές τόσες θα είναι και οι δόσεις.
·     Με οικονομικό συμψηφισμό. Μάλιστα, ο εργατολόγος σημείωσε πως θα υπάρχει η δυνατότητα αυτό το ποσό να μπορεί να παρακρατηθεί και από τη σύνταξη, αν η αίτηση για την εξαγορά κατατεθεί μαζί με την αίτηση για σύνταξη.
Αναδημοσίευση από flash.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: