Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Σχετικά με την ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ βλέπει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ..

         Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση  δεσμεύτηκαν μεταξύ άλλων για  την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα  των  μαχητών  του υγειονομικού πολέμου. Μάλιστα συστήθηκε αρμόδια επιτροπή να εξετάσει το αίτημα της ένταξης στο Υπουργείο Εργασίας στην οποία κληθήκαμε και καταθέσαμε τις απόψεις μας. Η επιτροπή σε ένα μεγάλο βαθμό δέχθηκε την πρότασή μας και κατέθεσε πόρισμα στη Κυβέρνηση.
       Είναι  δυνατόν να τίθεται εν αμφιβόλω η ένταξη   στα ΒΑΕ των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων, με όλα αυτά που περνάμε με την πανδημία και τις άλλες ασθένειες.
       22 συνάδελφοι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, 14 είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ  με κορωνοϊό, 5. 000  έχουν αρρωστήσει σπό κορωνοϊό και πολλοί εξ αυτών χρειάσθηκε να νοσηλευθούν σε κλινικές και σε ΜΕΘ.  
      Επίσης 3.000 συνάδελφοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες με πιστοποιητικά βαριάς αναπηρίας και χιλιάδες αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. Πολλοί υγειονομικοί  έχουν τρυπηθεί  με σύριγγες  ασθενών  με λοιμώδη νοσήματα και  κολλήσανε. Τι άλλο πρέπει να πάθουμε για να ενταχθούμε στα ΒΑΕ. 
        Οι δηλώσεις Κυβερνητικών στελεχών δείχνουν καθυστέρηση  και φόβο για  παραπομπή στις καλένδες. Μάλιστα προωθούν την αντίληψη στη κοινωνία της ατομικής ευθύνης, για ότι συμβαίνει στους υγειονομικούς,  προς  αποφυγή του πολιτικού κόστους και  το κουκούλωμα των προβλημάτων της δημόσιας υγείας. Ο Υφυπουργός Εργασίας είπε ότι κοστίζει πολλά η ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ και θα υπάρξει ζήτημα με το προσωπικό λόγω πολλών συνταξιοδοτήσεων.
     Να ενημερώσουμε τον Υφυπουργό ότι πάνω από 5.000 συνάδελφοι έχουν θεμελιωμένα  δικαιώματα σύνταξης, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ανα πάσα  στιγμή, αλλά έχουν φιλότιμο δεν θέλουν εν μέσω κρίσης να λακίσουν, αγαπάνε τη δουλειά τους. Περιμένουν μία αναγνώριση από τη πολιτεία. Οι παθογένειες του συστήματος δεν λύνονται με την παροχή εργασίας των υγειονομικών μέχρι τα βαθιά γεράματα, αλλά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σημειώνουμε  ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται μετά το 2011 είναι στα ΒΑΕ επειδή ασφαλιστικά εντάσσονται στο πρώην ΙΚΑ.
                    Είναι πολύ άδικο αυτό που γίνεται.  Ανεπίτρεπτο συνταγματικά.
      Έχουμε τον ίδιο φορέα ασφάλισης τον ΕΦΚΑ και υγειονομικοί του ίδιου επαγγέλματος αντιμετωπίζονται με διαφορετικό ασφαλιστικό τρόπο.  Ενταγμένοι στα ΒΑΕ   είναι όσοι προέρχονται από  ασφαλιστικό φορέα το ΙΚΑ και  εκτός ΒΑΕ  είναι όσοι προέρχονται από ασφαλιστικό φορέα το δημόσιο.
          Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με την συμπεριφορά της πολιτείας.
     Πέραν των δακρύων, χειροκροτημάτων και υποσχέσεων, δεν  είδαμε τίποτα  ως αναγνώριση  για την αυτοθυσία, στην   αντιμετώπιση  της πανδημίας. Αντιθέτως βλέπουμε μετάθεση ευθυνών. Κολλάμε κορωνοϊό, χάνονται, κινδυνεύουν ζωές υγειονομικών και λένε ότι είναι  δική μας ατομική ευθύνη. Δεν φταίνε  για αυτούς οι  παθογένειες  του συστήματος (εξάντληση, ανεπαρκή μέσα, μη προληπτικά τεστ, κακή οργάνωση κ.α.λ.).  Άς μην εκμεταλλεύονται την υπευθυνότητα μας. Δεν είναι μακριά  η ώρα που θα  κάνουμε καταλήψεις στα υπουργεία. 
        Δεν  μας φοβίζουν τα κατασταλτικά μέτρα για τις κινητοποιήσεις.  
                                     Μιχ.  Γιαννάκος   Πρόεδρος  ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: