Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΩΣ ΜΕΘ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΕΝΕΣ ΑΝΑΒΑΛΟΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ. ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΛΙΣΤΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ. ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ. Τί αναφέρει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

      Τα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας μετατράπηκαν σε νοσοκομεία περίθαλψης μιας νόσου. Ακόμη και τώρα  ισχύει η αναστολή τακτικών χειρουργείων και τακτικών εξωτερικών ιατρείων.
    Οι ΜΕΘ είναι λιγότερες των αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των άλλων παθήσεων. Κατά την Κυβέρνηση λειτουργούν 1100 και πλέον κλίνες,  ενώ στη πραγματικότητα έχουμε 750, αντί για 3500 κλίνες  που  έπρεπε να λειτουργούν με βάσει τα νοσοκομειακά κρεβάτια. 
     Η κυβέρνηση λογίζει ως ΜΕΘ  χειρουργικές αίθουσες, αίθουσες ανάνηψης, καρδιοχειρουργικές μονάδες, αίθουσες κλινικών που έχουν μετατραπεί  με υποτυπώδη εξοπλισμό. Παρ ότι τώρα είναι άδειες από διασωληνωμένους ασθενείς παραμένουν  ως ΜΕΘ κορωνοϊού εν αναμονή του τρίτου κύματος. Ειδικά στα Νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος και Θεσσαλίας.  Όμως εξ αιτίας αυτού συνεχίζουν να αναβάλλονται σοβαρά χειρουργεία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η νοσηρότητα από άλλες ασθένειες.
       Για  να χειρουργηθούν οι ασθενείς στο Δημόσιο Νοσοκομείο θα πρέπει να επιβαρυνθεί η υγεία τους και να καταλήξουν στα επείγοντα ως έκτακτα περιστατικά. 
     Τα τακτικά ιατρεία δεν λειτουργούν για να εξετάζονται  ασθενείς και να προγραμματίζονται τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις. 
       Οι υπάρχουσες  λίστες χειρουργείων έπαψαν πιά να ισχύουν. Δεν   εκδίδονται νέες.  Οι ημερομηνίες που είχαν δοθεί  για χειρουργείο ακυρώνονται  Ειδοποιούνται οι ασθενείς ότι αναβάλλεται το χειρουργείο τους  χωρίς να λαμβάνουν  νέα  ημερομηνία.              Όσοι έχουν χρήματα χειρουργούνται στον ιδιωτικό τομέα. Οι υπόλοιποι περιμένουν.  Η λίστα αναμονής  θα εκτιναχθεί  πάνω από τα δύο έτη.
      Επιτέλους θα πρέπει να βρεθεί λύση με τις ΜΕΘ. Τα  τμήματα που φιλοξενούν  τώρα τις προσωρινές  ΜΕΘ να  επανέλθουν για τον οργανικό σκοπό που φτιάχτηκαν.  Χάνονται ασθενείς ευρισκόμενοι πολλά έτη σε λίστα αναμονής.
                                               Μιχ. Γιαννάκος   Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: