Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται πλέον η «κόντρα» που έχει ξεσπάσει στον «Άγιο Ανδρέα» της Πάτρας, μεταξύ της διοίκησης και της χειρουργικής κλινικής. Αιτία ο αριθμός των χειρουργείων που η πρώτη θέλει να περιορίσει στο ελάχιστο λόγω της πανδημίας. Το αποκορύφωμα ήταν η αναβολή ενός χειρουργείου βουβωνοκήλης το οποίο αναβλήθηκε με απόφαση της διοίκησης. Έτσι λοιπόν από την χειρουργική ανακοινώθηκε στον ασθενή ότι το χειρουργείο του δε θα γίνει.
Να σημειώσουμε ότι τους τελευταίους πέντε μήνες τα προγράμματα των χειρουργείων πρέπει να εγκρίνονται από την διοίκηση η οποία μάλιστα ζήτησε την παραίτηση του διευθυντή της χειρουργικής καθώς δεν «συμμορφώνεται» στην τακτική που ακολουθείται αυτό το διάστημα.
Διαιτητής στην κόντρα φέρεται να μπήκε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση. Από την άλλη ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής, Φώτης Καρβελάς, αναρωτιέται μιλώντας στο thebest.gr, «για πόσο καιρό μπορούμε να αφήνουμε έναν άνθρωπο να πονάει;».
¨Ο διοικητής δεν μπορεί να ελέγχει τα προγράμματα και να κρίνει αν ένα χειρουργείο είναι επείγον ή δεν είναι- Δεν υπάρχει μόνο ο κορωνοϊός αλλά και άλλες ασθένειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν από το δημόσιο σύστημα υγείας¨
Όπως εξηγεί, «Υπάρχει ένα γενικό πρόβλημα. Δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία, εκτός από ελάχιστα. Η πίεση που δέχονται αυτή τη στιγμή οι χειρουργικές κλινικές, σε όλη την Ελλάδα, από συνανθρώπους μας, είναι μεγάλη. Προσπαθούμε, από την πλευρά μας, να εκμεταλλευτούμε όσες δυνατότητες έχουμε. Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι, αλλά τουλάχιστον όσοι κρίνουμε ότι είναι πιο επείγουσα η ανάγκη για την αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας.
Βέβαια από την διοίκηση αντιμετωπίζουμε άρνηση. Δεν επιτρέπει να γίνονται πολλά χειρουργεία και ζητά να μένουν αρκετά ελεύθερα κρεβάτια. Πάνω σε αυτό δημιουργείται κόντρα με την διοίκηση και καλούμαστε να απολογηθούμε γιατί βάλαμε ένα χειρουργείο παραπάνω. Δημιουργείται μία αντιπαλότητα. Δεν θέλουμε να πάμε ενάντια στους κανονισμούς και κατανοούμε ποια είναι η κατάσταση. Από την άλλη όμως θα πρέπει και οι διοικήσεις των νοσοκομείων αλλά και το υπουργείο να κατανοήσουν πως υπάρχουν κι άλλοι ασθενείς. Δεν υπάρχει μόνο ο κορωνοϊός αλλά και άλλες ασθένειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν από το δημόσιο σύστημα υγείας. Στον ιδιωτικό τομέα, δεν βρίσκεις κρεβάτι να χειρουργηθείς, έχει τόση πολλή δουλειά. Ο κορωνοϊός λειτούργησε υπέρ του ιδιωτικού τομέα. Αυτό εμείς ως νοσοκομειακοί γιατροί, δεν το θέλουμε. Θέλουμε ο δημόσιος τομέας υγείας να προσφέρει όσα περισσότερα μπορεί. Σε αυτό θέλουμε να έχουμε συμπαραστάτη τη διοίκηση και όχι να την έχουμε απέναντί μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σίγουρα υπάρχουν συγκρούσεις».
Όπως τονίζει: «Για τον ασθενή υπεύθυνος ο θεράπων χειρουργός, και ο διευθυντής της κλινικής. Αυτοί πρέπει να κρίνουν αν θα πρέπει να χειρουργηθεί ή όχι. Βάση όμως κάποιας εντολής του υπουργού υγείας, Βασίλη Κικίλια, τα προγράμματα χειρουργείου θα πρέπει να παίρνουν έγκριση και από τον διοικητή του νοσοκομείου. Το πρόγραμμα με τα ονοματεπώνυμα και τις παθήσεις των ασθενών φτάνουν στη διοίκηση αφού περιφερθούν στα γραφεία, εκθέτοντας παράλληλα και προσωπικά δεδομένα. Ο διοικητής δεν μπορεί να ελέγχει τα προγράμματα και να κρίνει αν ένα χειρουργείο είναι επείγον ή δεν είναι. Δουλειά του είναι να φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία.
Συμβαίνει συνέχεια για παράδειγμα να έρθουν στα ιατρεία άνθρωποι με πυρετό τους οποίους διώχνουμε καθώς δεν έχουμε τι να τους κάνουμε, για να το πούμε απλά, γιατί δεν έχουμε κρεβάτια. Και δεν μας επιτρέπεται να τους βάλουμε. Πάνε σπίτι και τελικά επιστρέφουν με παγκρεατίτιδα, επιρρίπτοντας ευθύνες στον γιατρό που τους έδιωξε. Ούτε στον διοικητή του νοσοκομείου, ούτε στον υπουργό υγείας.
Πόσους μήνες μπορεί να πονάει κάποιος που έχει πρόβλημα στη χολή; Είναι σωστό να τον αφήνουμε να πονάει; Δεν είναι σωστό. Και επειδή δεν δεχόμαστε αυτή την κατάσταση συγκρουόμαστε με τη διοίκηση.
Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν λίστες αναμονής από τη στιγμή που ξέρουμε ότι δεν γίνονται χειρουργεία. Μέχρι πριν πέντε μήνες κάναμε 30 χειρουργεία την εβδομάδα. Από εκεί και πέρα κάνουμε τέσσερα, και ό,τι άλλο προκύψει ως επείγον. Το άσχημο είναι ότι δεν φαίνεται να βρίσκεται κάποια λύση καθώς δεν έχει μελετηθεί ούτε τοπικά ούτε κεντρικά, τι θα γίνει με αυτούς τους ασθενείς. Είναι σαν υπάρχει μόνο μία νόσος και οι υπόλοιπες είναι σαν να εξαφανίστηκαν με θαυματουργό τρόπο».
(σ.σ. η αναφορά περί ίσως παράνομης εντολής από το Υπουργείο για τον έλεγχο των χειρουργείων γράφτηκε εκ παραδρομής).
Αναδημοσίευση από thebest.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου