Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014

Οδυνηρή πρόβλεψη - Με το ζόρι 90 ευρώ οι επικουρικές συντάξεις!

         Όπως φαίνεται, οι μειώσεις του 8- 10%, στις επικουρικές θα είναι μόνο... τα προεόρτια, καθώς με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και την κατάσταση των ταμείων, μέχρι το 2018 οι επικουρικές συντάξεις θα φτάνουν με το ζόρι τα 90 ευρώ.
     Η οδυνηρή αυτή πρόβλεψη έγινε από τον  Γενικό Διευθυντή του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων Ν. Καλάκο, ο οποίος φιλοξενούμενος στην πρωινή εκπομπή του Mega, εκτίμησε ότι μέσα στην επόμενη 4ετία, οι επικουρικές θα μειωθούν δραματικά.
        Σύμφωνα με μελέτες, εκτός από τις εισφορές και τις προγραμματισμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις, θα απαιτηθούν άλλα 950 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη ότι οι πρόσθετοι πόροι θα φτάσουν στα 2,4 δισ ευρώ το 2019.
Την ίδια ώρα και παράλληλα με τις διαψεύσεις από κυβερνητικά χείλη σχετικά με περικοπές, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σ. Ρομπόλης, χαρακτήρισε κρίσιμο για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού το 2016, αφού θα πρέπει να βρεθούν πρόσθετοι πόροι.
         Οι διοικήσεις των Ταμείων έχουν "φρενάρει" τις χορηγήσεις νέων επικουρικών, με το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι αυτό των δημοσίων υπαλλήλων, όπου ενώ ο ρυθμός ανά τρίμηνο ήταν περίπου 6 με 7 χιλιάδες, πλέον οι εγκρίσεις δεν ξεπερνούν τις χίλιες.
        Σημειώνουμε πως εκτός από τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά περίπου 10 δισ ευρώ, το σύστημα χάνει περίπου 6,5 δισ ευρώ κάθε χρόνο εξαιτίας της υψηλής ανεργίας κι ακόμη περίπου 4 δισ ευρώ από τις μειώσεις μισθών.

Αναδημοσίευση από το NEWSIT

Δεν υπάρχουν σχόλια: