Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Τέλος στα βιβλιάρια υγείας - Πως θα γράφονται στο εξής εξετάσεις και φάρμακα

         Ένα νέο ΑΜΚΑ που θα χορηγηθεί όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ θα ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός Υγείας . Το νέο αυτό «ΑΜΚΑ» θα έχει την μορφή κάρτας και θα χρησιμοποιείται ώστε να καταγράφεται όλο το ιστορικό του ασφαλισμένου σε σχέση με τις παροχές που του έχουν χορηγηθεί απο τον Οργανισμό.
       Επίσης η κάρτα αυτή θα είναι απαραίτητη προυπόθεση για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή άλλων παροχών υγείας.
         Ο κάθε ασφαλισμένος όταν απευθύνεται σε δομές υγείας και πριν την οποιαδήποτε συναλλαγή του θα πρέπει να προσκομίζει την κάρτα υγείας του ΕΟΠΥΥ. Χωρίς αυτή, δεν θα μπορεί να γίνει συνταγογράφηση εξετάσεων ή φαρμάκων στον ασφαλισμένο,ενώ τα φαρμακεία ή τα διαγνωστικά δεν θα εκτελούν συνταγές.
         Παράλληλα, οι ασφαλισμένοι θα αποκτήσουν κάρτα υγείας που δεν θα φέρει αριθμό αλλά θα είναι «αόρατος» και μέσω σκαναρίσματος από ειδική εφαρμογή που θα εγκατασταθεί σε όλους τους παρόχους υγείας θα μπορεί μόνο να φανεί . Η καρτα υγείας του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να θεσπιστεί μέχρι το τέλος του 2014 ενώ ήδη σε εξέλιξη είναι και ο ηλεκτρονικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας.
          Ο φάκελος δεν καταγράφει το ιατρικό ιστορικό αφού υπάρχει το ιατρικό απόρρητο αλλά τις δαπάνες που έχει αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ. Έτσι, ο Οργανισμός θα μπορέι να ελέγξει περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης αφού θα καταγράφονται όλες οι εξετάσεις και τα φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί μέσω ΗΔΙΚΑ.
          Στον φάκελο θα έχουν πρόσβαση και οι ασφαλισμένοι ώστε να γνωρίζουν τις παροχές που τους έχει αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ
www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: