Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Τα άγνωστα αρχεία της χούντας.

Τα άγνωστα αρχεία της χούντας
        Ενα μοναδικό υλικό με ντοκουμέντα και απόρρητα έγγραφα της χούντας φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το «Εθνος της Κυριακής», τιμώντας την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
        Το υλικό που φυλάσσεται πλέον στα Γενικά Αρχεία του Κράτους αποτυπώνει ανάγλυφα το κλίμα της εποχής: τη λογοκρισία, τις παρακολουθήσεις, το φακέλωμα των κοινωνικών φρονημάτων, το ανελέητο κυνηγητό των κομμουνιστών, την προπαγάνδα, τα ψυχολογικά μέσα που επιστράτευσαν οι πραξικοπηματίες για την επιβολή του τρόμου.
        Οσα κι αν έχει διαβάσει κανείς για τον Διομήδη Κομνηνό, το 17χρονο αγόρι που έμελλε να γίνει το πρώτο θύμα της χούντας στα γεγονότα του Νοέμβρη, δεν μπορεί παρά να αισθανθεί συγκίνηση στη θέα ενός ιδιαίτερου τεκμηρίου: την πρώτη σελίδα από το Μητρώο Προσερχομένων στον Σταθμό Α' Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τη νύχτα της 16ης Νοεμβρίου 1973, στην οποία καταγράφεται η επίσημη αναφορά των γιατρών που παρέλαβαν τη σορό του δολοφονημένου μαθητή. Και όλα αυτά ενώ οι δικτάτορες και οι σημερινοί υμνητές τους αρνούνται προκλητικά ότι υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο...
         Ο Διομήδης Κομνηνός, ένα παιδί που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ επειδή ύψωσε τα άοπλα χέρια του στα τανκς, ταυτίστηκε στις λαϊκές συνειδήσεις με τον αγώνα κατά των λαομίσητων τυράννων, με τη ματωμένη πάλη για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας. Κάπως έτσι ένα κομμάτι χαρτί του 1973 αποκτά σήμερα συμβολικό χαρακτήρα και δύναμη:
.....................Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό ρεπορτάζ, κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που ακολουθεί: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22945&subid=2&pubid=64094211

Δεν υπάρχουν σχόλια: