Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα νοσοκομεία - Κτιριακή αναβάθμιση και οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς

     Το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη Πέμπτη (20.10.2022) για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, προβλέπει αναδιοργάνωση στα επείγοντα των νοσοκομείων της χώρας ώστε να δοθεί τέλος στις πολύωρες καθυστερήσεις και αναμονές, που σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν μέχρι και τις 8 ώρες.
   Το νομοσχέδιο προβλέπει αυτόνομα και αυτοδύναμα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα νοσοκομεία με περισσότερες από 300 κλίνες για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.  
   Πρόκειται για το σχέδιο νόμου «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», το οποίο υπογράφει η Αναπληρώτρια Υπουργός, Μίνα Γκάγκα.
Άλλωστε, οι καθυστερήσεις και οι αναμονές στα επείγοντα είναι καταστάσεις που έχουν αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζουν όλοι οι πολίτες που επισκέπτονται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) δημόσιων νοσοκομείων.
   Το νομοσχέδιο, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των ΤΕΠ προβλέπει επιδόματα στους υπηρετούντες γιατρούς, αλλά και ειδική στελέχωση και εξοπλισμό για την πιο αποτελεσματική και ταχύτερη εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών.
Κτιριακή αναβάθμιση στα ΤΕΠ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης
  Ο σχεδιασμός, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπει στα Τμήματα Επειγόντων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, να υπάρξει εκσυγχρονισμός του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και κτιριακή αναβάθμιση.
    Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε πως 317 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να διατεθούν στα νοσοκομεία που χρειάζονται σημαντική συντήρηση, ενώ τα έργα θα ξεκινήσουν από τα Τμήματα Επειγόντων:
      «Θα ξεκινήσουμε από τα ΤΕΠ, που είναι το τμήμα που πονάει τους περισσότερους Έλληνες πολίτες στη πιο κρίσιμη ώρα, όταν χρειάζονται άμεση και σωστή εξυπηρέτηση. Αλλάζοντας λοιπόν τη δομή των ΤΕΠ θα έχουμε πολύ καλύτερες υπηρεσίες υγείας και πολύ πιο ικανοποιημένους ανθρώπους, τόσο τους ασθενείς που προσέρχονται στα τμήματα όσο και το προσωπικό. Με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα και θα ολοκληρωθούν στα επόμενα 2-3 χρόνια», δήλωσε η ίδια.
      Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε κάθε νοσοκομείο δυναμικότητας άνω των 300 κλινών, καθώς και στα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα κάθε Περιφερειακής Ενότητας (ΥΠΕ), συστήνονται Τ.Ε.Π. με αυτοτελή λειτουργία, μετά από πρόταση του ΔΣ του νοσοκομείου και εισήγηση της Διοίκησης της ΥΠΕ, στην αρμοδιότητα της οποίας αυτό υπάγεται.
Οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς και κυρίως σε όσους ειδικεύονται στην επείγουσα ιατρική
     Οι γιατροί που θα απασχοληθούν στα ΤΕΠ θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα από 250 έως 400 ευρώ επιπλέον του μισθού τους, ενώ το επίδομα αυτό είναι αφορολόγητο και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Επίσης, δεν θα προσμετράται στο ανώτατο όριο αποδοχών που προβλέπεται για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ.
       Στα 400 ευρώ θα φτάνει το επίδομα που θα δίνεται στους γιατρούς που κατέχουν τίτλο εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, ενώ 250 ευρώ θα λαμβάνουν οι ασκούμενοι στην εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής.
Επίδομα θα λαμβάνουν και οι γιατροί που υπηρετούν στο Τ.Ε.Π. του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, οι οποίοι κατέχουν τίτλο εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική.
      Το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες Υπουργικές Αποφάσεις με τις  οποίες θα προσδιορίζονται οι λεπτομέρειες της οργάνωσης και ο τρόπος λειτουργίας και στελέχωσης των ΤΕΠ με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, αλλά και ο τρόπος συνεργασίας του Τμήματος με το Ε.Κ.Α.Β.
Με παρόμοιες αποφάσεις θα ρυθμιστούν και τα Τμήματα Επειγόντων νοσοκομείων μικρότερης δυναμικότητας των 300 κλινών.
πηγη  tempo 24

Δεν υπάρχουν σχόλια: