Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Δημόσια νοσοκομεία: Σε αυτές τις 3 περιπτώσεις θα πληρώνουν οι πολίτες - Τι ισχύει με τα απογευματινά χειρουργεία

       Μερικώς ιδιωτικό με πληρωμές
 από την τσέπη των πολιτών φαίνεται ότι γίνεται πλέον το μέχρι σήμερα 
δωρεάν ΕΣΥ. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομεία αλλά και τα ήδη θεσμοθετημένα απογευματινά χειρουργεία, οδηγούν σε ιδιωτικές πληρωμές των πολιτών, εάν τουλάχιστον θέλουν να εξυπηρετηθούν από τα δημόσια νοσοκομεία.
     Oi αλλαγές που έρχονται στο ΕΣΥ αναμένεται να ανατρέψουν πλήρως τον μέχρι σήμερα δωρεάν χαρακτήρα του, καθώς επισήμως δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς να ζητούν χρήματα από τους ασθενείς.
Απογευματινά χειρουργεία με πληρωμή
   Η αρχή αναμένεται να γίνει άμεσα με την πιλοτική εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων με πληρωμή από τους πολίτες. Όποιος θα θέλει χειρουργηθεί άμεσα και να μην περιμένει μέχρι και δύο χρόνια στις λίστες αναμονής για πρωινό χειρουργείο, θα πρέπει να πληρώνει από την τσέπη του ένα «γρηγορόσημο» για το απόγευμα.

     Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνουν πληρωμή από την τσέπη των ασθενών για χειρουργό και αναισθησιολόγο κοντά στα 600 ευρώ ανά επέμβαση. Κατά την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας μάλιστα Μίνα Γκάγκα οι ασθενείς θα δίνουν «μικρή αμοιβή» για χειρουργό και αναισθησιολόγο.
  Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή ανοίγει το δρόμο για απόλυτη απαξίωση των πρωινών χειρουργείων, καθώς οι περισσότεροι χειρουργοί είναι λογικό να επιλέγουν το απόγευμα με έξτρα πληρωμή παρά τα πρωινά χειρουργεία που είναι απολύτως δωρεάν.

     Να σημειωθεί ότι οι όποιες δικλείδες ασφαλείας επιχειρηθεί να εφαρμοσθούν, θα καταστρατηγηθούν όπως και με τα απογευματινά ιατρεία όπου για να εξετασθεί κανείς από γιατρό πληρώνει από την τσέπη του το απόγευμα, ενώ τα πρωινά ιατρεία έχουν υποβαθμιστεί πλήρως με ατελείωτες αναμονές.
       Από την άλλη το επιχείρημα των κυβερνητικών στελεχών πως οι πολίτες δίνουν ούτως ή άλλως φακελάκι στο γιατρό κάτι που είχε δηλώσει πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί απολύτως κανένα μέτρο από την κυβέρνηση ώστε να εξοβελιστεί το νοσηρό αυτό φαινόμενο αυτό.

Ιδιωτικά ιατρεία και χειρουργεία από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

   Παράλληλα οι ασθενείς σε άλλες δύο περιπτώσεις θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους με…αφετηρία τα δημόσια νοσοκομεία.
        Η  ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα δημόσια νοσοκομεία, θα επιτρέπει στους γιατρούς του δημοσίου να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο αλλά και να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές.
      Και στις δύο περιπτώσεις αυτό που εκτιμάται από τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών είναι πως οι ασθενείς θα οδηγούνται έμμεσα στις ιδιωτικές δομές για να εξυπηρετηθούν.
      Οι γιατροί δηλαδή που θα έχουν ιδιωτικό ιατρείο με ένα επιχείρημα του λιγοστού χρόνου μέσα στο νοσοκομείο, θα καθοδηγούν τους ασθενείς να τους επισκεφθούν στο ιδιωτικό τους ιατρείο.
Αντίστοιχα και για ένα χειρουργείο. Για να κάνει κανείς μία επέμβαση άμεσα και να αποφύγει τις αναμονές που φθάνουν και τα 2 χρόνια, θα πρέπει να ακολουθεί τον γιατρό στην ιδιωτική κλινική με την οποία συνεργάζεται. Ένα σύστημα που είχε αναπτυχθεί ουσιαστικά στο παλαιό ΙΚΑ και φαίνεται πως πλέον θα επαναληφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: