Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Η ΠΟΕΔΗΝ για την ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, με ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ και ΠΟΡΕΙΑ στην ΑΘΗΝΑ.

            Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ «ΝΟΣΕΙ ΒΑΡΙΑ»                           ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ
ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΛΟΓΩ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ
20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022
Πανελλαδική κινητοποίηση και Πανελλαδική Συγκέντρωση 
στην Πλατεία Μαβίλης 8:30 πμ. Πορεία προς το Υπουργείο Υγείας.
Προκηρύσσουμε Στάση Εργασίας για την Αττική 8.00 – 15.00. 
24ωρη απεργία για την περιφέρεια.
     Ο Δημόσιος τομέας υγείας είναι ανεκτίμητος, αναντικατάστατος και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαφυλαχθεί, να ενισχυθεί και να σταματήσει κάθε σενάριο για καταργήσεις, συγχωνεύσεις υγειονομικών Μονάδων και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ .
         Εξάλλου στη διάρκεια της πανδημίας αποκαλύφθηκε ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα υγείας καθότι ο ιδιωτικός δεν έβαλε «πλάτη» έμεινε καθαρός και αμόλυντος, υποδεχόμενος ασθενείς άλλων παθήσεων εκμεταλλευόμενος τη μονοθεματική λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων.
      Τα νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Είναι ενδεχόμενο τον χειμώνα με τη συνάντηση γρίπης και κορωνοιού να καταλήξουν τα Νοσοκομεία πάλι σε μονοθετική λειτουργία σε βάρος ασθενών άλλων παθήσεων με αναστολή χειρουργείων, θεραπειών, εξετάσεων κλπ.
      Υπάρχει αυξητική τάση αποχωρήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού από τα Νοσοκομεία λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και τους μισθούς πείνας που λαμβάνουμε. Οι λίστες χειρουργείων είναι διαχρονικές και απέραντες. Εν καιρώ πανδημίας αυξήθηκαν λόγω της μονοθεματικής λειτουργίας των νοσοκομείων και της διακοπής των τακτικών χειρουργείων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
      Οι μισθοί των υγειονομικών είναι χαμηλότεροι ή κοντά στο κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, συνυπολογίζοντας κανείς ότι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν 14 μισθούς και οι υγειονομικοί του ΕΣΥ λαμβάνουν 12 μισθούς κατ’ έτος, αφού καταργήθηκαν τα δώρα και το επίδομα αδείας. Με την ακρίβεια στα ύψη.
      Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού κινδυνεύει να αποτύχει εάν δεν αναγκαστούν οι ιδιώτες γιατροί να ενταχθούν στο σύστημα. Μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 3.200 γιατροί εκ των οποίων οι 2.000 είναι από την πρωτοβάθμια περίθαλψη που αδυνατούν να ανταποκριθούν ως προσωπικοί ιατροί λόγω του αυξημένου όγκου δουλειάς στα Κέντρα Υγείας και τα κοντινά νοσοκομεία στα οποία συμμετέχουν στο εφημερειακό πρόγραμμα. Μόνο 1.200 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν παρότι οι αμοιβές είναι υπερδιπλάσιες από τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ!!!
     Τα προβλήματα με την έλλειψη κλινών ΜΕΘ είναι διαχρονικό. Με βάση τα διεθνή στάνταρ θα πρέπει να λειτουργούν 3.500. Με εμφανείς ελλείψεις προσωπικού λειτουργούν 930. Πριν την πανδημία λειτουργούσαν 550. Ασφαλώς θα πρέπει να ενισχυθούν τα Νοσοκομεία με προσωπικό και να αυξηθούν περαιτέρω οι κλίνες ΜΕΘ για να μην ξαναζήσουμε τη δυσάρεστη κατάσταση το χειμώνα με δεκάδες διασωλεινωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ που οι πιθανότητες επιβίωση είναι ελάχιστες.
     Με την έκδοση του καθηκοντολογίου 10.000 ΔΕ Νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται σε τμήματα πρώτης γραμμής ασκώντας νοσηλευτικά καθήκοντα σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών τους, αδρανοποιείται υποβιβαζόμενοι σε Βοηθοί Θαλάμου. Εξαιτίας αυτού επικρατεί μεγάλος αναβρασμός και αδιέξοδο στη λειτουργία των νοσοκομείων.
    1η Σεπτεμβρίου 2022 έκλεισε ένα χρόνο το άδικο μέτρο των Αναστολών Εργασίας των υγειονομικών που στερεί από το ΕΣΥ τις υπηρεσίες 7.000 Υγειονομικών κατά χρονικά διαστήματα, χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος.
Πάνω από ένα χρόνο βρίσκεται στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας το θετικό πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη που σύστησε το ίδιο το Υπουργείο για την ένταξή μας στα ΒΑΕ.
     Πλέον των 30.000 Συμβασιούχων εργάζονται στα Νοσοκομεία, τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια, Επικουρικό προσωπικό μέσω του ΟΑΕΔ και άλλων συμβάσεων. Στα Νοσοκομεία εργάζονται 22.000 συμβασιούχοι με 45.000 κενές οργανικές θέσεις και χιλιάδες καταργημένες στις υπηρεσίες στήριξης.
      Οι συμβασιούχοι αποτελούν το 40% του προσωπικού των Νοσοκομείων και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τα Νοσοκομεία πως θα λειτουργούν εάν απολυθούν. Θα πρέπει να αναληφθεί σοβαρή πολιτική πρωτοβουλία από όλο το πολιτικό σύστημα, να ξεπεραστούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια που επικαλούνται προκειμένου να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Περίπου 100 εργαζόμενοι νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας απολύθηκαν από τις προνοιακές μονάδες μετά από 8 χρόνια δουλειάς με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων επειδή δεν συμπεριλήφθηκαν στους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που συμμετείχαν με αυξημένη μοριοδότηση.
      6.000 συνάδελφοι που εργάζονται με Συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες στήριξης καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση σταδιακά απολύονται.
Η κυβέρνηση δεν δίνει την δυνατότητα σύναψης νέων συμβάσεων εργασίας (ΣΟΧ) στα Νοσοκομεία τα οποία εκδίδουν διαγωνισμούς επιστροφής των εργολάβων και του εργασιακού μεσαίωνα, των εκβιασμών σε βάρος των εργαζομένων που εκπροσωπούν. Μεθοδεύεται η σταδιακή διολίσθηση των υπηρεσιών στήριξης στους εργολάβους.
     Έφυγαν από τη ζωή 30 συνάδελφοι από τον κορωνοϊό και 50 νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ. 3.000 διαθέτουν πιστοποιητικό αναπηρίας και όλοι οι συνάδελφοι της πρώτης γραμμής πάνω από τα 25 χρόνια αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα. Χάνονται κάθε χρόνο αρκετοί συνάδελφοι από αυτοάνοσα νοσήματα και καρκίνο. Και όμως αρνούνται να θεσμοθετήσουν την επαγγελματική νόσο, το εργατικό ατύχημα με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται οι οικογένειές τους καμία παροχή από το κράτος. Αρνούνται ακόμη και την πρόσληψη ενός μέλους της οικογένειας στο Δημόσιο.
Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ με αρ.πρωτ.479/13.10.2022, στόν σύνδεσμο που ακολουθεί: https://www.poedhn.gr/kinitopoiiseis/item/7576-panelladiki-kinitopoiisi-kai-panelladiki-sygkentrosi-20-oktovriou-2022-stin-plateia-mavilis-830pm-kai-poreia-pros-to-ypourgeio-ygeias       

                            Από την ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ της  ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: