Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Ο Μιχ. Γιαννάκος για το ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για την ΟΡΓΑΝΩΣΗ των ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

   ΤΟ   ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ  ΤΜΗΜΑΤΩΝ  ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.
       Οι ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΘΕΛΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ  ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΩΡΕΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΘΟΥΝ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΤΗ ΚΛΙΝΙΚΗ.
   ΑΥΞΑΝΟΝΟΝΤΑΙ  ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΚΑΙ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΟΙ ΩΡΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΣΤΑ ΤΕΠ.  ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ  ΤΟΥ ΕΣΥ.
      Τα αυτοτελή ΤΕΠ των νοσοκομείων έγιναν  με  νόμο του 2001(ν. 2889/2001) που όριζε ότι τα  νοσοκομεία άνω των 200 κλινών συστήνουν αυτοτελή ΤΕΠ.
     Το έτος  2012 με υπουργική απόφαση τροποποιήθηκε η εν λόγω διάταξη και ορίσθηκε η δημιουργία αυτοτελών ΤΕΠ στα νοσοκομεία άνω των 300 κλινών και εαν δεν υπάρχει  στη κάθε διοικητική  περιφέρεια νοσοκομείο άνω των 300 κλινών αυτοτελή ΤΕΠ δημιουργεί   το μεγαλύτερο  νοσοκομείο της διοικητικής περιφέρειας.
     Αργότερα το 2017 με νέο νόμο  (  αρθρ. 29 του ν.4486/2017) επικαιροποιήθηκε εκ νέου η αυτοτέλεια των ΤΕΠ και προέβλεπε την σύσταση 465 θέσεων ιατρών στα  ΤΕΠ των  νοσοκομείων  του ΕΣΥ.
     Οι θέσεις αυτές που  ποτέ δεν καλύφθηκαν όλες με τη προκήρυξη δεν μείωσαν  για άλλη μια φορά την ταλαιπωρία των πολιτών. Προσελήφθησαν με την εν λόγω προκήρυξη  Παθολόγοι, Καρδιολόγοι, Χειρουργοί, Γενικοί Ιατροί για τα ΤΕΠ με την υποχρέωση στη πενταετία προκειμένου  να μονιμοποιηθούν να λάβουν την εξειδίκευση  της επείγουσας ιατρικής φροντίδας η οποία δίδεται στα νοσοκομεία ΑΤΤΙΚΟ, ΠΑΓΝΗ και αργότερα  ΑΧΕΠΑ.  
     Κάτι που στη πορεία εγκαταλείφθηκε. Ερχεται τώρα νέο νομοσχέδιο σε διαβούλευση που ξανακάνει αυτοτελή τα ΤΕΠ.
    Στη μείωση  της  ταλαιπωρίας  των πολιτών δεν  θα συμβάλουν οι  επαναλήψεις  νομοθετημάτων ίδιου περιεχομένου,  αλλά η κάλυψη των νοσοκομείων και των τεπ με ιατρούς βασικών ειδικοτήτων, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διαγνωστικά μηχανήματα, επαρκή προσωπικό στα εργαστήρια κ.λ.π. Με ένα ή δύο παθολόγους  σε μεγάλα νοσοκομεία, με ελλείψεις σε καρδιολόγους, αναισθησιολόγους κ.λ.π.  το χειμώνα πως μπορεί να γίνει ασφαλής εφημερία;
Για να υπάρξει στελέχωση χρειάζονται κίνητρα και βελτίωση των συνθηκών εργασίας για όλο το προσωπικό.
Τα ΤΕΠ σήμερα ως αυτοτελή τμήματα  διαθέτουν ελάχιστους γιατρούς που ανήκουν στα ΤΕΠ και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού (νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό κ.λ.π)  όλων των άλλων ειδικοτήτων.  Καλύπτονται από τους γιατρούς των κλινικών του ιδίου νοσοκομείου. Επίσης καλύπτονται  από γιατρούς που μετακινούνται από άλλα νοσοκομεία  για μικρά χρονικά  διαστήματα, από γιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
    Για να γίνει εισαγωγή ασθενούς στο νοσοκομείο  δεν αρκεί ο γιατρός των ΤΕΠ. Θα πρέπει να συμφωνήσει και να υπογράψουν  το εισιτήριο οι  εφημερεύοντες  γιατροί  των  κλινικών αφού εξετάσουν  τους  ασθενείς προς εισαγωγή.
      Πως λοιπόν  είναι δίκαιο  το νομοσχέδιο να προβλέπει επίδομα 400 ευρώ στους γιατρούς των ΤΕΠ  σε όσους διαθέτουν την εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής φροντίδας και σε όσους  γιατρούς των ΤΕΠ δεν την διαθέτουν  την εξειδίκευση και εως να την αποκτήσουν 250 ευρώ επίδομα το μήνα;
Για τους γιατρούς  των κλινικών του ιδίου νοσοκομείου, άλλου νοσοκομείου ή κέντρου υγείας  με μετακίνηση που καλύπτουν τα ΤΕΠ και  είναι η πλειονότητα   δεν προβλέπεται κανένα επίδομα. . Εαν  όλοι αυτοί δεν συμμετάσχουν στη λειτουργία των ΤΕΠ ή ζητήσουν να μετακινηθούν στα ΤΕΠ για να λαμβάνουν το επίδομα θα καταρρεύσουν τα νοσοκομεία.
Γιατί μόνο οι γιατροί το εν λόγω  επίδομα; Το υπόλοιπο προσωπικό νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τραυματιοφορείς  των τεπ  γιατί εξαιρούνται του επιδόματος; Και εαν πάρουν όλοι   οι συνάδελφοι που απασχολούνται στα ΤΕΠ  οι υπόλοιποι  συνάδελφοι που απασχολούνται στις ΜΕΘ, ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΟΡΟΝΩΙΟΥ, ΚΛΙΝΙΚΕΣ κ.λ.π. είναι δίκαιο να αποκλεισθούν; Πως θα λειτουργήσουν έτσι τα νοσοκομεία; 
     Το νομοσχέδιο προβλέπει την πρόσληψη για εξι μήνες γιατρών στα ΤΕΠ αμέσως μετά τη λήψη των πτυχίων και πριν το αγροτικό. Δεν διαθέτουν  εμπειρία για ουσιαστική βοήθεια και όταν την αποκτήσουν στο εξάμηνο φεύγουν. 
     ΤΟ  ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ  ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ προβλέπει την δυνατότητα των γιατρών των Νοσοκομείων να εργάζονται με μερική απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, σε ιδιωτικές κλινικές. Επίσης ιδιώτες γιατροί να εργάζονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ με μερική απασχόληση. Καταργείται η θεμελιώδης αρχή του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ που είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών. Θα υπάρξει εκτίναξη της ιδιωτικής δαπάνης υγείας. Επίσης οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν  θα προσελκύσουν 
 γιατρούς στις ειδικότητες που έχουμε ανάγκη.
     Επίσης για άλλη μια φορά προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση των δευτερογενών διακομιδών  με κρυφές και φανερές χρεώσεις στους ασθενείς. Θα μπορούσαν να συσταθούν  ξανά οι θέσεις των οδηγών στα νοσοκομεία και να αναλάβουν τις δευτερογενείς διακομιδές.
Μιχ. Γιαννάκος - ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: