Η φράση του Θάνου Πλεύρη κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ πυροδοτεί σενάρια για επιστροφή των ανεμβολίαστων που υπηρετούν στο ΕΣΥ σε διαφορετικούς χρόνους. Ο υπουργός Υγείας είπε συγκεκριμένα πως τυχόν επιστροφή των ανεμβολίαστων, άρα ανθρώπων που δεν πιστεύουν στην επιστήμη τους, κατά την ερμηνεία του κ. Πλεύρη, «δεν αφορά πρωτίστως τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αλλά το διοικητικό προσωπικό». Συνεπώς ο υπουργός Υγείας άφησε ανοικτό παράθυρο για διαχωρισμό των μη εμβολιασμένων ανάμεσα σε αυτούς που υπηρετούν την επιστήμη και εκείνους που απλά προσφέρουν διοικητικές υπηρεσίες και άρα μπορούν να γυρίσουν νωρίτερα στη θέση τους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών συμπυκνώνεται στη φιλοσοφία πως πρόκειται για απόφαση που θα πάρει η επιτροπή και όχι η κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει πως στο Μαξίμου δεν κρατούν σαφείς αποστάσεις από εκείνους που επέλεξαν να μην κάνουν το εμβόλιο, καθώς τότε επρόκειτο για κεντρικής φύσεως απόφαση. Η δε λογική κάποιων πως η επιστροφή των ανεμβολίαστων θα είναι «προεκλογικού χαρακτήρα» δεν έχει αντίκρισμα στην πραγματικότητα για δύο λόγους: πρώτον, οι ανεμβολίαστοι πολύ δύσκολα θα επιλέξουν στην κάλπη τη Ν.Δ. και, δεύτερον, πιθανή επιστροφή τους θα ενοχλήσει κόσμο που στήριξε αναφανδόν το εμβολιαστικό κίνημα και την αναγκαιότητα του εμβολίου. Ανεξάρτητα πάντως από το τι θα συμβεί με τους ανεμβολίαστους η κυβέρνηση κινείται σε τροχιά προεκλογική σε όλα τα επίπεδα διορθώνοντας λάθη και κλείνοντας παθογένειες. Ενδεικτικά, η απόφαση για διαγραφή του προστίμου στους 60 και άνω που αποφάσισαν τελικά να κάνουν το εμβόλιο είναι ειλημμένη και θεωρείται μία πράξη «δικαιοσύνης», όπως χαρακτηρίζεται, καθώς τελικά επέλεξαν τον δρόμο της επιστήμης και του συλλογικού καλού.
Ο Θ. Πλεύρης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επανέλθουν στην εργασία τους όσοι ανήκουν στο διοικητικό προσωπικό, αλλά όχι γιατροί και νοσηλευτές.
Πάντως, «φιλολαϊκό» πρόσημο έχουν και άλλες κυβερνητικές αποφάσεις. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος προσφάτως ανακοίνωσε πως από 1ης Νοεμβρίου θα αυξηθούν κατά 100 τα περιπολικά της ελληνικής αστυνομίας στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με τη στελέχωση 1.026 ανδρών και γυναικών της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό θα γίνει καθώς με απόφαση του υπουργού 306 αγόρια και κορίτσια που τελειώνουν τη Σχολή Αστυφυλάκων και ορκίζονται θα διατεθούν στο σύνολό τους στα αστυνομικά τμήματα καθώς και 720 δόκιμοι θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.
Την ίδια ώρα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση ανακοίνωσε την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού που παρακρατήθηκε από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και για όσο χρόνο αυτά ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου του 2012 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016. Από εκεί και πέρα στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης εντάσσεται και η αύξηση των συντάξεων από 1/1/2023, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την πολυπληθή κοινωνική ομάδα των συνταξιούχων. Παράλληλα, δρομολογείται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού πριν από τις εκλογές, δηλαδή την ερχόμενη άνοιξη. Τα παραπάνω δημιουργούν ένα πλέγμα στήριξης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως οι νεότερες γενιές και οι συνταξιούχοι που θα αποτελέσουν εκλογικό βαρόμετρο.
Αναδημοσίευση από https://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου