Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Αχαΐα: «Ιός» παραιτήσεων νοσοκομειακών ιατρών… χωρίς γιατρειά στο τοπικό ΕΣΥ

 Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία επιλέγουν ακόμα και την απώλεια εισοδήματος που έχει ως συνέπεια η πρόωρη συνταξιοδότησή τους, αρκεί να φύγουν από τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον εργασιακό τους χώρο.
    Συνεχίζεται η διαρροή του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων από τα νοσοκομεία. Αρκετοί επιλέγουν τον δρόμο του ιδιωτικού τομέα ή της πρόωρης συνταξιοδότησης. Ακόμα και το επικουρικό προσωπικό προχωράει σε παραίτηση υπό το εργασιακό βάρος που καλείται να διαχειριστεί στους νοσοκομειακούς χώρους.
     Ο χειμώνας πλησιάζει, οι ιώσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους και ο κορονοϊός κινείται ανάμεσά μας με τους ειδικούς να προειδοποιούν για έξαρση το επόμενο χρονικό διάστημα.
Πόσο έτοιμα είναι τα νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν τυχόν αύξηση των νοσηλευομένων;
ΣΤΟΝ «ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ»
    «Εχοντας ως βασική πληγή την υποστελέχωση και την περαιτέρω μείωση του προσωπικού, θα έλεγα ότι δεν είμαστε» μας είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων του «Αγίου Ανδρέα» Μιχάλης Στελλάτος και εξηγεί:
     «Την τρέχουσα χρονιά έχουν αποχωρήσει από το νοσοκομείο μας ήδη 22 άτομα με σύνταξη και ετοιμάζονται άλλοι 38. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς φεύγουν πρόωρα καθώς δεν αντέχουν άλλο τις συνθήκες εργασίας. Κι αυτό αφορά κυρίως το νοσηλευτικό μας προσωπικό. Ενδεικτικό είναι ότι επιλέγουν να φύγουν παρ’ ότι έχουν απώλεια στη μηνιαία σύνταξή τους περίπου 200 ευρώ. Ποσό, το οποίο θα εισέπρατταν επιπλέον αν είχαν την υπομονή να περιμένουν να βγουν σε σύνταξη, έχοντας συμπληρώσει τα προβλεπόμενα χρόνια. Υπάρχει τρομερή εξάντληση στους συναδέλφους ψυχική και σωματική. Και μην ξεχνάμε και τις παρενέργειες που προκάλεσε η πανδημία» σημειώνει ο κ. Στελλάτος.
ΣΤΟ ΠΓΝΠ
     Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, σύμφωνα με τα όσας μας είπε η τομεάρχης νοσηλευτικής διεύθυνσης ΠΓΝΠ – Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Αγγελική Δημοπούλου.
    «Αποχωρούν πολλοί επικουρικοί, κυρίως βοηθητικό προσωπικό. Δεν αντέχουν τις συνθήκες και παραιτούνται.
     Τα κενά μας σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι περισσότερα από 100 κι έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα στο παραϊατρικό προσωπικό, όπως βοηθούς ακτινολόγους. Επίσης, μεγάλο πρόβλημα έχουμε στους τραυματιοφορείς, όπως και στο διοικητικό προσωπικό.
      Από το 2018 μέχρι σήμερα η δύναμη του προσωπικού μας έχει μειωθεί κατά 5.000 άτομα για όλες τις κατηγορίες πλην γιατρών» περιγράφει η κ. Δημοπούλου και συμπληρώνει: «Να σκεφτείτε ότι είναι τόσο μεγάλη η έλλειψη, που έδωσαν εξάμηνη παράταση στους νοσηλευτές που κάνουν ειδικότητα στο ΤΕΠ και στη ΜΕΘ. Πιστεύω ότι αν άμεσα δεν ληφθούν μέτρα θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα. Τα νοσοκομεία οδηγούνται σε κατάρρευση».
ΣΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ  
     Οριακή με τις χρόνιες δυσκολίες είναι η κατάσταση στο Καραμανδάνειο. «Στηριζόμαστε πολύ στο επικουρικό προσωπικό. Δεν είμαστε και στην πιο δυσχερή θέση. Υπάρχουν ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό και σε άλλες ειδικότητες, όπου οι συνάδελφοι εργάζονται χωρίς ρεπό και άδεια, αλλά αυτό είναι χρόνιο πρόβλημα» μας είπε η γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου, Χριστίνα Πουλοπούλου.
    Και στο Καραμανδάνειο έχει εξαπλωθεί ο «ιός» των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. «Εχουμε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Το τελευταίο εξάμηνο έχουν φύγει περίπου πέντε συνάδελφοι. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο έχουν εξαντληθεί ψυχοσωματικά. Μην ξεχνάμε ότι τα προβλήματα υπήρχαν και προ της πανδημίας, αλλά ο κορονοϊός τα διόγκωσε περαιτέρω».
Σε αναστολή παραμένουν 65 εργαζόμενοι
   Το θετικό είναι, όπως έχει ανακοινώσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ότι το επικουρικό προσωπικό θα παραμείνει στα νοσοκομεία μέχρι το τέλος του 2023.
     Αν και όλοι συμφωνούν ότι από τη στιγμή που υπάρχουν πάγιες ελλείψεις σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα, το άριστο θα είναι η σταδιακή μονιμοποίησή τους αφού έχουν αποκτήσει τη δέουσα εμπειρία και μάλιστα σε συνθήκες δύσκολες, όπως αυτές της πανδημίας.
     «Εμείς ως Σωματείο έχουμε προτείνει να παραμείνουν στις θέσεις τους οι συνάδελφοι που κλήθηκαν να καλύψουν τις θέσεις όσων βρίσκονται σε αναστολή. Πανελλαδικά αυτοί ανέρχονται στα 1.000 άτομα και στον «Αγιο Ανδρέα» είναι 16. Και το ζητάμε αυτό διότι ήρθαν και κάλυψαν κενά βοήθησαν το σύστημα αλλά χάνουν τη σειρά κατάταξής τους στη λίστα με το επικουρικό προσωπικό. Ζητάμε λοιπόν να παραμείνουν ως επικουρικό προσωπικό μέχρι τέλος του ’23. Ο,τι δηλαδή ισχύει και για το άλλο προσωπικό».
ΑΝΑΣΤΟΛΗ
     Υπενθυμίζουμε ότι τέλος του μήνα αναμένεται να αποφασίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εάν θα λήξει η ομηρεία των ανεμβολίαστων που βρίσκονται σε αναστολή ώστε να επιστρέψουν στις θέσεις τους.
     Αυτή τη στιγμή, στο ΠΓΝΠ βρίσκονται 30 άτομα σε αναστολή, στον «Αγιο Ανδρέα» άλλα 30 και στο Καραμανδάνειο περίπου πέντε καθώς αρκετοί έχουν επιστρέψει με πιστοποιητικό νόσησης.
     Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εδώ και αρκετές ημέρες έχει ανακοινώσει ότι τέλος του μήνα θα γίνει επανεξέταση της αρχικής απόφασης για συνέχιση της αναστολής έως τέλος του χρόνου, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιόδου.
Αναδημοσίευση από pelop.gr - Ριζογιάννη Μαρίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: