Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Χρωματίζουν τη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αγίου Ανδρέα – Μηνύματα υπέρ του μητρικού θηλασμού και του φυσικού τοκετού

Χρωματίζουν τη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αγίου Ανδρέα – Μηνύματα υπέρ του μητρικού θηλασμού και του φυσικού τοκετού Δημιουργώντας εκφράΖΩμαι      Μια ενδιαφέρουσα δράση βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στο Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα και συγκεκριμένα στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου. Εθελοντές, εργαζόμενοι, ασθενείς με ιδέες και πινελιές χρωματίζουν τον χώρο και περνούν μηνύματα που έχουν να κάνουν με τον μητρικό θηλασμό και τον φυσικό τοκετό.
        Τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον συντονισμό έχει αναλάβει το Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του νοσοκομείου.
        Όπως αναφέρει η Κανέλλα Κοντονή από το Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας , «με τη δράση μας αυτή, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη δημιουργικότητα και τη συναισθηματική έκφραση των συμμετεχόντων.Στόχος μας, με την εμπλοκή και του προσωπικού μας σε αυτή τη διαδικασία, είναι η καλλιέργεια της εξωστρέφειας του νοσοκομείου μας καθώς επίσης και η θετικοποίηση των συναισθημάτων των πολιτών και κυρίως των ασθενών για το χώρο του νοσοκομείου αλλά και για την ασθένεια.
        Παράλληλα, θέλουμε να επικοινωνήσουμε τα μηνύματα: του Μητρικού Θηλασμού & του Φυσικού Τοκετού. Το project μας «Δημιουργώντας ΕκφράΖΩμαι» θα μπορούσε να γίνει η γέφυρα για την γνωριμία, την επικοινωνία και τη συνεργασία των κλινικών του νοσοκομείου, με διάφορους συλλόγους ασθενών και φορέων που δραστηριοποιούνται σε συναφές αντικείμενο με αυτό της κάθε κλινικής που θα θελήσει να περιληφθεί στο project, μιας και το συγκεκριμένο θα συνεχιστεί και με άλλες κλινικές.
      Για την εικαστική παρέμβαση στην Μαιευτική & Γυναικολογική κλινική πραγματοποιήθηκαν ήδη οι πρώτες συναντήσεις εθελοντών και ωφελούμενων των φορέων: «Χαμόγελο του παιδιού», «Ομάδας Μητρικού Θηλασμού Αχαΐας», «Αγέννητου παιδιού», Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Πάτρας των Παιδικών Χωριών SOS., «καθώς και εθελοντών καλλιτεχνών που θα συνεργαστούν μαζί μας στο πλαίσιο αυτής μας της δράσης στην οποία η εικαστική παρέμβαση αφορά φωτογραφία & ζωγραφική με τα μηνύματα που θέλουμε να επικοινωνήσουμε».
       Σημαντική συμβολή στη δράση αυτή, έχουν εκτός της διοίκησης του νοσοκομείου συνολικά, η αναπληρώτρια διοικήτρια του ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας Μαρία Ζαφειροπούλου η οποία θα συμβάλει και η ίδια εθελοντικά στην ολοκλήρωση της δράσης, η Κοινωνική Λειτουργός - υπεύθυνη του Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας Κανέλλα Κοντονή που τη σχεδίασε, η φοιτήτρια Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Πάτρας Θεοφίλη Βασιλική, αλλά και οι μαθήτριες του ΙΕΚ Βασιλική Μπομποτσάρη και Τάνια Στάμου, που με τον ενθουσιασμό τους και τη φρεσκάδα των ιδεών τους συνδράμουν θετικά σε όλο το εγχείρημά μας.
     «Η προσπάθειά μας αυτή γίνεται με την εθελοντική συμμετοχή όλων μας και το κόστος θα καλυφθεί από χορηγίες τις οποίες βρήκε η Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική.
       Όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν , μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στο τηλέφωνο 2613601065 τις πρωινές ώρες. "Ας ενώσουμε λοιπόν όλοι τις δυνάμεις μας, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι τόσο καλαίσθητο όσο το έχουμε ονειρευτεί. Άλλωστε ένα όνειρο γίνεται στόχος όταν γίνονται ενέργειες για την πραγματοποίηση του και εμείς βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτό το στάδιο , των ενεργειών, για να το πετύχουμε και σας θέλουμε συμμέτοχους", τονίζει η κ. Κοντονή.
Το έργο των συλλόγων
Σύλλογος «Αγέννητου παιδιού»
      O Εθελοντικός Σύλλογος που στηρίζει την έγγαμη και άγαμη γυναίκα, που βρίσκεται σε δυσκολία λόγω της εγκυμοσύνης της. Σκοπός τους είναι η αποφυγή της άμβλωσης και των τραγικών συνεπειών στο παιδί, στη μητέρα και στην κοινωνία. Από την ίδρυση του Συλλόγου, το Νοέμβριο του 2002, μέχρι σήμερα έχει προσφέρει δωρεάν και διακριτικά συμβουλές, ιατρική, ψυχολογική και πρακτική βοήθεια και νομική κάλυψη σε όσες γυναίκες ζήτησαν τη βοήθειά τους.
      Ομάδα Εθελοντών και Υποστηρικτών Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Πάτρας
        H Ομάδα Εθελοντών και Υποστηρικτών Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Πάτρας ανήκει και αυτή στο Δίκτυο Ομάδων ανά νομό/πόλη, που δημιουργήθηκαν με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό. Στην ομάδα τους υπάρχουν έμπειρες θηλάζουσες μητέρες, και είναι στη διάθεση των μαμάδων αυτών, που μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων, θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού, για την υγιή ανάπτυξη του μωρού τους, κι έχουν ενστερνιστεί πλήρως την άποψη ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα: Ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του, τροφή από το στήθος της και ασφάλεια από την παρουσία της και με το θηλασμό μπορεί να καλύψει και τα τρία.
Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Πάτρας των Παιδικών Χωριών SOS.
       Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (ΚΣΠΟ) Πάτρας των Παιδικών Χωριών SOS, λειτουργεί τους τελευταίους 5 μήνες στην πόλη μας, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες σε οικογένειες που έχουν ανάγκη και διαμένουν στο Δήμο της Πάτρας.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι:
Εκτίμηση - διάγνωση παιδιών και γονέων
Συστηματική συμβουλευτική και υποστήριξη προς τους γονείς για την κατάλληλη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στην οικογένεια
Ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και γονέων
Ψυχοθεραπευτική παρέμβαση
Εκπαιδευτική βοήθεια στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
Λογοθεραπεία
Δημιουργική απασχόληση παιδιών
Υλική βοήθεια σε είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, σχολικά, οικιακό εξοπλισμό και οικονομική ενίσχυση σε εξαιρετικές περιπτώσεις
Το Χαµόγελο του Παιδιού
     Πανελλαδικά, προσφέρει υπηρεσίες για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα, 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα με:
       Δράσεις πρόληψης για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα για την αποφυγή των φαινομένων Βίας, των περιστατικών Εξαφάνισης καθώς και την παροχή ιατρικών προληπτικών εξετάσεων
    Δράσεις παρέμβασης για παιδιά θύματα κάθε μορφής Βίας, Παιδιά που εξαφανίζονται, Παιδιά με προβλήματα Υγείας, Παιδιά που ζουν ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση Φτώχειας
Δράσεις θεραπείας για παιδιά θύματα κάθε μορφής Βίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: