Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Μεγάλη ανατροπή στις συντάξεις – Ποιοι και γιατί χάνουν τα αναδρομικά

      Όταν στις 10 Φεβρουαρίου σάς αναφέραμε από την εφημερίδα μας ότι έρχεται σοβαρή εμπλοκή στα αναδρομικά των συνταξιούχων, οι πληροφορίες που υπήρχαν ήταν ότι «το κράτος κάτι ανέμενε…».
      Να, λοιπόν, που ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος επιβεβαιώνει την εξέλιξη αυτή.
Δείτε:
      Η απόφαση του ΣτΕ είναι απόλυτα σαφής! «Δεν αρκεί η αίτηση προς τα Ταμεία, για την επιστροφή των αναδρομικών! Το Ανώτατο Ακυρωτικό (ΣτΕ) και το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο (Ελεγκτικό Συνέδριο) της χώρας με αποφάσεις των Ολομελειών τους, όπως επισημαίνει ο Αλέξης Μητρόπουλος, βάζουν οριστικά και αμετάκλητα «ταφόπλακα» στη διεκδίκηση αναδρομικών και στην επιστροφή παράνομων περικοπών στις συντάξεις, στους μισθούς και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων.
Τι αποφάσισαν;
     «Δεν μπορούν να τις διεκδικήσουν αναδρομικά όσοι συνταξιούχοι και υπάλληλοι δεν είχαν ήδη ασκήσει ένδικα μέσα ή βοηθήματα πριν από την ημερομηνία της δημοσίευσης της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που τους αφορούσε!».
      Κατά τον Αλέξη Μητρόπουλο, «τα δύο Ανώτατα Δικαστήρια απεφάνθησαν δηλαδή ότι αναδρομικά και επιστροφή από αντισυνταγματικές περικοπές ή παράνομες κρατήσεις στις συντάξεις τους δικαιούνται μόνο όσοι συνταξιούχοι ή υπάλληλοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης. Οι συνταξιούχοι, αλλά και οι εν ενεργεία υπάλληλοι, δικαιούνται να διεκδικήσουν τα αναδρομικά μόνο για το χρονικό διάστημα μετά τη δημοσίευση της απόφασης, καθώς και να ζητήσουν την αναπροσαρμογή των συντάξεων ή μισθών τους για το μέλλον («ex nunc») από την ημερομηνία δηλαδή της δημοσίευσης της απόφασης και μετά.
      Διαπρεπείς νομικοί, όπως ο Δημήτρης Μπούρλος και η Ολυμπία Νικολοπούλου, είχαν διατυπώσει επιφυλάξεις, κατά πόσον μια απλή αίτηση θα μπορούσε νομικά να στηρίξει τη χορήγηση επιστροφής των αναδρομικών.
Να δούμε τι αποφάσισαν:
1. Δεν δικαιούνται να διεκδικήσουν αναδρομικά για την περίοδο από 1/1/2012 έως 10/6/2015 όσοι συνταξιούχοι είχαν περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, είχαν κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και υπέστησαν την περικοπή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ), εφόσον δεν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη έως τις 10/6/2015.
      Σύμφωνα με τις υπ’ αριθ. 2287-2290/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το δικαίωμα για αναδρομική διεκδίκηση λειτουργεί μόνο μετά τη δημοσίευση των συγκεκριμένων αποφάσεων για όσους δεν είχαν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη, δηλαδή μετά τις 10/6/2015.
      Κατά τον καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλο, «με την απόφαση αυτή, εκατομμύρια συνταξιούχων που υπέστησαν μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και στα επιδόματά τους έχασαν τη δυνατότητα διεκδίκησης αναδρομικών για την περίοδο από 1/1/2012 έως και 10/6/2015.
2. Δεν δικαιούνται να αναζητήσουν αναδρομικά, λόγω αντισυνταγματικότητας της περικοπής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, όσοι δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μέχρι 8/2/2017!
     Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (που έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων), δεν μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά για την περίοδο 2012-2017 όσοι δεν είχαν ασκήσει προσφυγή ή άλλο ένδικο μέσο μέχρι την 8/2/2017 (ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης).
3. Δεν δικαιούνται να διεκδικήσουν αναδρομικά για τις περικοπές των μισθών τους όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και οι υπαγόμενοι στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ, καθηγητές ΤΕΙ κ.ά.), αν δεν έχουν ασκήσει αγωγή ή άλλο ένδικο μέσο μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης που τους αφορά κατά περίπτωση.
     Ειδικότερα, σύμφωνα με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα αναδρομικά, λόγω κήρυξης ως αντισυνταγματικών των περικοπών των μισθών τους με τους νόμους του β΄ μνημονίου (Ν. 4046 και 4093/2012):
● Όσοι καθηγητές ΑΕΙ δεν έχουν ασκήσει αγωγές ή ένδικα μέσα μέχρι 29/12/2014, για την περίοδο 2012-2015 (απόφαση Ολομέλειας ΣτΕ 4741/2014).
● Όσοι ιατροί ΕΣΥ δεν έχουν ασκήσει αγωγές ή ένδικα μέσα μέχρι 26/2/2018 για την περίοδο από 2012 μέχρι 26/2/2018 (απόφαση Ολομέλειας ΣτΕ 431/2018).
● Όσοι καθηγητές ΤΕΙ δεν έχουν ασκήσει αγωγές ή ένδικα μέσα μέχρι 1/3/2018, για την περίοδο 2012 έως 1/3/2018 (αποφάσεις Ολομέλειας ΣτΕ 479-481/2018).
Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω απόσπασμα της υπ’ αριθ. 431/2018 απόφασης Ολομέλειας ΣτΕ:
     Όλα αυτά, τονίζει ο κ. καθηγητής, «λόγω της σύγχυσης που επικρατεί και των αντιφατικών προτάσεων που διατυπώνονται προς τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους της χώρας μας και κυρίως ενόψει της έκδοσης, τις προσεχείς ημέρες, των αποφάσεων από την Ολομέλεια του ΣτΕ επί των προσφυγών που είχαν ασκήσει φυσικά πρόσωπα και κοινωνικοί φορείς κατά του νόμου Κατρούγκαλου».
Ο νόμος Κατρούγκαλου «ξηλώνεται»
      Η αρχή έγινε από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ ακολουθεί το ΣτΕ, όπου έχουν προσφύγει όλοι οι συνταξιούχοι. Η εξέλιξη αυτή είναι άμεσα εκτελεστέα και επιστρέφει όλες τις μειώσεις από το 2012! Έτσι λοιπόν, ανοίγει παράθυρο για δικαίωση όλων των συνταξιούχων. Πλέον η κυβέρνηση βρίσκεται σε δεινή θέση, αφού όλη η «ασφαλιστική της μεταρρύθμιση»… ξηλώνεται.
     Στο διά ταύτα, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) με απόφασή του έκανε κατ’ ομοφωνία δεκτές τις προσφυγές τεσσάρων δικαστικών λειτουργών που είχαν προσφύγει κατά των περικοπών των συντάξεών τους.
     Το ΑΕΔ, που σύμφωνα με το άρθρο 88 παρ. 2 Συντ. συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστές, αποδέχθηκε ομόφωνα τις ανωτέρω προσφυγές και ακύρωσε τις περικοπές των συντάξεων. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για να ακυρωθούν και οι άλλες διατάξεις του αντιασφαλιστικού αυτού νόμου!
     Στις 6/10/2017, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, συζητήθηκαν προσφυγές συνταξιούχων και κοινωνικών οργανώσεων που ζητούσαν την ακύρωση αρκετών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.
      Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (ΣτΕ), που με προηγούμενες αποφάσεις της Ολομελείας του έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων του β΄ μνημονίου (νόμοι 4046 και 4093/2012), αναμένεται κατά πληροφορίες να κηρύξει αντισυνταγματικές και τις αντισυνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου 4387/2016.
     Όλα αυτά ήταν αναμενόμενα, όταν ο νόμος Κατρούγκαλου αντί για ασφαλιστικός ήταν φορολογικός.

του Γιώργου Αυτιά Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: