Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής: Εγκύκλιος για ευθύνες και δημοσιονομικούς ελέγχους από την Πρωτομαγιά

      Ένα μήνα μετά τη δημοσίευση του άρθρου έβδομου του ν.4517/2018, οι υπουργοί Χουλιαράκης και Γεροβασίλη, με εγκύκλιό τους που δημοσιεύθηκε χθες, ενημερώνουν τους φορείς -των ΟΤΑ συμπεριλαμβανομένων- ότι πλέον δεν απομένουν παρά ελάχιστες ημέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας του άρθρου, την 14η Μαρτίου, ημερομηνία καθοριστική για την αναστολή ή μη του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
     Ο Airetos ήδη από τις 2/2/2018 σας είχε παρουσιάσει σε πλήρη ανάλυση τη σπουδαιότητα της εκπρόθεσμης τροπολογίας, με την οποία η Κυβέρνηση σύντμησε τις προθεσμίες που μπορούν να οδηγήσουν σε παύση καταβολής του επιδόματος.
    Όπως σας είχαμε ενημερώσει, η 14η Μαρτίου ετέθη ως προθεσμία συμπλήρωσης των πεδίων “κλάδος” και “ειδικότητα” στην εφαρμογή “Απογραφή”. Εάν δεν συμπληρωθούν μέχρι τότε, ο νόμος ορίζει ότι το επίδομα “παύει να καταβάλλεται μετά τον Απρίλιο του 2018”, δηλαδή από την Πρωτομαγιά.
      Τώρα, οι δύο Υπουργοί εξειδικεύουν, μεταξύ άλλων, τη διαδικασία παύσης καταβολής του επιδόματος, εστιάζοντας ιδίως στις ευθύνες και στους ελέγχους, εάν αυτή δεν εφαρμοστεί.
     Κατ’ αρχάς,προσδιορίζουν την 14/3/2018 ως “αποκλειστική”(και όχι ενδεικτική) προθεσμία.
      Στη συνέχεια, αναφέρουν πως, σε περίπτωση μη τήρησής της, στους μισθοδοτούμενους των οποίων τα δύο πεδία “παραμένουν κενά μετά την 1.5.2018 αναστέλλεται η καταβολή του επιδόματος με ευθύνη του εκκαθαριστή”.
     Παραπέμπουν δε στο άρθρο 17 παλαιότερης K.Y.A., όπου γίνεται λόγος γιαπαράβαση υπηρεσιακού καθήκοντος και καταλογισμό, σύμφωνα με τις εκεί προϋποθέσεις. 
     Το στοιχείο ότι τα πεδία παραμένουν κενά “θα αποτελεί πεδίο ελέγχουτων αρμόδιων Υπηρεσιών”.
     Αντιστοίχως, ”στοιχείο ελέγχου” θα αποτελεί η καταχώρηση του επιδόματος σε κωδικό ΕΑΠ διαφορετικό από αυτόν που η εγκύκλιος ορίζει.
     Επιπλέον, “μετά την πληρωμή κάθε τύπου μισθοδοσίας θα διενεργείται έλεγχος από το Τμήμα Β’ Διασταυρώσεων και Παροχή Στοιχείων της ΕΑΠ”, ενώ“οι ως άνω διαπιστώσεις θα κοινοποιούνται στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων”. 
     Οι δύο Υπουργοί τέλος, παρακαλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γ.Λ.Κ.,“σε κάθε έλεγχο που πραγματοποιούν να εξετάζουν την πιστή εφαρμογήτης παρούσας και να κάνουν ειδική αναφορά στο σχετικό πόρισμά τους”.
Μπορείτε να δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου, με όλες τις λεπτομέρειες εφαρμογής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: