Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Τροπολογία υπέρ των προσλήψεων συμβασιούχων στο Δημόσιο

       Το δρόμο για χιλιάδες προσλήψεις συμβασιούχων, ανοίγει η κυβέρνηση με μια τροπολογία που ήδη η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει προεκλογική.
       Η τροπολογία έρχεται να καταργήσει τους δύο περιορισμούς στις ανανεώσεις των συμβάσεων που είχε βάλει το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου.
       Ουσιαστικά επιταχύνει τις διαδικασίες για την ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου και φέρνει πιο κοντά τους διορισμούς.
       Σύμφωνα με το ΠΔ 164/2004, απαγορεύονται οι διαδοχικές συμβάσεις που καταρτίζονται και εκτελούνται μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζόμενου με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας, εφόσον μεταξύ των συμβάσεων αυτών μεσολαβεί χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών μηνών. 
      Αντίστοιχα, συμβάσεις που καταρτίζονται διαδοχικώς και εκτελούνται μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζόμενου με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με τους ίδιους ή παρεμφερείς όρους εργασίας απαγορεύεται να υπερβαίνουν τους 24 μήνες σε συνολικό χρόνο διάρκειας της απασχόλησης, είτε συνάπτονται κατ' εφαρμογήν του προηγούμενου άρθρου είτε συνάπτονται κατ' εφαρμογήν άλλων διατάξεων της κειμένης νομοθεσίας.
       Οπως αναφέρεται στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία συνοδεύει την τροπολογία, «για τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που συνάπτονται κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας πρόσληψης, η οποία διενεργείται ή εποπτεύεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), το ανώτατο χρονικό διάστημα εκκινεί από την ημερομηνία κατάρτισης της οικείας σύμβασης, ανεξαρτήτως εάν προϋφίσταται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τριών μηνών έννομη σχέση μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζόμενου με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με αντικείμενο τα ίδια ή παρεμφερή καθήκοντα».
       Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής η τροπολογία έρχεται να «καλύψει» τους συμβασιούχους του υπουργείου Υγείας που είχαν προσληφθεί το 2016 αλλά να χρησιμοποιηθεί η τροπολογία και για χιλιάδες άλλους εργαζόμενους στο Δημόσιο. με την προϋπόθεση όμως ότι θα πρέπει να γίνονται διαγωνισμοί με κατά σειρά προτεραιότητας από το ΑΣΕΠ.
      Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές πάντως υπεραμύνονται της αναγκαιότητας της συγκεκριμένης τροπολογίας σημειώνοντας ότι «και οι ήδη εργαζόμενοι συμβασιούχοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ», υπογραμμίζοντιας ότι η επίμαχη ρύθμιση δεν αφορά ανανέωση συμβάσεων.
      Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι «δεν καταστρατηγείται το 24μηνο». ενώ ως προς τη χρονική συγκυρία που επελέγη επισημαίνουν ότι η τροπολογία ήταν αναγκαία, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη δ ιάφοροι διαγωνισμοί που αφορούν προσλήψεις ορισμένου χρόνου και ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν εμπλοκές.
      Την αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία, με τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Γεωργαντά να καταγγέλλει πως«αυτή η απαράδεκτη τροπολογία έρχεται να καταργήσει το τρίμηνο και τον περιορισμό του 24μηνου. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει προσδοκία μονιμοποίησης στους συμβασιούχους που προσέλαβε το 2016». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος επεσήμανε πως με την τροπολογία η κυβέρνηση αποδεσμεύει τις διαδοχικές συμβάσεις. «Η συγκεκριμένη τροπολογία είναι προεκλογική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: