Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

ΠΟΕΔΗΝ:Καταργούνται τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία με διαδικασίες fast-track.

• Καταργούνται τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία με διαδικασίες fast-track
Τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και οι μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης με νόμο περνάνε στις ΥΠΕ.
Καταργούνται εκατοντάδες κλίνες οξέων περιστατικών.
• Ακυρώνουν την προσπάθεια χρόνων των επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας για να προωθήσουν την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.
• 10.000 Ψυχικά πάσχοντες ασθενείς στον καιάδα για να φουσκώσουν τα Πρωτογενή Πλεονάσματα
• Διακομιδή οξέων ψυχιατρικών περιστατικών με το ΕΚΑΒ χωρίς συνοδεία αστυνομικών. Μεγάλη επικινδυνότητα
• Δεν θα περάσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης
Πρώτη απάντηση Πέμπτη 29/3/2018. Στάση Εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας 12:30 το μεσημέρι.
       Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκληματήσει κατά των ψυχικά πασχόντων ασθενών. Μεθοδεύει να καταργήσει λίαν συντόμως τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία.
       Στη συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, παρουσία του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργού Υγείας, την Τρίτη 20/3/2018 ο Γενικός Γραμματέας ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει το γοργό ξήλωμα αναπτυγμένων υπηρεσιών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων (ενδονοσοκομειακών, εξωνοσοκομειακών).
       Επικαλούμενος ημερίδα που οργανώθηκε στο Υπουργείο Υγείας με αμφίσημα αποτελέσματα τα οποία ερμηνεύτηκαν κατά το δοκούν από τους κυβερνητικούς παράγοντες, οι Υπουργοί Υγείας προτίθενται πριν το Πάσχα να ανακοινώσουν Σχέδιο Νόμου για την Ψυχική Υγεία. Με το εν’ λόγω νομοσχέδιο προωθούν την μεταφορά των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα επαγγελματικές δραστηριότητες κλπ.) από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Μεταβατικά με στόχο πολλές εξ’ αυτών να καταργηθούν (όπως συνέβη με τις μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης που μεταφέρθηκαν στις ΥΠΕ) και όσες απομείνουν να περάσουν στα χέρια των μη Κυβερνητικών – Κερδοσκοπικών Οργανώσεων και την ΑΕΜΥ Α.Ε.
      Πάει στράφι μεγάλη διαχρονική προσπάθεια των επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας για την υλοποίηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. Ακυρώνεται η προσπάθεια ετών. Χρήματα του Ελληνικού Λαού εκατομμύρια ευρώ σκορπισμένα στον αέρα. Η κοινωνική επανένταξη των ψυχικά πασχόντων ασθενών πετάγεται στον Καιάδα μόνο και μόνο για να ξεφορτωθεί η κυβέρνηση το κόστος λειτουργίας και στελέχωσης.
      Οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης θα είναι άπιαστο όνειρο για τους κοινούς θνητούς Ψυχικά πάσχοντες. Την αποσυλοποίηση και την κοινωνική επανένταξη θα την αναλάβουν η ΑΕΜΥ Α.Ε. και οι Μ.Κ.Ο. διαλέγοντας φυσικά τους φιλοξενούμενους ασθενείς.
      Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία προετοιμάζουν ασθενείς χωρίς οικογενειακό περιβάλλον, χωρίς πορτοφόλι, για την φιλοξενία τους σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Μάλιστα στηρίζουν με τα πενιχρά κονδύλια που διαθέτουν τα εν’ λόγω Ψυχιατρικά Νοσοκομεία τη συντήρηση των Μονάδων. Διαθέτουν επίσης προσωπικό για τη λειτουργία τους παρά τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν.
      Σε περιπτώσεις που οι φιλοξενούμενοι ασθενείς στους ξενώνες, διαμερίσματα, οικοτροφεία, αντιμετωπίζουν υποτροπή της νόσου, επισκέπτονται ή νοσηλεύονται για λίγες ημέρες στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία τα οποία ανήκουν οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Με την μεταφορά τους στις ΥΠΕ, οι ασθενείς με υποτροπή της νόσου, θα είναι ξεκρέμαστοι. Δεν νοιάζονται εκεί στην Κυβέρνηση για την πρακτική των ξενώνων που ανήκουν σε Μ.Κ.Ο. Όποιος φιλοξενούμενος ασθενής βρίσκεται σε διέγερση με το παραμικρό, προκαλούν εισαγγελική εντολή και γίνεται εισαγωγή σε τμήματα οξέων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου.
      Οι Υπουργοί Υγείας ταυτόχρονα ετοιμάζουν την κατάργηση πολλών τμημάτων νοσηλείας οξέων περιστατικών και μέσης νοσηλείας των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Όταν λένε μέσης Νοσηλείας εννοούν τα τμήματα που νοσηλεύουν χρόνιους ασθενείς οι οποίοι παραμένουν στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, λόγω έλλειψης επαρκούς δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
     Προωθούν την κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων περιορίζοντας τις κλίνες βραχέως και μέσης Νοσηλείας σε λιγότερες των 100. Που θα εισάγονται τα οξέα περιστατικά; Που θα προετοιμάζονται οι ασθενείς για κοινωνική επανένταξη;
      Πλήρης καταστροφή. Οι Ψυχιατρικές κλινικές των Νοσοκομείων ασφυκτιούν από τα ράντζα. Οι Ψυχικά πάσχοντες ασθενείς, θα μείνουν στο δρόμο. Θα φιλοξενούνται στις στάσεις του Μετρό και τα παγκάκια. Όσοι διαθέτουν χρήματα θα απευθύνονται στον Ιδιωτικό Τομέα. Αν και τα χρήματα των ψυχικά πασχόντων τελειώνουν γρήγορα λόγω των μακροχρόνιων νοσηλειών.
      Σε κάθε εφημερία τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία που σήμερα διαθέτουν άνω των 200 κλινών για Νοσηλεία οξέων περιστατικών, εισάγουν 40-50 ασθενείς εκ των οποίων το 60% είναι με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό.
     Ξεκινάνε οι ασθενείς από όλες τις άκρες της χώρας, περνάνε απ’ έξω από τις πόρτες πολλών άλλων Ψυχιατρικών Κλινικών και καταλήγουν για νοσηλεία στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία λόγω εισαγγελικών εντολών. Δεν υφίσταται τομεοποίηση.
    Είναι καταστροφή για 10.000 ψυχικά πάσχοντες ασθενείς κατ’ έτος που νοσηλεύονται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, η κατάργησή τους. Τι θα απογίνουν αυτοί οι ασθενείς; Είναι άφρονες οι αποφάσεις της Κυβέρνησης χωρίς καμία ευαισθησία, μελέτη, επιστημονική προσέγγιση και επίγνωση της πραγματικότητας.
     Δεν θα επιτρέψουμε την διάλυση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας. Πρέπει να ξεσηκωθούμε όλοι, εργαζόμενοι, συγγενείς, πολίτες. Για να γλυτώσουν λίγα ευρώ, για να φουσκώσουν και άλλο τα Πρωτογενή Πλεονάσματα, διαλύουν τον πυρήνα του Κοινωνικού Κράτους, την Δημόσια Ψυχική Υγεία.
     Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία μετατράπηκαν με χρήματα του Ελληνικού Λαού σε ανοιχτοί – σύγχρονοι χώροι Νοσηλείας.
      Προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη με το πλούσιο δίκτυο υπηρεσιών που ανέπτυξαν. Κέντρα Ψυχικής Υγείας, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, Νοσοκομεία ημέρας κατ’ οίκον νοσηλεία κ.α. Μόνο στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, εξετάζονται πάνω από 200.000 ασθενείς κατ’ έτος.
     Το 75% των συνολικών εισαγωγών οξέων περιστατικών της χώρας, εισάγονται στα τμήματα οξέων περιστατικών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Εισάγονται πάνω από 10.000 ασθενείς κατ’ έτος.
    Νοσηλεύουν περιστατικά μη ψυχιατρικά επειδή δεν υφίστανται ειδικές μονάδες για τη Νοσηλεία τους (τοξικομανείς, αλκοολικοί, Προνοιακοί). Νοσηλεύονται βαρυποινίτες του άρθρου 69 του ποινικού κώδικα.
     Νοσηλεύονται εξ’ αυτά 2000 νεοχρόνιοι, χρόνιοι ασθενείς που οι περισσότεροι εξ’ αυτών μπαινοβγαίνουν λόγω έλλειψης Μονάδων Πρωτοβάθμιας Ψυχικής Περίθαλψης.
     Ανέπτυξαν και λειτουργεί πλούσιο δίκτυο εξωνοσοκομειακών μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και πέτυχαν την κοινωνική επανένταξη χιλιάδων ασθενών.
      2000 είναι οι ασθενείς που φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης. Η προσπάθεια που κατέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια οι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας για να στήσουν όλο αυτό το δίκτυο, είναι μεγάλη, παρ’ ότι αποδεκατίστηκαν και βρίσκονται στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης. Όλα στον Καιάδα. Στον βωμό των Πρωτογενών Πλεονασμάτων, των σκοπιμοτήτων και της Ιδιωτικοποίησης.
       Παραθέτουμε τη τραγική υποστελέχωση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Και όμως οι εναπομείναντες εργαζόμενοι δίνουν καθημερινά τη ζωή τους για να κρατήσουν όρθιο το σύστημα.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ Ψ.Ν.Α., ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ, Ψ.Ν.Θ
     ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ: Στις 1083 οργανικές θέσεις υπηρετούν 390 μόνιμοι υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων. Το 2010 υπηρετούσαν 600 υπάλληλοι. 210 λιγότεροι. Γιατροί: προβλεπόμενες οργανικές θέσεις 47, υπηρετούν 34. Νοσηλευτικό προσωπικό προβλεπόμενες θέσεις 553 υπηρετούν 180. Ίδια κατάσταση σε όλες τις ειδικότητες.
      ΔΑΦΝΙ: Νοσηλευτική υπηρεσία, από τις 1173 οργανικές θέσεις υπηρετούν 507 μόνιμοι και 143 ΙΔΑΧ. Τεχνική υπηρεσία, από τις 129 οργανικές θέσεις υπηρετούν 21. Διοικητική Υπηρεσία, από τις 477 οργανικές θέσεις υπηρετούν 139 μόνιμοι και 91 ΙΔΑΧ. Ιατρική υπηρεσία, από τις 111 οργανικές θέσεις υπηρετούν 60 και 6 επικουρικοί.
      ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στις 726 οργανικές θέσεις υπηρετούν 419. Στις 920 συνολικά οργανικές και συνιστώμενες θέσεις υπηρετούν 606 υπάλληλοι.
Και όμως θέλουν να τα κλείσουν. Να τα μετατρέψουν σε φυλακές.
Διακομιδή ψυχιατρικών περιστατικών μόνο με το ΕΚΑΒ, χωρίς συνοδεία αστυνομικών
      Η Ομάδας Εργασίας «για την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την ακούσια νοσηλεία» αλλά και 20 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν απαράδεκτη την πρακτική διακομιδής ψυχιατρικών περιστατικών (μεταφορά ασθενών για ακούσια νοσηλεία) με αυτοκίνητα της Αστυνομίας και προτείνουν οι διακομιδές να γίνονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Χωρίς καμία εμπλοκή της Αστυνομίας!!!
       Το ΕΚΑΒ δεν έχει εκπαιδευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων. Τα ασθενοφόρα οχήματα δεν ενδείκνυται για τέτοιες μεταφορές καθώς κινδυνεύει ο εξοπλισμός τους σε περίπτωση διέγερσης του ασθενούς. Δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στους διεγερτικούς ψυχικά πάσχοντες ασθενείς.
      Δημιουργούνται ζητήματα ασφάλειας των διασωστών από τους ψυχικά ασθενείς καθώς δεν μπορούν να τους περιορίσουν με κανένα μέσο όταν γίνονται επιθετικοί, ταυτόχρονα κινδυνεύουν και οι ίδιοι οι ασθενείς.
      Τόσο οι ασθενείς όσο και το πλήρωμα είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους που προκύπτουν από την έλλειψη εκπαίδευσης αλλά και την έλλειψη μέσων περιορισμού του ασθενή όταν είναι επιθετικός. Το ΕΚΑΒ δεν έχει ούτε μπορεί να βάλει χειροπέδες ή να περιορίσει με αλλά μέσα τον διεγερτικό ψυχικά πάσχοντα ασθενή. Τα ασθενοφόρα έχουν φάρους σειρήνα και το προσωπικό φοράει στολή. Σε πολλές περιπτώσεις τα στοιχεία αυτά προκαλούν επιθετικότητα από την πλευρά των ασθενών με ψυχική νόσο. Υπενθυμίζουμε το πολύ σοβαρό συμβάν. Ιατρός τραυματίστηκε βαρέως, από ψυχικά ασθενή με μαχαίρι. Πολλά είναι τα περιστατικά βιαιοπραγιών σε βάρος των πληρωμάτων Ασθενοφόρων.
       Για φανταστείτε έναν ασθενή που σήμερα προσέρχεται με χειροπέδες συνοδεία τριών Αστυνομικών να διακομίζεται για εγκλεισμό με δύο διασώστες. Σε Ασθενοφόρο, χωρίς περιπολικό!!!
Φτάνει πια. Έως εδώ.
    ΌΧΙ. Χίλιες φορές όχι. Τα σχέδια της Κυβέρνησης είναι αιτία πολέμου για εμάς. Δεν θα περάσουν. Θα υπάρξουν Κινητοποιήσεις που όμοιες δεν ματαείδαν.
    Ξεκινάμε με την Παναττική Στάση Εργασίας 12-3μ.μ. Πέμπτη 29/3/2018 και την Συγκέντρωση 12.30 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας.
                                                        Από την  Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: