Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Oι ασθενείς θα ζωγραφίζουν τις κλινικές που τους υποδέχονται - Αrt Therapy σε νοσοκομείο της Πάτρας!

     Ένα χρώμα, μπορεί να πει μια ιστορία με ...χίλιες αποχρώσεις. Τόσες, όσες και οι φορές που μπορεί να «ψιθυρίσει» η ψυχή μια αγωνία της, ή να περιγράψει ένα νέο ερέθισμα, φορτισμένο με θετικά ή αρνητικά «πεδία»: από το θρίαμβο μέχρι το ψυχικό τραύμα. Γιατί το να πεις μια ιστορία, είναι υπόθεση θεραπείας.
       «Ό,τι δεν βγαίνει με λέξεις, ζωγράφισέ το» με λίγα λόγια και άλλαξε με αυτό τον τρόπο την… ατζέντα. Ακόμη και όταν αυτή, αφορά τη νοσηλεία σου σε μια κλινική. Αυτό είναι το μήνυμα που ετοιμάζεται να «περάσει» το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» κάνοντας …art therapy, με στόχο την αλλαγή της εικόνας των κλινικών αλλά και την αλλαγή στην ψυχολογία των ανθρώπων που «ρουφάνε» με τα μάτια τους το περιβάλλον, σε μια διαδρομή που μπορεί να κρατήσει λίγες ημέρες αλλά και ...μερικούς μήνες.
      Σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ, η αρχή γίνεται από την Μαιευτική και τη Γυναικολογική κλινική με τη συμμετοχή ασθενών, συλλόγων, εθελοντών και φορέων, πάντα με σχετικό αντικείμενο με αυτό των κλινικών που θα αφορά κάθε φορά το projeckt, που θέλουν να μετατρέψουν τη νοσηλεία σε… αφορμή για τέχνη, ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα και τη συναισθηματική έκφραση των συμμετεχόντων και δένοντας ασθενείς, εθελοντές και προσωπικό σε έναν ζεστό ανθρώπινο «επίδεσμο».
       Στόχος η θετικοποίηση των συναισθημάτων των ασθενών και των συνοδών τους, που καλούνται να αφήσουν το δικό τους πολύχρωμο αποτύπωμα στον χώρο από τον οποίο περνούν ως φιλοξενούμενοι.
     Για την εικαστική παρέμβαση στην Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική, από όπου ξεκινά το πρόγραμμα, συνεργάζονται το «Χαμόγελο του παιδιού», η «Ομάδα Μητρικού Θηλασμού Αχαΐας», το «Αγέννητο παιδί», «το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας και Παιδιού» και εθελοντές καλλιτέχνες , ενώ η παρέμβαση θα αφορά φωτογραφία και ζωγραφική.
       Την ευθύνη του προγράμματος έχει το Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας που σχεδίασε και θα συντονίσει το συγκεκριμένο εξαιρετικά ενδιαφέρον  project, ενώ το πρόγραμμα σχεδίασε η Κοινωνική Λειτουργός Κανέλλα Κοντονή.

Γ. Κοντογεωργοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: