Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Με τροπολογία συντηρούν την ομηρία των συμβασιούχων

       Συνοπτικές διαδικασίες για ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου προβλέπει κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στις 15.40, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Κύρωση Σύμβασης για τη λειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ», που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Την τροπολογία υπογράφουν από κοινού οι: υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής του, Παύλος Πολάκης.
Με τη ρύθμιση, καταργούνται οι δύο περιορισμοί του ΠΔ Παυλόπουλου, 
α) αυτός βάσει του οποίου για την ανανέωση μιας σύμβασης πρέπει να μεσολαβεί τρίμηνο διάστημα, και 
β) εκείνος με βάση τον οποίο προσμετρείται μέχρι σήμερα ο χρόνος συμβάσεων έργου στις συμβάσεις ΙΔΟΧ (που δεν μπορούν να ξεπερνούν τους 24 μήνες).
      Είναι γνωστό ότι σε μια σειρά υπηρεσίες έχουν προκύψει προβλήματα (ανανέωσης συμβάσεων, πληρωμή εργαζομένων κλπ.) από τους περιορισμούς που τίθενται τόσο από διατάξεις του συντάγματος όσο και από τις προβλέψεις του προεδρικού διατάγματος Παυλόπουλου.                                                             
        Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση του συνδικαλιστικού κινήματος για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, αφού αυτοί καλύπτουν πάγιες ανάγκες, τη σύσταση οργανικών θέσεων και την κάλυψη των αναγκών με μόνιμο προσωπικό, επιχειρεί να «ξεφύγει» με νομοθετικά τεχνάσματα και να συντηρήσει την εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων.  Συγκεκριμένα, με την τροπολογία, η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να παρατείνει το χρονικό μέσα στο οποίο μπορεί να έχει υπό ομηρία εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο.                                                               
           Πρέπει εδω να επισημάνουμε ότι ακόμα και αυτή η τροπολογία είναι στον «αέρα» αφού είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα «σκοντάψει» για μια ακόμα φορά στις υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου ως προς τη νομιμότητά της.                                                                   Προφανώς η κυβέρνηση στο πίσω μέρος του μυαλού της έχει να διατηρήσει την εργασιακή ομηρία και την ανασφάλεια των χιλιάδων συμβασιούχων προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει για τις μικροπολιτικές και προεκλογικές της επιδιώξεις.
ΕΔΩ η τροπολογία.
Αναδημοσίευση από ergasiaNet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: