Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Πάτρα:Στήνουν νέες μονάδες υγείας χωρίς γιατρούς;

        Στόχο να ξεκινήσει η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου έβαλε η χθεσινή ευρεία σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών. Στο ίδιο χρονοδιάγραμμα τοποθετεί η λειτουργία της Μονάδας του Αγ. Αλεξίου ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου με 24ωρη λειτουργία.
      Σύμφωνα με τα όσα μας μετέφερε ο κ. υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτριος Κωστακιώτης «μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του Ιουνίου εκτιμώ ότι θα είμαστε έτοιμοι καθώς οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν θα είναι σύντομες. Αυτό που μας ανησυχεί είναι εάν θα υπάρξει η απαιτούμενη ανταπόκριση γιατρών για να στελεχώσουν τις Μονάδας. Εάν δεν τον έχουμε έγκαιρα θα τις ανοίξουμε σταδιακά».
     Ειδικότερα τις επόμενες ημέρες θα γίνει προκήρυξη για την πρόσληψη 1300 γενικών γιατρών και παιδιάτρων. «Δεν γνωρίζουμε πόσοι θα ανταποκριθούν από τους υπάρχοντες για να καλύψουν αυτό το πανελλαδικό δίκτυο» προσθέτει ο κ. Κωστακιώτης.
      Στο ερώτημα εάν έχει εξασφαλιστεί το κονδύλι που απαιτεί η λειτουργία του Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας μας απάντησε: «Η χρηματοδότηση είναι βέβαιη και ήδη έχουν προηγηθεί οι σχετικές συνεννοήσεις των υπουργείων».
Σε ότι αφορά την Πάτρα η ταυτόχρονη έναρξη της λειτουργίας των δέκα Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) που προβλέπει ο σχεδιασμός θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των γιατρών. «Εάν έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό γιατρών από την πρώτη στιγμή θα ξεκινήσουν όλες. Εάν όμως συμβεί το αντίθετο τότε θα πάμε σταδιακά» μας είπε ο κ. Κωστακιώτης.
       Οπως έχει γράψει η «Π» οι δέκα Τοπικές Μονάδες Υγείας θα εδρεύουν στις εξής περιοχές: Οβρυά- Δεμένικα, Παραλία, Ζαρουχλέϊκα, Προσφυγικά, Άνω πόλη, Κεντρικό (Γούναρη), Αγ. Αλεξίου, Αγυιά, Ρίο και η 10η Μονάδα εξετάζεται εάν θα είναι στην περιοχή του Σκαγιοπούλειο, όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος από το Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα, ή θα είναι προς την περιοχή του Αγ. Βασιλείου.
       Παράλληλα ο σχεδιασμός προβλέπει σε πρώτη φάση, πιθανόν και εντός του Ιουνίου, να ξεκινήσει η διευρυμένη λειτουργία μέχρι τις 9 το βράδυ της Μονάδας των Ζαρουχλεϊκων.
Το ίδιο διάστημα και εφόσον εξασφαλιστεί το προσωπικό και εφόσον οργανωθούν στο μέγιστο βαθμό τα εργαστήρια θα ξεκινήσει και η λειτουργία της Μονάδας του Αγ. Αλεξίου ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Αυτό σημαίνει ότι θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Θα αντιμετωπίζει τα περιστατικά σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και θα παραπέμπει στα νοσοκομεία μόνον τα περιστατικά που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και νοσηλείας.
Μαρίνα Ριζογιάννη
**Από την έντυπη έκδοση Εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: