Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Τα 8 βήματα για τη σύνταξη – Αναλυτικοί Πίνακες

       Η ώρα της σύνταξης φτάνει για όλους κάποια στιγμή. Πριν πάρετε την τελική απόφαση, θα πρέπει να γνωρίζετε αρκετά σημεία που χρήζουν προσοχής.
Με την νομική βοήθεια της δικηγόρου Ολυμπίας Νικολοπούλου, να δούμε όλα τα δύσβατα σημεία.
1. Αύξηση ορίων ηλικίας: Τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται έως το 2022. Θίγονται οι ασφαλισμένοι πριν από το 1993, δηλαδή «παλαιοί», οι οποίοι κατοχύρωσαν 35ετία. Ακόμη, γονείς με ανήλικο τέκνο και 25 έτη απασχόλησης στο Δημόσιο. Εξαιρούνται από τις επικίνδυνες εξελίξεις όσοι ασφαλισμένοι πριν από τη 18η Αυγούστου 2015, ημερομηνία έναρξης ισχύος του σχετικού νόμου, συμπληρώσουν το ηλικιακό όριο, όσο και την προϋπηρεσία.
2. Μικρότερες συντάξεις: Η μείωση θα φτάσει το 37%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απώλειες θα επηρεάσουν περισσότερο τους εργαζομένους στο Δημόσιο. Επίσης, όσοι βγουν σε σύνταξη το 2017 ίσως πάρουν σύνταξη έως και 30% μικρότερη από την προβλεπόμενη. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει ασφαλισμένους κοντά στην 35ετία. Ακόμη, γονείς με ανήλικο. Επίσης, όσοι συνταξιοδοτηθούν πρόωρα θα έχουν απώλειες έως και τα 130 ευρώ. Σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, όσοι αποφασίσουν να βγουν με μειωμένη σύνταξη υποχρεωτικά πρέπει να έχουν συμπληρώσει 100 ημέρες ασφάλισης την τελευταία πενταετία, πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.
3. ΕΚΑΣ τέλος: Το ΕΚΑΣ θα κοπεί ολοκληρωτικά το 2019.
4. Επικουρικές: Θα συνεχιστεί η μείωση.
5. Πλασματικά έτη: Αυξάνεται το κόστος στο 20% του μισθού. Από το 6,67% του μισθού, που ήταν έως το τέλος του 2016, το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών ανέρχεται σταδιακά έως το 20% του μισθού. Άρα είναι προφανές ότι η παραπάνω αύξηση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για να γίνει χρήση του μέτρου, και έτσι ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων θα εγκλωβιστεί στην εργασία του για αρκετά επιπλέον έτη.
6. Εφάπαξ: Συνεχίζεται η μείωσή του.
7. Αυξημένες εισφορές: Απαιτείται προσοχή! Ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ που μπορούσαν να επιλέξουν προαιρετικές κατηγορίες ασφάλισης δεν θα μπορούν, αφού οι ελεύθεροι επαγγελματίες-ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα πληρώνουν το 20% του εισοδήματός τους ως εισφορά.
8. Εξακρίβωση χρόνου: Όλοι οι ασφαλισμένοι χρειάζεται να γνωρίζουν ότι πρέπει να προχωρήσουν σε ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης. Ακόμη, να ρυθμίσουν οφειλές, να εξαγοράσουν όσο χρόνο χρειάζονται ή να πάρουν προσωρινή σύνταξη.
Του Γιώργου Αυτιά

Δεν υπάρχουν σχόλια: