Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

Αίγιο και Ακράτα καλύπτονται από ένα πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ σε 24ωρη βάση

Διάπλατα άνοιξε το κεφάλαιο της κάλυψης των αναγκών στα επείγοντα των νοσοκομείων, ταυτόχρονα με την φροντίδα για την μετακομιδή περιστατικών σε Περιφερειακά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο του Αιγίου- στην περιοχή του Δήμου Αιγιαλείας.

Με βάση τις μαρτυρίες συνδικαλιστών του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια, τόσο στο Αίγιο  όσο και στην Ακράτα, σε καθημερινή βάση, υπάρχει διαθέσιμο ένα ασθενοφόρο με πλήρωμα διασώστη.

Στην περίπτωση που το ασθενοφόρο κληθεί για διακομιδή ασθενούς, στα πλαίσια της κάλυψης της ΠΦΥ (κλήση από ασθενή, μεταφορά ασθενή σε Κέντρο Υγείας, αξιολόγηση και πιθανότατα νέας διακομιδής σε μεγαλύτερο νοσοκομείο όπως το Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αιγιαλείας, Νοσοκομεία της Πάτρας της Περιφέρειας ή ακόμη και στην Αθήνα,) η ευρύτερη περιοχή του δήμου μένει ακάλυπτη.

Στην περίπτωση που προκύψει κάποιο επείγον περιστατικό θα πρέπει να κληθεί, για το μεν Αίγιο ασθενοφόρο από την Πάτρα, για τη δε Ακράτα πλήρωμα από Δερβένι, Ξυλόκαστρο ή/και Κόρινθο.

Στην ευρύτερη περιοχής της Αιγιαλείας, όπως και στην υπόλοιπη Αχαΐα, τα πληρώματα του ΕΚΑΒ μειώνονται τα Σαββατοκύριακα όχι όμως και τα προβλήματα καθώς, κατά τις ημέρες που μειώνεται η ανάγκη για διακομιδές μέσω της Π.Φ.Υ., ανοίγουν άλλα ζητήματα: Αυξημένα τροχαία και επείγοντα περιστατικά σε τουριστικές περιοχές, στα παράλια της Αιγιάλειας το καλοκαίρι και ορεινές τουριστικές περιοχές με κόσμο χειμώνα-καλοκαίρι.

Τι συμβαίνει στα Καλάβρυτα

Καλύτερη εικόνα, αναλογικά με τα πληθυσμιακά δεδομένα για τα Καλάβρυτα όπου σ ένα δήμο με πάνω από 60 χωριά, από τα οποία ένα στα δέκα περίπου έχει πάνω από 200 κατοίκους, με τουρισμό χειμώνα – καλοκαίρι, εκτός από τα δύο καθημερινά πληρώματα του ΕΚΑΒ σε Καλάβρυτα και Κλειτορία, υπάρχει και επικουρική κάλυψη από το ασθενοφόρο του Γενικού Νοσοκομείου Καλαβρύτων.

Το ασθενοφόρο του Νοσοκομείου των Καλαβρύτων αναλαμβάνει την κάλυψη της Π.Φ.Υ. σε έναν αχανή δήμο που είναι απλωμένος σε πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα, επιτρέποντας στο ΕΚΑΒ να λειτουργεί στη βάση της κάλυψης στα επείγοντα περιστατικά του δήμου.

Μια άλλη διάσταση του προβλήματος θέτει ο Σεραφείμ Τσουγκρής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Π.Φ.Υ. στην περιφέρεια της 6ης Υ.Πε. Υποστηρίζει ότι «υπάρχουν Κέντρα Υγείας στην Περιφέρεια με έλλειψη ασθενοφόρων σε άλλα υπάρχει πληθώρα τριών και τεσσάρων οχημάτων αλλά εκεί απουσιάζουν πληρώματα». Την καταγγελία δεν συμμερίζεται ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ ο οποίος επισημάνει ότι τα ασθενοφόρα και το τηλεφωνικό κέντρο έχουν πλήρη γνώση του καθήκοντος που αφορά στην διακομιδή περιστατικών στα Κέντρα Υγείας ενώ στέλεχος της 6ης ΥΠε επισημαίνει ότι στην περιφέρεια υπάρχουν περί τα 50 πληρώματα ασθενοφόρων, όλα σε ετοιμότητα, χωρίς τεχνικά προβλήματα και ελλείψεις στο προσωπικό τους. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι υπάρχει άμεση ανταπόκριση με μέσο χρόνο κάλυψης των περιστατικών κάτω από 15’.

*εφημερίδα Γνώμη

Δεν υπάρχουν σχόλια: