Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Έκρηξη αιτήσεων για πρόωρη συνταξιοδότητη. Τι συμβαίνει;

Έκρηξη των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων καταγράφεται από την αρχή του έτους. Ο ένας στους τρεις ασφαλισμένους οδηγείται σε μειωμένη σύνταξη με τις γυναίκες να κρατούν τα ηνία επιλέγοντας την πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά με πέναλτι έως 115 ευρώ τον μήνα.

Το νέο κύμα φυγής καταγράφεται φέτος με τις συνολικές αιτήσεις συνταξιοδότησης να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 200.000.

Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά το πρώτο τετράμηνο του 2023, σύμφωνα με τα πλέον διαθέσιμα στοιχεία, έχουν ξεπεράσει τις 65.000, ενώ αναμένεται κορύφωση αμέσως μετά το καλοκαίρι, εφόσον προστεθούν και οι οριστικές αιτήσεις συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 1.200 αιτήσεις συνταξιοδότησης εκδίδονται την ημέρα από τον ΕΦΚΑ, ενώ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος», πληρώθηκαν σχεδόν 30.000 νέες συντάξεις. Την ίδια στιγμή, βέβαια, υποβάλλονται καθημερινά περί τις 610 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, με τα στελέχη του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας να εκτιμούν ότι συνολικά στο τέλος του έτους ο αριθμός των αιτήσεων (κύριων και επικουρικών) θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει τις 200.000. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλιση, η βασική αιτία αύξησης των συνταξιοδοτήσεων είναι οι πρόωρες. Κι αυτό γιατί πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων που κράτησαν «ψύχραιμη στάση» και δεν έσπευσαν στο παρελθόν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να καταργηθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση, το πράττουν φέτος έπειτα από ώριμη σκέψη.

Αναδημοσίευση από: alfavita.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: