Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Ούτε δέκα, ούτε δεκαπέντε χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικών δεν φθάνουν

Από υποσχέσεις σε υποσχέσεις είναι το τελευταίο διάστημα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί για προσλήψεις Υγειονομικών στο ΕΣΥ που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Η ΝΔ μιλά για 10.000 προσλήψεις Υγειονομικών (μόνιμων) την επόμενη τετραετία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ για 15.000.

Ωστόσο ακόμη κι αν γίνουν οι μόνιμες αυτές προσλήψεις δεν φαίνεται να επαρκούν καθώς δεν «ισοφαρίζουν» τις αποχωρήσεις που είτε έγιναν με παραίτηση είτε λόγω συνταξιοδότησης.

Γι’ αυτό και οι συνδικαλιστές του ΕΣΥ μιλούν για τεχνάσματα και για υποσχέσεις που γίνονται λίγο πριν τις εκλογές, αλλά δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα στα νοσοκομεία τα οποία παραμένουν με τεράστια κενά.

Τα τελευταία χρόνια άλλωστε οι αποχωρήσεις αυξήθηκαν στο ΕΣΥ τόσο από τις συνταξιοδοτήσεις όσο και επειδή κάποιοι υγειονομικοί και κυρίως γιατροί, αποφάσισαν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους πορεία στο εξωτερικό ή πηγαίνοντας στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αυξήσουν τα εισοδήματά τους.

Με βάση τα στοιχεία που καταγράφουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσοκομείων (ΜΕΤΑ Υγειονομικών), τα τελευταία χρόνια ο αριθμός όσων αποχώρησαν είναι μεγαλύτερος από τις 10.000 προσλήψεις που υπόσχονται τα κόμματα.

Ειδικότερα όπως δείχνουν τα στοιχεία του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου, από το 2019 έως και το 2022 από φορείς του τομέα Υγείας αποχώρησαν με συνταξιοδότηση ή παραίτηση 11.980 μόνιμοι υπάλληλοι. Συγκεκριμένα το 2019 έφυγαν 2231, το 2020 αποχώρησαν 2677, 4364 το 2021 και 2708 το 2022.

Γεγονός που σημαίνει βέβαια πως και να γίνονταν ακόμη και τον πρώτο χρόνο της νέας κυβέρνησης όλες οι προσλήψεις που έχουν υποσχεθεί οι αρχηγοί πάλι δεν θα καλύπτονταν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί. Ιδιαίτερα μάλιστα εάν οι 10.000 προσλήψεις γίνουν σε βάθος τετραετίας, τότε τα κενά θα είναι ακόμα μεγαλύτερα.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Δήμητρα Ευθυμιάδου

ΠΗΓΗ  www.healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: