Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

ΕΚΑΒ: Το νέο σχέδιο διακομιδών – Τα μικτά πληρώματα των ασθενοφόρων που αναζητά το Υπουργείο

Τον γόρδιο δεσμό των ελλείψεων στο ΕΚΑΒ προσπαθεί να λύσει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έχοντας θέσει την αναβάθμισή του ως υψηλή προτεραιότητα. Ο Πρωθυπουργός στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, έκανε λόγο για μικτά πληρώματα ασθενοφόρων, προκειμένου να μην καταγράφονται καθυστερήσεις. Εξαγγελία που όπως φάνηκε περνά στην πράξη. Λίγο αργότερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, χθες το μεσημέρι, και με αφορμή τον θάνατο μιας τουρίστριας σε παραλία της Θάσου, το ΕΚΑΒ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο τομέας ΕΚΑΒ της Θάσου είναι ένας από τους Τομείς του ΕΚΑΒ που θα ενισχυθεί τις προσεχείς ημέρες με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο έκτακτος σχεδιασμός για τα μικτά πληρώματα με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής αφορά σε περιοχές όπου λόγω έλλειψης προσωπικού, σε κυκλοφορία βγαίνει ένα ασθενοφόρο. Τέτοιες περιοχές είναι κατά βάση τα νησιά. Έτσι, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναγνωρίζοντας ότι είναι μια εποχή – πρόκληση λόγω της κίνησης στη νησιωτική Ελλάδα και κατ’ επέκταση της ανάγκης για υγειονομική θωράκιση, αναζητά λύσεις. Απώτερος σκοπός της κυβέρνησης, βέβαια, είναι η στελέχωση του ΕΚΑΒ, όπως και του ΕΣΥ, με μόνιμο προσωπικό.

Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα

Ένα πιθανό σενάριο είναι η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής να περιορίζεται στην οδήγηση των οχημάτων. Για να μπορεί να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο 365 ημέρες το χρόνο και σε όλη τη διάρκεια του 24ωρου, απαιτούνται περίπου 11 άτομα προσωπικό, ώστε να βγαίνουν οι βάρδιες. Εάν τον ρόλο των οδηγών αναλάβουν Ένοπλες Δυνάμεις και Πυροσβεστική, τότε θα απελευθερωθούν διασώστες για άλλα οχήματα. Έτσι, σε περιοχές που μέχρι τώρα ήταν διαθέσιμο μόνο ένα ασθενοφόρο, λόγω έλλειψης πληρωμάτων, θα μπορεί να βγει σε κυκλοφορία και δεύτερο, με στόχο να αποφεύγονται τραγικά συμβάντα όπως αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες.

Σημειωτέον, πως βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, το ΕΚΑΒ στελεχώνεται με δύο διασώστες που είναι οι μόνοι αναγνωρισμένοι επαγγελματίες υγείας που νομιμοποιούνται να βρίσκονται μέσα στα ασθενοφόρα. Οποιαδήποτε άλλη κίνηση για τη στελέχωση των οχημάτων προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση.

Ποια είναι η σημερινή εικόνα του ΕΚΑΒ

Μόνιμες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ δεν έχουν γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Μέσα στην πανδημία και για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών προσελήφθησαν 650 άτομα επικουρικό προσωπικό, ενισχύοντας τη «δύναμη» του ΕΚΑΒ. Οι συμβάσεις τους, ωστόσο, λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2023, μαζί με τις συμβάσεις άλλων επικουρικών στην Υγεία. Σημαντικό είναι ότι κάθε καλοκαιρινό μήνα προς τα νησιά υπολογίζεται ότι μετακινούνται 100-150 άτομα προσωπικό πληρωμάτων του ΕΚΑΒ.

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει 1.000 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ (περιλαμβάνονται στις 10.000 που θα γίνουν συνολικά στην Υγεία). Με δεδομένο το «χλιαρό» ενδιαφέρον για την κάλυψη των επικουρικών θέσεων, παραμένει ερωτηματικό εάν θα επιτευχθεί το ζητούμενο των 1.000 νέων διασωστών.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, στο ΕΚΑΒ υπηρετούν 4100 Διασώστες- Πληρωμάτων Ασθενοφόρων οι οποίοι είναι κατανεμημένοι σε 12 Παραρτήματα και 124 τομείς Πανελλαδικά. Καθημερινά πραγματοποιούνται 2.500 έως 3.000 διακομιδές με ασθενοφόρα και Κινητές Ιατρικές Μονάδες, πανελλαδικά, εκ των οποίων 1.200 έως 1.500 στην Αττική. Από το 2016 έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου 450 άτομα και αναμένονται ακόμη 50-60 συνταξιοδοτήσεις έως το τέλος του 2023.

Τα νησιά με μόλις ένα ασθενοφόρο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, 67 περιοχές της Ελλάδας καλύπτονται μόνο με ένα ασθενοφόρο. Τα παραδείγματα των ελλείψεων στα νησιά είναι πολλά. Ενδεικτικά, στη Μύκονο υπηρετούν μόλις δύο άτομα προσωπικό. Στην Τήνο είναι τέσσερα άτομα μόνιμο προσωπικό, στην Κάλυμνο και την Κάρπαθο από δύο άτομα προσωπικό.

Νάξος, Σαντορίνη, Σύρος, Ίος, Πάρος, Κύθηρα, είναι νησιά με μόλις ένα ασθενοφόρο. Ενα ασθενοφόρο κινείται και σε μεγαλύτερα νησιά, όπως η Κως. Στη Κω έχασε τη ζωή της η άτυχη 63χρονη γυναίκα ενώ διακομιζόταν με…καρότσα αγροτικού οχήματος προς το νοσοκομείο. Το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού εξυπηρετούσε άλλο περιστατικό. Βέβαια, καθυστερήσεις στις διακομιδές προκύπτουν και στην Αττική. Συγκεκριμένα, στο Λεκανοπέδιο επιχειρούν περίπου 40 ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα και 25 – 28 ασθενοφόρα το βράδυ, λόγω ελλείψεων προσωπικού.

Η ενίσχυση των αεροδιακομιδών

Παράλληλα με τα ασθενοφόρα, ενίσχυση αναμένεται και στις αεροδιακομιδές ασθενών. Οι έξι βάσεις για ορεινή διάσωση στο πλαίσιο του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης με το όνομα «Θεοφάνης – Ερμής Θεοχαρόπουλος» – στη μνήμη ενός 21χρονου που έχασε τη ζωή του στα Τζουμέρκα – θα συνδράμουν το έργο του ΕΚΑΒ. Τα νέα πτητικά μέσα για τις έξι βάσεις θα στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό που θα έρθει από το εξωτερικό, όπως και τα ελικόπτερα.

Σημειώνεται ότι πραγματοποιούνται έξι έως οκτώ αεροδιακομιδές την ημέρα σε πανελλαδικό επίπεδο με το νούμερο να φτάνει ακόμα και τις 12 έως 14 κάποιες μέρες της καλοκαιρινής περιόδου. Ταυτόχρονα συντονίζονται περισσότερες από 15 διακομιδές κατά μέσο όρο με πλωτά μέσα (Λιμενικό Σώμα και ιδιώτες) ανά ημέρα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αναδημοσίευση από: ygeiamou.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: