Σύμφωνα με έρευνα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μόνο το 41% δηλώνει ικανοποιημένο από τις προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας – Μεγάλη παραμένει η ικανοποίηση για το επίπεδο του ιατρικού προσωπικού - Ένα εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι το ποσοστό ικανοποίησης από τις υπηρεσίες Υγείας είναι μικρότερο στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία
Μόλις τέσσερις στους δέκα πολίτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από το Σύστημα Υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό, τη στιγμή που το ποσοστό δυσαρέσκειας των γιατρών ειδικά για το ΕΣΥ είναι πολύ μεγάλο. Το 75% των γιατρών αξιολογεί αρνητικά το δημόσιο Σύστημα Υγείας, στοιχείο που δείχνει εμφατικά ότι το ΕΣΥ είναι…απωθητικό για τους νέους γιατρούς.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με τη συμμετοχή 1198 πολιτών και 700 γιατρών.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα ευρήματα, το 41,5% του γενικού κοινού δηλώνει ικανοποιημένο από τις προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας. Το ποσοστό ικανοποίησης είναι μεγαλύτερο μεταξύ των γυναικών (46%), καθώς και στις ηλικιακές ομάδες 25-44 ετών και άνω των 65 ετών. Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι το ποσοστό ικανοποίησης από τις υπηρεσίες Υγείας είναι μικρότερο στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες. Θα περίμενε κανείς ότι θα συνέβαινε το αντίθετο, δεδομένου ότι η Αττική και η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνουν περισσότερα νοσοκομεία και γενικότερα υπηρεσίες υγείας, ενώ στα περιφερειακά νοσοκομεία παρατηρούνται ελλείψεις και υποστελέχωση.
Επιχειρώντας να εξηγήσει το φαινόμενο αυτό, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε πως το γεγονός ότι οι άνθρωποι σε μια τοπική κοινωνία είναι «δεμένοι» με το νοσοκομείο τους ίσως ερμηνεύει τα παραπάνω ευρήματα. Ειδικότερα για το ΕΣΥ, το 35% του γενικού κοινού δηλώνει δυσαρεστημένο από το δημόσιο Σύστημα Υγείας. Για όσους είναι ικανοποιημένοι (40%), η ικανοποίηση οφείλεται σε μεγαλύτερο ποσοστό (87,6%) στο πολύ καλό επίπεδο του ιατρικού προσωπικού. Αντιθέτως, η δυσαρέσκεια οφείλεται κατά 74% σε αναφερόμενη έλλειψη καλής οργάνωσης. Στους γιατρούς το ποσοστό δυσαρέσκειας για το ΕΣΥ ανεβαίνει στο 75%, χτυπώντας «καμπανάκι» για τους νέους γιατρούς που δείχνουν να μην έλκονται από το ΕΣΥ. Αυτό δείχνουν, άλλωστε, οι περιπτώσεις πολλών θέσεων που προκηρύσσονται και
καταλήγουν άγονες.
Πάντως, το 48,8% των συμμετεχόντων είναι ικανοποιημένο από την λειτουργία του συστήματος Υγείας την περίοδο της πανδημίας, έναντι του 25% που δηλώνει δυσαρεστημένο.
Αναφορικά με την επιλογή των πολιτών για τις υπηρεσίες υγείας, το 40,6% επιλέγει ιδιωτικά ιατρεία και το 31,6% νοσοκομεία. Το 84,3% των συμμετεχόντων αναφέρει ότι είναι ικανοποιημένο από τον ιδιώτη γιατρό ή την κλινική που επισκέφτηκε. Το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών είναι ένα «αγκάθι» που απασχολεί τους περισσότερους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό το εύρημα της μελέτης ότι το 65,1% των συμμετεχόντων εκτιμά πως το κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα της έρευνας και για τον Προσωπικό Γιατρό. Το 66% όσων συμμετείχαν απάντησαν ότι έχουν εγγραφεί οι ίδιοι και οι οικογένειές τους σε γιατρό. Οι γιατροί, όμως, συνεχίζουν να είναι σκεπτικοί απέναντι στις νέες ρυθμίσεις, με το 43% να δηλώνει αρνητικό απέναντι στο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού. Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί που έχουν ενταχθεί στο σύστημα είναι περίπου 3400 και είναι υπό επεξεργασία κίνητρα για να αυξηθεί η συμμετοχή.
Αναδημοσίευση από: ygeiamou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου