Την ανάγκη για ενίσχυση του ΕΣΥ με νέα ή χωρίς νέα πανδημία εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.
Όπως αναφέρει ο ίδιος «η δημόσια υγεία δεν διορθώνεται με 5% δημόσιες δαπάνες υγείας, με 30.000 ενεργείς νοσοκομειακές κλίνες για 11 εκατομμύρια πληθυσμό, με το 40% των χειρουργικών αιθουσών κλειστές, με 40.000 κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία και 20.000 συμβασιούχους σε ομηρία, με πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας να έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού».
«Καθρέφτης της κατάστασης του συστήματος είναι η ανάπτυξη του τριτοκοσμικού φαινομένου των ράντζων, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που θερίζουν στα νοσοκομεία μας σε διπλάσιο ποσοστό από το μέσο όρο των νοσοκομείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι λίστες χειρουργείων που η αναμονή ξεπερνάει τα δύο έτη, οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας που ξεπερνάνε το 40%, οι κλίνες ΜΕΘ που έχουμε 950 κλίνες ανεπτυγμένες αντί 3.500 και μια κλείνουν λόγω έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών» εξηγεί ο κ. Γιαννάκος.
Την ίδια στιγμή, τα ράντζα παραμένουν στα νοσοκομεία. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ το πρωί της Τετάρτης το Αττικό νοσοκομείο είχε 72 ράντζα από τη χθεσινή εφημερία.
«Έκλεισαν το Νοσοκομείο ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ με θριαμβολογίες το 2013 όπως και άλλα 10 νοσοκομεία και τώρα ανακάλυψαν στις προεκλογικές εξαγγελίες τη σημασία της λειτουργίας του για την εξάλειψη των ράντζων του ΑΤΤΙΚΟΥ. Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 5,3 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι διαλυμένη και πολλά περιφερειακά νοσοκομεία λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών λόγω ελλείψεων προσωπικού. Πως να μην έχουμε ράντζα;» επισημαίνει ειδικότερα ο Μιχάλης Γιαννάκος.
«Σήμερα τα νοσοκομεία έχουν δυνατότητα να προσλάβουν ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι. Με καλύτερους μισθούς από τους γιατρούς του ΕΣΥ. Κανείς δεν ανταποκρίνεται σε βασικές ειδικότητες. Από το 2016 λειτουργεί με καθεστώς ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Σαντορίνης .Και όμως δεν έχει αναισθησιολόγο, δεν έχει παθολόγο, δεν έχει πνευμονολόγο, δεν έχει μικροβιολόγο» προσθέτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και αναφέρει τα βασικά βήματα για να ενισχυθεί το ΕΣΥ:
-Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία στο 7,5% του ΑΕΠ όπως και στις άλλες χώρες της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.
-Προσλήψεις μονίμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
-Αύξηση μισθών.
-Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
«Εάν συνεχισθούν οι ίδιες πολιτικές όλοι οι νέοι γιατροί και νοσηλευτές θα φύγουν για το εξωτερικό. Είμαστε αποδεκατισμένοι και κουρασμένοι. Ουαί και αλίμονο μας εάν μας βρει νέα πανδημία. Ενίσχυση. Ενίσχυση. Ενίσχυση. Όχι εξαγγελίες, υποσχέσεις» καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.
Αναδημοσίευση από: documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου