Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Σαράντα κενά της Ιατρικής, απειλή για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου

Η ορατή πλέον απειλή για τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών που διαμορφώνει η απώλεια 40 πανεπιστημιακών γιατρών την τελευταία διετία λόγω συνταξιοδοτήσεων, προκαλεί ανησυχία. Παράλληλα όμως αναδεικνύει την ανάγκη συνεννόησης όλων των φορέων, ώστε μέσα από συντονισμένες ενέργειες να υπάρξει άμεση κάλυψη των κενών.

Το θέμα ανέδειξε η «Πελοπόννησος» στο χθεσινό της φύλλο, φιλοξενώντας τις δηλώσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστου Μπούρα. Ο κ. πρύτανης σημείωσε ότι πέρυσι και φέτος το Τμήμα Ιατρικής και κατ’ επέκταση το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών αποψιλώθηκε από 40 μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Κωνσταντίνος Χρυσανθόπουλος, σχολιάζοντας το θέμα στον «Peloponnisos FM 104,1», σημείωσε ανατρέχοντας στο παρελθόν: «Το 1981 που ξεκίνησε το Πανεπιστημιακό Τμήμα Παθολογίας με επικεφαλής τον καθηγητή και δάσκαλό μας Απόστολο Βαγενάκη –του οποίου οφείλουμε πολλές ευχαριστίες για όλα αυτά που μας δίδαξε- είχαμε μία πολύ δυνατή ομάδα, η οποία ενισχύθηκε και από αξιόλογους γιατρούς του ΕΣΥ. Τότε τρέχαμε όλοι να ενδυναμώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και σταδιακά να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Η μη κάλυψη των κενών που δημιουργούνται απειλεί τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού μας νοσοκομείου που δεν προσφέρει μόνο νοσηλεία αλλά έχει το κομμάτι της εκπαίδευσης και της έρευνας» ανέφερε ο κ. Χρυσανθόπουλος και πρόσθεσε:

«Εχουμε μεγάλες απώλειες θέσεων, φεύγουν αξιόλογοι συνάδελφοι, το ΕΣΥ αδειάζει και δυστυχώς η γραφειοκρατία βάζει πολλά εμπόδια. Οταν έφυγα εγώ το 2012, για να προκηρυχτεί η θέση μου πέρασαν 5 χρόνια. Εκείνο που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι ότι οφείλουμε όλοι μαζί να συστρατευτούμε και να διεκδικήσουμε τη στήριξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Θέλουμε νέα παιδιά, νέα ορμή, νέα γνώση και να έχουμε πάρα πολύ αξιόλογα μυαλά και στα νοσοκομεία και στην ιδιωτική υγεία. Το σύστημα απαιτεί στήριξη».

Ενδεικτικά τόνισε ο κ. Χρυσανθόπουλος ότι «επί των ημερών μου στην Παθολογική Κλινική ήμασταν 16 πανεπιστημιακοί και αυτή τη στιγμή έχει μείνει ο αξιολογότατος καθηγητής Μάρκος Μαραγκός και άλλοι τρεις ή τέσσερις πανεπιστημιακοί. Πώς λοιπόν θα στηριχτεί το Πανεπιστημιακό μας Νοσοκομείο; Κι όταν μάλιστα έχουν γίνει επιστημονικά άλματα. Εχουμε τμήματα που λειτουργούν πρωτοποριακά. Μένοντας στον χώρο της Παθολογίας πρέπει να αναφέρω το Αιματαλογικό, τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, το Γαστρεντερολογικό και το Πνευμονολογικό αρχικά με τον κ. Σπυρόπουλο και σήμερα με τον κ. Τζουβελέκη που το εξέλιξαν σε μέγιστο βαθμό. Ολους τους γιατρούς μας, πανεπιστημιακούς και του ΕΣΥ, προσωπικά δεν τους ξεχωρίζω, έδωσαν και δίνουν μάχη και την είδαμε στην περίοδο της πανδημίας. Ολοι έβαλαν πλάτη και στα δύο νοσοκομεία μας, Καρκούλιας, Ακινόσογλου, Ασημακόπουλος, Δημητροπούλου, Ψηλού κ.ά. δεν ξέρω ποιον να πρωτοαναφέρω».

COVID: ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΣ

Στο πλαίσιο της συζήτησής μας ο κ. Χρυσανθόπουλος αναφέρθηκε και στην πανδημία του κορονοϊού τονίζοντας: «Χάνουμε κάθε εβδομάδα περίπου 40 άτομα από τον κορονοϊό. Το πρόβλημα υπάρχει και είναι έντονο. Παρ’ όλο που η μετάλλαξη του ιού που κυκλοφορεί τώρα είναι πολύ ελαφριά για κάποιους, η νόσηση μπορεί να είναι μοιραία. Και αναφέρομαι σε άτομα ηλικίας άνω των 65 – 70 ετών αλλά και σε ασθενείς με σοβαρά νοσήματα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.

Είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε να μη μεταδώσουμε τη νόσο στους ανήκοντες στις ευπαθείς ομάδες. Αυτό σημαίνει πολύ καλό πλύσιμο των χεριών και χρήση μάσκας και πολύ προσοχή ακόμα και στο πιο μικρό σύμπτωμα». Ερωτηθείς για την απειλή του ιού «Χ» που συζητείται έντονα, ο καθηγητής απάντησε: «Ο ιός αυτός μπορεί να έρθει αλλά και μπορεί να μην έρθει ποτέ.

Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι ορατό και συγκεκριμένο. Είναι γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων δημιουργούν ζωντάνεμα εκατομμυρίων ιών και μικροβίων που τόσα χρόνια η θεία πρόνοια τα είχε απομονώσει. Ο άνθρωπος όμως, που είναι το πιο άπληστο ον έχει χαλάσει το κλίμα.

Μία από τις επιπλοκές του κλίματος είναι κι αυτή η πιθανή ανάδειξη δύσκολων και θανατηφόρων ιών. Το θετικό είναι ότι με τη μοριακή βιολογία μπορούμε γρήγορα να αναπτύξουμε τα όπλα και να τους αντιμετωπίσουμε. Είδαμε στην περίπτωση του κορονοϊού πόσο γρήγορα αναπτύχθηκαν τα εμβόλια, όλα αυτά είναι άκρως ελπιδοφόρα».

Αναδημοσίευση από: pelop.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: