Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Πριν παραδώσουν τα υπουργεία παράτειναν τα μέτρα για την πανδημία στο ΕΣΥ και τα επί πληρωμή ράπιντ τεστ (ΦΕΚ)

Παρότι στις αρχές Μαίου ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι ο COVID-19 δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, κάτι που σηματοδοτεί ένα συμβολικό τέλος στην πανδημία του κορωνοϊού, οι υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ υπέγραψαν νέα ΚΥΑ που παρατείνει τα μέτρα για τον κορονοϊό (που ισχύουν πλέον κυρίως μόνο στα Νοσοκομεία) για έναν ακόμα μήνα, έως 19/6/2023.

Η σχετική ΚΥΑ υπογράφηκε και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ μετά τις εκλογές της 21ης Μαίου, λίγο πριν οι υπουργοί της κυβέρνησης ΝΔ παραδώσουν στους υπηρεσιακούς υπουργούς.

Το ΦΕΚ μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://drive.google.com/file/d/1viqgw8PTFWUnSm6fE_MaIu5ssHc_me2M/view?usp=sharing

Από  μια αναλυτική εξέταση της υπουργικής απόφασης προκύπτει ότι δεν υπήρξε  εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού covid19, ενώ σε όλες τις προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις πάντα υπήρχε πάντα σχετική εισήγηση από την αρμόδια επιτροπή. Αυτό δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ παρατείνεται και το εκδικητικό και τιμωρητικό μέτρο των υποχρεωτικών ράπιντ τεστ σε ανεμβολίαστους και μερικώς εμβολιασμένους υγειονομικούς με δικό τους κόστος, κάτι που δημιουργεί μεγάλο οικονομικό όφελος σε φορείς του ιδιωτικού τομέα που διεξάγουν ράπιντ τεστ επί πληρωμή και ταυτόχρονα συνεπάγεται μια μεγάλη και άδικη οικονομική επιβάρυνση για χιλιάδες υγειονομικού, χωρίς μάλιστα το Υπουργείο ή Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας να έχουν πληροφορήσει την κοινωνία για τα αποτελέσματα αυτού του μέτρου, αν δηλαδή προστατεύτηκαν οι ασθενείς από τα επί πληρωμή ράπιντ τεστ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η παράταση γίνεται σε μια περίοδο μάλιστα που δεν εφαρμόζεται κανέναν άλλο μέτρο στην κοινωνία και τη στιγμή που ο ΠΟΥ έχει κυρήξει το τέλος της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης.

Το τερματισμό αυτής της πρακτικής με τα επί πληρωμή ράπιντ τεστ έχει ζητήσει η ΠΟΕΔΗΝ και πολλά σωματεία υγειονομικών, χωρίς να έχει υπάρξει ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

Αναδημοσίευση από: ygeionomikoi.gr 

 

(το άρθρο συντάχθηκε με τη βοήθεια πληροφοριών και παρατηρήσεων από την παράταξη “δίκαιη εκπροσώπηση εργαζομένων Νοσοκομείου Βόλου” και από τον πρόεδρο του ΔΣ του συλλόγου Ντ. Μηνδρινό)

Δεν υπάρχουν σχόλια: