Σαντορίνη: Δεκάδες εργαζόμενοι του νοσοκομείου μένουν στο Κέντρο Υγείας που έκλεισε – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ
Δραματικές καταστάσεις βιώνουν οι υγειονομικοί στα νησιά. Οι περισσότεροι δυσκολεύονται να βρουν κατάλυμα, άλλοι βρίσκουν αλλά το κόστος είναι απαγορευτικό, ενώ σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και τα αντικίνητρα για γιατρούς να εργαστούν σε μονάδες υγείας νησιωτικών περιοχών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Σαντορίνη, όπου σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, από το 2016 που λειτούργησε το νοσοκομείο, το κλειστό Κέντρο Υγείας μετατράπηκε σε σπίτι διαμονής δεκάδων εργαζομένων του νοσοκομείου. Περίπου 40 με 50 εργαζόμενοι διαμένουν στο κτίριο, όπου τους επισκέπτονται και μέλη της οικογένειάς τους και μένουν όλοι μαζί. Συνθήκες αποτρεπτικές για να προσελκύσουν εργαζομένους στον τομέα της Υγείας, όπως υποστηρίζουν οι υγειονομικοί. Σε άλλα νησιά, δε σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ δεν υπάρχει καν τέτοιο κτίριο για να μείνουν οι εργαζόμενοι.
Υγειονομικοί προτιμούν να μεταναστεύσουν
Όπως αναφέρουν δε, λόγω χαμηλών μισθών και έλλειψης κινήτρων, γιατροί, νοσηλευτές και διασώστες προτιμούν να δουλέψουν στο εξωτερικό.
“Οι συνθήκες εργασίας δυσμενείς λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Γι’ αυτούς λοιπόν τους λόγους κανείς γιατρός, νοσηλευτής ή διασώστης δεν δέχεται να πάει να δουλέψει στα νησιά μας. Προτιμούν το εξωτερικό ή τον ιδιωτικό τομέα. Πώς θα τα βγάλουν πέρα; Ο γιατρός με 1.850 ευρώ τον μήνα, ο νοσηλευτής κι ο διασώστης με 800 ευρώ τον μήνα. Ο τραυματιοφορέας με 650 ευρώ τον μήνα. Συνεχώς έχουμε παραιτήσεις υγειονομικών για να πάνε με καλύτερους όρους να δουλέψουν στο εξωτερικό” καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει:
“Οι γιατροί υπογράφουν συμβόλαια δεκαετίας με τα νοσοκομεία της Κύπρου με 80.000 ευρώ ετησίως για τα πρώτα πέντε χρόνια και μετά έχουν νέα αύξηση των αποδοχών. Στα συμβόλαια προβλέπονται φορολογικές ελαφρύνσεις και οικογενειακές διευκολύνσεις. Οι νοσηλευτές υπογράφουν δεκαετή αντίστοιχα συμβόλαια με 40.000 ευρώ ετησίως για τα πρώτα πέντε χρόνια και μετά νέα αύξηση των αποδοχών καθώς επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις και οικογενειακές διευκολύνσεις.
Σε δέκα χρόνια οι αποδοχές εκεί θα είναι ίσες με 40 χρόνια δουλειάς εδώ. Δηλαδή για όλο τον εργάσιμο βίο. Ίδιες υψηλές αμοιβές σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νοσοκομείο Σαντορίνης λειτούργησε το 2016 με καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας. Πολλές φορές αποθεώθηκε η λειτουργία του. Και όμως δεν έχει εδώ και πολύ καιρό παθολόγο, δεν έχει πνευμονολόγο, δεν έχει αναισθησιολόγο, δεν έχει μικροβιολόγο.
Η κάλυψή του σε γιατρούς είναι χειρότερη από το ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ του νησιού που λειτουργούσε έως το άνοιγμα του Νοσοκομείου. Γιατί δεν πάνε οι γιατροί και οι Νοσηλευτές αφού είναι Ανώνυμη Εταιρεία; Με τέτοιους μισθούς γιατί να πάνε;”.
Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος επισημαίνει: “Δυστυχώς στη διάρκεια της πανδημίας χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης του ΕΣΥ, παρότι αναδείχθηκε ο πολύτιμος και αναντικατάστατος ρόλος του. Δεν είμαστε σε θέση λόγω ελλείψεων προσωπικού να λειτουργήσουμε τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που προσφέρθηκε στο ΕΣΥ από δωρεές στη διάρκεια της πανδημίας. Οι πολιτικές ευθύνες μεγάλες και διαχρονικές. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις για τα προβλήματα του ΕΣΥ δεν βοηθάνε. Χρειάζεται εθνική προσπάθεια και ειλικρίνεια για να ανατεθεί το ΕΣΥ. Η πολιτεία δεν είναι ειλικρινής με το υγειονομικό προσωπικό και δεν την εμπιστευόμαστε.
Στη διάρκεια της πανδημίας μας υποσχέθηκαν καλύτερους μισθούς, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, μονιμοποίηση των συμβασιούχων που ξεπερνάνε τους 20.000 στα Νοσοκομεία αλλά τίποτα. Κοροϊδεύουν και δεν προσλαμβάνουν μονίμους υγειονομικούς. Η μοναδική προκήρυξη 4.000 θέσεων για μόνιμο προσωπικό που εκδόθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας στο ΑΣΕΠ ενώ είχαν υποσχεθεί επί υπουργίας του κ. Κικίλια ότι θα ολοκληρωθεί.
Και από την προκήρυξη αυτή δεν πρόκειται να πάρουμε νέο προσωπικό. Οι περισσότεροι επιτυχόντες του διαγωνισμού είναι βέβαιον ότι εργάζονται ήδη ως συμβασιούχοι στο ΕΣΥ αφού συμμετέχουν στη προκήρυξη με αυξημένη μοριοδότηση. Άρα θα έχουμε ανακύκλωση του ίδιου λειψού προσωπικού.
Πού είναι τα κίνητρα; Πού είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να καλύψει το κόστος διαβίωσης; Με την πρώτη ευκαιρία θα λακίσουν και όσοι έχουν απομείνει!“.
Αναδημοσίευση από: enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου